Μισθοφόροι του Ερντογάν κατέλαβαν αεροπορική βάση στη δυτική Λιβύη

Αρνητική εξέλιξη σημειώθηκε στο μέτωπο του Λιβυκού εμφυλίου, καθώς οι μισθοφορικές ομάδες του Ερντογάν μαζί με τους αντάρτες του φιλοτουρκικών πολιτοφυλακών του Σάρατζ φέρονται να κατέλαβαν στρατηγικής σημασίας βάση στα δυτικά της χώρας.

Η μάχη για την Αλ Ουάτια, διήρκεσε για περισσότερο από ένα μήνα και ήταν η πιο σημαντική μαζί με αυτή της πόλης Ταρχούνα, έξω από την Τρίπολη την οποία φαίνεται πως μέχρι στιγμής κερδίζουν οι δυνάμεις του Χάφταρ.

Ο Χαφτάρ κατείχε την βάση για περίπου 5 χρόνια και από εκεί οι δυνάμεις του μπορούσαν να πραγματοποιήσουν αεροπορικές επιδρομές στην Τρίπολη.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των φιλότουρκων ισλαμιστών, Μοχάμεντ Γκούνουου είπε σε δημοσίευση στο Twitter τη Δευτέρα, ότι οι δυνάμεις της Τρίπολης (GNA) είχαν καταλάβει ολόκληρη τη βάση κοντά στα σύνορα της Τυνησίας.

Η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει τα στρατεύματά τους, στην πλειοψηφία τους μισθοφόροι του Ερντογάν, μέσα στην αεροπορική βάση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που έγιναν τον προηγούμενο μήνα, στη Λιβύη , υπάρχουν τουλάχιστον 4.750 μισθοφόροι μαχητές που απεστάλησαν από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς ενίσχυση των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, του Φαγέζ αλ-Σάρατζ, με έδρα την Τρίπολη. Ο συνολικός αριθμός τους υπολογίστηκε από ακτιβιστές του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SOHR).

Σύμφωνα με πηγές του SOHR, άλλοι 1900 μισθοφόροι βρίσκονται τώρα στην Τουρκία για εκπαίδευση, με στόχο να μεταφερθούν παντοιοτρόπως στα πεδία μαχών της Λιβύης.