Βαρβιτσιώτης για την Τουρκία: Δεν είμαστε διατεθειμένοι να στρατικοποιήσουμε τις μεταξύ μας διαφορές

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τους τελευταίους μήνες βλέπουμε μία αυξανόμενη από την πλευρά της Τουρκίας ένταση στις μεταξύ μας σχέσεις. Αυτή οδήγησε στην γνωστή υπόθεση του Έβρου όπου εκεί προσπάθησαν να εργαλειοποιήσουν πρόσφυγες και μετανάστες με έναν τρόπο με τον οποίο οδήγησαν την Τουρκία μάλλον σε απομόνωση από την Ευρώπη, διότι ήταν ξεκάθαρο το μήνυμα που έφυγε από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και με την παρουσία τους στον Έβρο αλλά και διμερείς συνομιλίες που είχε ο Ερντογάν με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται αποδεκτό.  Και στη συνέχεια με την αύξηση των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου αλλά και του θαλασσίου χώρου μέσα από διαρκείς προκλητικές ενέργειες. 

Εμείς στέλνουμε ένα μήνυμα στην Άγκυρα πολύ σαφές, ότι από τη μία είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε ένα διπλωματικό διάλογο μαζί τους, ότι δεν είμαστε σε καμία περίπτωση διατεθειμένοι να στρατικοποιήσουμε τις μεταξύ μας διαφορές γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε όλους, και εμάς και αυτούς, σε μία κατάσταση η οποία δεν ευνοεί ιδιαίτερα στις δύσκολες οικονομικές καταστάσεις που βιώνουμε με τις συνέπειες που υπάρχουν από τον τουρισμό για τις οικονομίες μας. 

Και βέβαια ότι εμείς είμαστε διατεθειμένοι και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας Δίκαια όταν αυτά προσβληθούν”, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Σχετικά με τις ανακοινώσεις της Τουρκίας ότι θα επιχειρήσουν έρευνες στο χώρο που περιγράφεται από το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης, δηλαδή νότια της Κρήτης, και στο πρόβλημα που ενδεχομένως δημιουργήσει αυτό στον ελληνικό τουρισμό ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε μεταξύ άλλων: “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι κάτι το οποίο το επεξεργαζόμαστε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μας ανησυχεί. Έχουν λάβει από το υπουργείο Άμυνας όλα τα μέτρα για να είναι προετοιμασμένοι για μία τέτοια εξέλιξη. Το πιο βασικό όμως είναι το μήνυμα που στέλνουμε ότι εμείς δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να οδηγηθούν οι μεταξύ μας διαφορές σε μία στρατικοποίηση. Μία στρατικοποίηση ουσιαστικά θα οδηγούσε και την Ελλάδα και την Τουρκία στο να βρεθούμε απομονωμένοι από τον διεθνές περίγυρο”.

Αναφερόμενος στη δήλωση που έκανε για την Αγία Σοφία στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Realnews ότι “οποιαδήποτε αμφισβήτηση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας από την Τουρκία θα συνιστά προσβολή και πρόκληση απέναντι και στη διεθνή κοινότητα” και στο ερώτημα με τι ενέργειες θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση στην διακηρυγμένη πρόθεση να την μετατρέψουν σε τζαμί ο κ. Βαρβιτσιώτης απάντησε: “Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σίγουρα σε μία αντίδραση από την ελληνική πλευρά, η οποία θα είχε σχέση με τη διεθνοποίηση της κατάστασης αυτής. Δεν μπορούμε να κάνουμε δεκτή την αλλαγή αυτή του μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς και να αποκτήσει πάλι τα οθωμανικά χαρακτηριστικά τα οποία έχει απολέσει από τη στιγμή κιόλας που ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας ο Κεμάλ Ατατούρκ αποφάσισε να στερήσει από αυτό το μνημείο τον θρησκευτικό του χαρακτήρα”.