Επιχείρηση «Τανάλια»: Η Τουρκία τρώει «χώρο» από Ελλάδα και Κύπρο με την ανοχή Αμερικής και Ευρώπης

Η είδηση μεταδόθηκε από το επίσημο ειδησεογραφικό Πρακτορείο «Ανατολού»: Εκατό ΜΚΟ που στηρίζουν την Τουρκία παγκοσμίως (παντουρκισμός), θα  προσφύγουν στην διεθνή δικαιοσύνη διεκδικώντας την «επιστροφή» της Κρήτης και 12  νησιών του Αιγαίου στην Τουρκία.

Η κίνηση αυτή όσο και αν ακούγεται υπερβολική, εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό  της Άγκυρας. Η Τουρκία έχει στήσει μια «μηχανή» διπλωματικο-στρατιωτική, η οποία σφίγγει διαρκώς τον ελληνοκυπριακό χώρο στη θάλασσα και στα νησιά, περιορίζοντας ντε φάκτο τα δικαιώματα και της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Κύπρος βρίσκεται περικυκλωμένη από τουρκικά πλοία στρατιωτικά, ερευνητικά, γεωτρύπανα.

Ο Τουρκικός στόλος αλωνίζει στην «γαλάζια πατρίδα» από την Κύπρο στην Κρήτη και στο Λιβυκό έως τα λιμάνια της Λιβύης.

Το Καστελόριζο έχει εξαφανιστεί από τους Χάρτες που μοιράζουν οι τούρκοι.

Έριξαν στο τραπέζι και την ιδέα να ορίσουν ΑΟΖ με το Ισραήλ, διαγράφοντας από τον Χάρτη το χώρο και τα δικαιώματα της Κύπρου. Το Ισραήλ  διέψευσε ότι υπάρχει τέτοια συζήτηση, αλλά η ιδέα ακούστηκε.

Το παράνομο τουρκολιβυκό Σύμφωνο, έχει ορίσει ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Η Τουρκία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε έρευνες και γεωτρήσεις στο Λιβυκό, νοτίως της Κρήτης, που σημαίνει και σε περιοχές που βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ.

Η Τουρκία έχει πετύχει να δρα ανενόχλητη στην Λιβύη, στέλνει στρατό και όπλα στην κυβέρνηση του Σάρατζ, την οποία και πέτυχε να σταθεροποιήσει.

Έχει υπονομεύσει τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη (απόφαση ΟΗΕ και ΕΕ). Η Μάλτα μετά από συμφωνία με Τουρκία και Ιταλία, βάζει βέτο στην ναυτική επιχείρηση «ΕΙΡΗΝΗ», στην οποία μετέχει και η Ελλάδα. Υπάρχουν πλέον ερωτήματα για το αν στην πράξη η επιχείρηση «ΕΙΡΗΝΗ» θα μπορέσει να δράσει. Ο κίνδυνος είναι να μαζεύει απλώς τις βάρκες με τους  μετανάστες από τη Λιβύη και να τους φέρνει στα λιμάνια της Κρήτης, Την ώρα που οι τούρκοι θα μεταφέρουν όπλα στη Λιβύη ανενόχλητοι.

Συγχρόνως η Τουρκία δημιουργεί επεισόδια στην ελληνοτουρκική μεθόριο, στον Εβρο και στα νησιά εκμεταλλευόμενη τους πρόσφυγες και μετανάστες, για να κρατά την Ελλάδα σε ένταση.

 Η Άγκυρα αμφισβητεί διαρκώς τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των ελληνικών νησιών στο ανατολικό Αιγαίο.

Έφτασε πλέον στο σημείο να διαγράφει και τα δικαιώματα της Κρήτης. Σ αυτό το πλαίσιο η οργάνωση του παντουρκισμού, οι οργανώσεις δηλαδή που έχουν στήσει οι τούρκοι με τους ομογενείς (όπως λένε) από την Μογγολία και το Τουρκμενιστάν έως τη Βοσνία, διαφημίζει την πρόθεση της να προσφύγει στην διεθνή Δικαιοσύνη (Χάγη, κάτι άλλο;) διεκδικώντας την επιστροφή της Κρήτης στην Τουρκία. Η  συγκεκριμένη κίνηση των ΜΚΟ εδράζεται στους τουρκικούς ισχυρισμούς, ότι  η συμφωνία του Λονδίνου της 30ης Μαΐου 1913, παραχωρούσε τα ¾ της Κρήτης στην Τουρκία, αλλά η Ελλάδα, κατά παράβαση των συνθηκών «κατέλαβε» ολόκληρο το νησί.  

Πρακτικά η είδηση αυτή διαφημίζει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων που απορρέουν από την Κρήτη.

Η τουρκική «τανάλια» σφίγγει όλο και περισσότερο.

