Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί»: Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τη Ρωσία για την αποχώρησή τους

Σε επίσημη ενημέρωση της Ρωσίας για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί», προχώρησε η αμερικανική κυβέρνηση, μία ημέρα μετά τη σχετική ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ.

Επίσημη ενημέρωση από τις ΗΠΑ για την αποχώρηση από τη Συνθήκη «Open Skies» -ελληνιστί «Ανοιχτοί Ουρανοί»- έλαβε η Μόσχα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Το απόγευμα της Πέμπτης είχε προηγηθεί η γνωστοποίηση της σχετικής απόφασης από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία για παραβίαση των όρων της Συνθήκης.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, άφησε «ανοικτό» το ενδεχόμενο επιστροφής της Ουάσιγκτον στη Συνθήκη, εφόσον «η Ρωσία συμμορφωθεί πλήρως» μ’ αυτή.

Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει επανειλημμένως απορρίψει το αμερικανικό «κατηγορώ», ισχυριζόμενη μάλιστα, ότι η Ουάσιγκτον είναι αυτή, η οποία προέβαινε σε τακτικές παραβιάσεις της «Open Skies».

«Οι κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας αποτελούν μια πρόφαση των ΗΠΑ για να αποχωρήσουν. Ιδίως από τη στιγμή που κανένας στην Ουάσιγκτον δεν παρουσίασε κάποιο στοιχεία προς υπεράσπιση των ισχυρισμών τους» τόνισε, χαρακτηριστικά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Ποια είναι η Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί»

Η Συνθήκη υπεγράφη τον Μάρτιο του 1992 και προβλέπει ότι κάθε κράτος–μέλος έχει το δικαίωμα διεξαγωγής μικρής κλίμακας, άοπλων πτήσεων επιτήρησης στα εδάφη των υπόλοιπων κρατών–μελών.© SPUTNIK / NATALIA SELIVERSTOVA

Στόχος είναι η συγκέντρωση δεδομένων για τις στρατιωτικές δυνάμεις και δραστηριότητες, αλλά και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες.

Τα αναγνωριστικά αεροσκάφη θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα μόνο με αισθητήρες, οι οποίοι είναι ικανοί να επιτηρήσουν στρατιωτικό εξοπλισμό.

1.500 πτήσεις από το 2002 έως το 2019

Η Συνθήκη τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2002, με τη συμμετοχή 34 κρατών. Το Κιργιστάν αναμένεται να αποτελέσει το 35ο μέλος.

Κάθε κράτος–μέλος είναι υποχρεωμένο να αποδέχεται έναν συγκεκριμένο αριθμό πτήσεων κάθε χρόνο, ανάλογα με την έκτασή του.

Οι πρώτες πτήσεις επιτήρησης, με βάση τη Συνθήκη, πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο του 2002. Το 2008, μάλιστα, συμπληρώθηκαν 500 πτήσεις επιτήρησης, ενώ το διάστημα 2002–2019, έλαβαν χώρα πάνω από 1.500 πτήσεις.© SPUTNIK / NATALIA SELIVERSTOVA

Ποιες χώρες συμμετέχουν

Στη Συνθήκη συμμετέχουν, όπως προαναφέρθηκε 34 κράτη–μέλη, ανάμεσα στα οποία και η Ελλάδα.

Ποια είναι αυτά:

Λευκορωσία, Βέλγιο, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Καναδάς, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

Η συμμετοχή του Κιργιστάν έχει ήδη υπογραφεί, αλλά εκκρεμεί η έγκρισή της.