Οι ΗΠΑ «πιθανόν» να πουλήσουν τορπίλες στην Ταϊβάν, ανεβάζοντας την ένταση με την Κίνα

Η αμερικανική κυβέρνηση ενημέρωσε το Κογκρέσο για την πιθανή πώληση τεχνολογικά προηγουμένων τορπιλών στην Ταϊβάν, αξίας περίπου 180 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι είναι πιθανό να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου, καθώς η Κίνα θεωρεί πως η Ταϊβάν είναι κινεζική περιοχή.

Οι ΗΠΑ όπως και οι περισσότερες χώρες δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, αλλά υποχρεώνονται διά νόμου, να διαθέτουν στην Ταϊβάν τα μέσα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητάς της.

Η Κίνα σταθερά καταγγέλλει τις πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών ενέκρινε την πιθανή πώληση στην Ταϊβάν 18 τορπιλών MK-48 Mod6 Advanced Technology Heavy Weight και σχετικού εξοπλισμού, με εκτιμώμενο κόστος 180 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπηρεσία αμυντικών προμηθειών του πενταγώνου (DSCA).

Η κυβέρνηση Τραμπ θα κατεδαφίσει 10 κτίρια σε πρώην πεδίο πυρηνικών δοκιμών

Η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε χθες ότι θα κατεδαφίσει 10 κτίρια στο πρώην πεδίο δοκιμών της αμερικανικής κυβέρνησης Santa Susana Field Laboratory που βρίσκεται στα βορειοδυτικά του Λος Άντζελες και το οποίο παρέμεινε μολυσμένο έπειτα από δεκαετίες πυρηνικών δοκιμών, δοκιμών πυραυλικών καυσίμων και δοκιμών υγρού μετάλλου. Τα κτίρια που θα κατεδαφιστούν αποτελούν τμήματα μιας εγκατάστασης διαχείρισης ραδιενεργών υλικών στο αναφερόμενο κέντρο δοκιμών, που έχει συνολικό εμβαδόν άνω των 11.200 στρεμμάτων στους πρόποδες των λόφων της Κομητείας Βεντούρα.

Το κέντρο δοκιμών άρχισε να λειτουργεί στα τέλη της δεκαετίας του 1940, ενώ μία δικαστική απόφαση διέταξε τον καθαρισμό του το 2010.

«Υπό την ηγεσία του προέδρου Τραμπ, το υπουργείο Ενέργειας έχει δεσμευτεί για την πραγματοποίηση πραγματικής και σημαντικής προόδου, προκειμένου να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τις περιβαλλοντολογικές προκλήσεις των δεκαετιών του Ψυχρού Πολέμου και των σχετικών κυβερνητικών ερευνών» ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Νταν Μπρουγέτ.