Λιβύη: Υποχωρούν οι δυνάμεις του Χαφτάρ από τα περίχωρα της Τρίπολης

Οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, αποσύρθηκαν στη διάρκεια της νύχτας από σημεία στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολης, μετά την απώλεια και άλλου προπυργίου τους στη δυτική Λιβύη, σε ένα σημαντικό πισωγύρισμα στην προσπάθειά τους να ελέγξουν το σύνολο της χώρας και να “εκθρονίσουν” την Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης (GNA) του Φαγέζ Αλ Σάρατζ.

Ο εκπρόσωπος του LNA Αχμέντ Αλ Μισμάρι τόνισε ότι οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ εκτελούν “μια αναδιάταξη και ανακατανομή δυνάμεων στα μέτωπα, απομακρυνόμενες από πυκνοκατοικημένες περιοχές”.

Η GNA του Σάρατζ είναι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, λαμβάνει όμως στρατιωτική βοήθεια κυρίως από την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ οι αντάρτικες δυνάμεις του Χαφτάρ στηρίζονται κυρίως από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία.

Τη Δευτέρα, δυνάμεις προσκείμενες στην κυβέρνηση Σάρατζ κατέλαβαν την αεροπορική βάση της Γουατίγια, δυτικά της Τρίπολης, μετά από εβδομάδες επιχειρήσεων, σε μια στρατηγική επιτυχία, καθώς επρόκειτο για το μόνο αεροδρόμιο που ήλεγχαν οι δυνάμεις του Χαφτάρ κοντά στην λιβυκή πρωτεύουσα.

Μετά την κατάληψη της βάσης, οι άνδρες των δυνάμεων της κυβέρνησης Σάρατζ επεδείκνυαν το ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir που απέσπασαν από τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ και το οποίο έφερε εγχειρίδιο χρήσης στα αραβικά, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης (GNA) Φάτχι Μπασάγα ανέφερε μέσω Twitter ότι “οι πιθανότητες επιτυχίας της στρατιωτικής εκστρατείας του Χαφτάρ πλέον είναι μηδαμινές”, μετά την απώλεια της Γουατίγια.