Τέλη Ιουνίου ανοίγουν οι Τούρκοι την Παναγία Σουμελά 10:3219 Μαΐου 2020

Παραιτήθηκε ο «αρχιτέκτονας του τουρκο-λιβυκού μνημονίου», αντιναύαρχος Τζιχάν Γιαϊτζί. Το περασμένο Σάββατο μετατέθηκε αιφνίδια, με διάταγμα του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας. Μέχρι την ημέρα εκείνη ήταν στη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων.
Μιλώντας στον δημοσιογράφο της εφημερίδας Sözcü, Γιασάρ Οζτουρκ, ο Γιαϊτζί δήλωσε ότι κατηγορήθηκε με κατασκευασμένες κατηγορίες και γι’ αυτό αποχωρεί από το στράτευμα! «Η τιμή και η υπερηφάνειά μου πληγώθηκαν», δήλωσε ο ίδιος.

Προμήθεια

Δημοσιογράφοι κοντά στον κύκλο του αντιναυάρχου αναφέρουν πως ο λόγος της απομάκρυνσης ήταν η παρέμβαση του Γιαϊτζί σε διαγωνισμό για προμήθεια καλωδίων για τις τορπίλες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, όπου τον διαγωνισμό κέρδισε κάποιος γνωστός του τούρκου επιτελάρχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν αυτοί οι κύκλοι, άλλη επιτροπή έκρινε το υλικό ακατάλληλο με αποτέλεσμα ο Γιαϊτζί να ακυρώσει τον διαγωνισμό. Η εταιρία που κέρδισε τον διαγωνισμό προμήθειας διαμαρτυρήθηκε στο υπουργείο Αμυνας και ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ έδωσε εντολή να διεξαχθεί έρευνα, η δε αρμόδια επιτροπή που διερευνά το θέμα ζήτησε την απομάκρυνση του τούρκου αντιναυάρχου. Ομως πολιτικοί κύκλοι είχαν αναφέρει στην εφημερίδα Cumhuriyet πως ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένοι από την υπερβολική προβολή του Γιαϊτζί και τις θέσεις που εξέφραζε για την εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας.
Ανοίγει η Παναγία Σουμελά

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσοϊ ανακοίνωσε πως στόχος της κυβέρνησης της χώρας είναι να ανοίξει η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα για το κοινό στα τέλη Ιουνίου, πάντως σίγουρα τον Ιούλιο.

«Στόχος μας είναι να ανοίξουμε τη Μονή Σουμελά στα τέλη Ιουνίου ή τον Ιούλιο. Υπάρχουν κάποια λίγα προβλήματα, όμως δώσαμε όλο το βάρος μας για να ανοίξουμε αυτή την περίοδο. Θα υπάρξει δυστυχώς μια καθυστέρηση 35-40 ημερών, αλλά θα προλάβουμε. Τον Ιούλιο θα είμαστε έτοιμοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.