Έκτακτη σύσκεψη Ερντογάν με τους επιτελείς των ενόπλων δυνάμεων

Έκτακτη σύσκεψη με τους επιτελείς των ενόπλων δυνάμεων συγκάλεσε χθες, στην προεδρική κατοικία στο Βόσπορο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέτοντας επί τάπητος τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη Συρία.

Είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό που ο Τούρκος πρόεδρος αποφασίζει να πραγματοποιήσει διά ζώσης σύσκεψη, καθώς το τελευταίο διάστημα κάνει τηλεδιασκέψεις -όπως άλλωστε και οι περισσότεροι ηγέτες του πλανήτη.

Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως δεν επρόκειτο για προγραμματισμένη σύσκεψη αλλά έκτακτη.
Επί τάπητος ετέθη και το ζήτημα της απομάκρυνσης του υποναυάρχου Τζιχάτ Γιαΐτζί.

Γνωρίζοντες αποδίδουν την απομάκρυνση του Γιαΐτζί -του «αρχιτέκτονα» της συμφωνίας για την ΑΟΖ με το καθεστώς Σάρατζ της Λιβύης και του θεωρητικού δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» σε εσωτερικές έριδες και παιχνίδια πολιτικών ισορροπιών στον πυρήνα του τουρκικού πολιτικού συστήματος.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, συναντήθηκε με τους αξιωματικούς για να τους ευχηθεί για το Μπαϊράμι.

Ο Τούρκος αξιωματούχος αναφέρθηκε στη Λιβύη, τονίζοντας ότι η Άγκυρα αναγνωρίζει την επίσημα αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση -δηλαδή τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

«Ανατρέψαμε το παιχνίδι» είπε ωστόσο ο Ακάρ, συμπληρώνοντας:

«Στο πλαίσιο του μνημονίου που υπογράψαμε με τους Λίβυους αδερφούς μας, οι άνθρωποί μας κάνουν μεγάλη προσπάθεια για την στρατιωτική εκπαίδευση και τη συνεργασία και αυτή η συμβολή μας έφερε αποτελέσματα».