«Πανδαιμόνιο» έξω από μπαρ σε Ψυρρή και Θεσσαλονίκη – Συνωστισμός για ένα ποτό

Την ώρα που τα καταστήματα εστίασης ετοιμάζονται από Δευτέρα να υποδεχθούν ξανά πελάτες ορισμένοι βιάστηκαν να το… γιορτάσουν. Ειδικότερα, το αδιαχώρητο επικράτησε το βράδυ του Σαββάτου στου Ψυρρή, λίγες ώρες πριν την επίσημη επανέναρξη των καταστημάτων εστίασης. Ο συνωστισμός στην περιοχή ήταν μεγάλος, με τα μπαρ να προσφέρουν στον κόσμο ποτά take away σε πλαστικά ποτήρια. Όπως φαίνεται και σε πλάνα από βίντεο που δημοσίευσε η ιστοσελίδα Clubber, στην περιοχή δεν έπεφτε καρφίτσα, με τους Αθηναίους να έχουν βγει για να απολαύσουν τη βραδινή τους βόλτα του Σαββάτου. Πάντως, αίσθηση προκαλούν οι καταγγελίες θαμώνων πως κάποιοι δεν κόβουν αποδείξεις επικαλούμενοι την επίσημη επανέναρξη των μπαρ, καφέ και εστιατορίων που θα γίνει τη Δευτέρα 25/5.

Ανάλογη εικόνα και στη Θεσσαλονίκη όπως φαίνεται σε βίντεο που ανέβηκε στο κανάλι Taifer στo Youtube. Ειδικότερα, συνωστισμός και τεράστια κοσμοσυρροή παρατηρήθηκε έξω από take away με ποτά. Η Θεσσαλονίκη είναι γνωστή για την νυχτερινή της διασκέδαση και αυτό φαίνεται και την εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς το αδιαχώρητο επικρατούσε έξω από μαγαζία με take away ποτά και κοκτέιλ, Σάββατο βράδυ με μεσάνυχτα Κυριακής.
Χαρακτηριστικό είναι πως αυτοκίνητα και οδηγοί μηχανών διέρχονταν με προσοχή από το σημείο, καθώς ο κόσμος δεν χωράει πλέον στα πεζοδρόμια και έχει κατέβει στον δρόμο, πάντα με ένα κοκτέιλ στο χέρι.

Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση

Για τα καταστήματα εστίασης που ανοίγουν αύριο, Δευτέρα 25/5, ο υφυπουργός ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης έχει ανακοινώσει τους εξής κανονισμούς:

  • Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
  • Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
  • Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
  • Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
  • Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
  • Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.