Η στήριξη από Αμερικανούς και ευρωπαίους

Ολ αυτά συμβαίνουν βάσει ενός σχεδίου που η Άγκυρα έχει διαμορφώσει εδώ και χρόνια. Εκδηλώνονται όμως σε πλήρη ανάπτυξη, από την ώρα  που ο Τράμπ έδειξε ότι δεν πρόκειται να επέμβει και ότι μάλιστα στηρίζει τις ενέργειες του Ερντογάν.

Χωρίς περιστροφές πλέον η Ουάσιγκτον  δρα και πάλι (μετά από ένα διάλλειμα κάποιας δεκαετίας) υπερ της Τουρκίας. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξήγησε στην νέα ελληνική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι πρέπει να ακολουθήσει διαφορετική προσέγγιση στα ελληνοτουρκικά.

1.Το πρώτο ζήτημα ήταν ο διαχωρισμός  των όσων συμβαίνουν στην Κύπρο από τα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο. Η ελληνική πλευρά φάνηκε (και από δηλώσεις Δένδια ) να αποδέχεται την προσέγγιση.

2.Το δεύτερο ζήτημα για το οποίο πιέζουν διαρκώς οι Αμερικανοί , είναι να μην δημιουργεί η Ελλάδα εντάσεις με τη σύμμαχο Τουρκία. Είχαμε δηλώσεις Αμερικανών επ αυτού αλλά και του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτεμπεργκ

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάϊατ πριν λίγες μέρες επισκέφθηκε τον Ν. Δένδια και ένα από τα θέματα είναι και η αναβολή της άσκησης «Καταιγίδα». Κάτι που τελικώς έγινε. Ο Αμερικανός πρέσβης Πάϊατ εξέφρασε την δυσφορία του προς την ελληνική κυβέρνηση και για το περιεχόμενο της κοινής διακήρυξης  της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων  για την Ανατολική Μεσόγειο που υιοθέτησαν στις 11 Μαϊου, κατά της Τουρκίας. Τις τελευταίες εβδομάδες οι Αμερικανοί , όχι μόνο υποβαθμίζουν τις απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, αλλά πιέζουν για μηδενισμό των διαμαρτυριών της Αθήνας σε διεθνή φόρα. Παρατηρούν επίσης ότι η στροφή των ΗΠΑ είναι ποιοτική και όχι ρητορική . Στόχος τους είναι να επαναφέρουν την Τουρκία υπό την σκέπη τους, να την στηρίξουν προφανώς οικονομικά αλλά τα ανταλλάγματα που θα πάρουν από την Άγκυρα είναι μεγάλα και σχετίζονται με το νέο τοπίο που επιδιώκουν να δημιουργηθεί.

Δεν είναι όμως μόνο η Ουάσιγκτον που στηρίζει την Τουρκία. Η Ιταλία βρίσκεται σε συνεχή διαπραγμάτευση  με την Άγκυρα. Ευθέως η ιταλική πετρελαϊκή ΕΝΙ (που τρυπά στην Κύπρο)  ζητά την συνεργασία με την Τουρκία. Η Ιταλία συνεργάζεται με την Τουρκία και στη Λιβύη, γι αυτό και πρακτικά υπονομεύει και την επιχείρηση «ΕΙΡΗΝΗ», γι αυτό και δεν ορίζει ΑΟΖ με την Ελλάδα.

Κυβέρνηση παρατηρητής;

«Δεν είμαστε στην εποχή των κανονιοφόρων». Ήταν από τις πρώτες δηλώσεις –διαπιστώσεις του Νίκου Δένδια τον περσινό Ιούλιο. Για την Τουρκία η δήλωση ήταν ένδειξη αδυναμίας. Οι τουρκικές κανονιοφόροι ελέγχουν την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι κκ Δένδιας και Παναγιωτόπουλος απλώς κοιτάνε με τα κιάλια. Όπως έκαναν και με το τουρκικό γεωτρύπανο στην ελληνική ΑΟΖ που το …είχε παρασύρει ο άνεμος.

Η κυβέρνηση αντέδρασε στον Εβρο και στα νησιά έναντι της τουρκικής επιδίωξης, αλλά αυτό είναι το απολύτως αυτονόητο. Πέρα όμως απ αυτό απλώς κοιτά. Η αναβολή της ασκησης «Καταιγίδα»  είναι μια ένδειξη. Η ελληνική διπλωματία έχει υποστεί σε λίγους μήνες πολλές ήττες. Απέτυχε στην Λιβύη, η Κύπρος δεν έχει καμία στήριξη από την ΕΕ, η Τουρκία δεν δέχεται καμία πίεση από ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Η κατάσταση  γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη. Και όσο η κυβέρνηση συνεχίζει αν είναι παρατηρητής και σχολιαστής η Τουρκία θα πετυχαίνει τους στόχους της. Η προσφυγή στη Χάγη θα είναι στο τέλος η μόνη διέξοδος. Μόνο που ούτε αυτή θα δίνει η Τουρκία.