Νέο μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά

Συνεχίστηκαν την Τετάρτη οι προκλήσεις της Άγκυρας καθώς τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε μπαράζ υπερπτήσεων.

Ειδικότερα, ζεύγος μαχητικών F-16 προχώρησε σε υπερπτήση στις 13:59 άνωθεν ν. Αγαθονησίου στα 14.500 πόδια και στις 14:02 άνωθεν ν. Ανθρωποφάγοι στα 14.000 πόδια. Στις 14:03 άλλο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση άνωθεν ν. Aνθρωποφάγοι στα 26.000 πόδια.

Χτες η Υπηρεσία Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικών και Ωκεανογραφικών Ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας χαρακτήρισε παράνομη την ελληνική Navtex για ασκήσεις σε Σαμοθράκη και Λήμνο.

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται πως η ελληνική navtex παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης περί αποστρατικοποίησης των νησιών.

Η τουρκική αντι-Navtex σημειώνει: «Η Navtex με αριθμό LA20-122/20 αποτελεί παραβίαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης Σαμοθράκης και Λήμνου, σύμφωνα με τη συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης το 1923».

Δεν είναι πρώτη φορά που οι τουρκικές αρχές αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία σε νησιά και το δικαίωμά τους στην άμυνα.

Προ ημερών, η Τουρκία κατηγορούσε και πάλι με τον ίδιο τρόπο την Ελλάδα, καταγγέλλοντας μας για τη Χίο και Σάμο. Ήταν η πρώτη φορά που οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν μια τέτοια ευθεία αναφορά στη συνθήκη της Λωζάνης και μάλιστα σε οδηγία (Navtex).