Φρένο της Ε.Ε στα σχέδια του Νετανιάχου

Με στόχο να φρενάρει τα σχέδια προσάρτησης της Δυτικής Όχθης, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά μια διπλωματική προσπάθεια για να εμποδίσει το Ισραήλ να προχωρήσει στο σχέδιο προσάρτησης ορισμένων τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Αυτό ανακοίνωσε απόψε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοσέπ Μπορέλ, διαβεβαιώνοντας ότι η Ένωση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει «όλες τις διπλωματικές δυνατότητές της» για να μεταπείσει τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση και να μην εφαρμόσει αυτήν την πρόταση που προβλέπεται στο ειρηνευτικό σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το Μεσανατολικό.

Οι χώρες της ΕΕ ανησυχούν για τις συνέπειες που θα είχε η προσάρτηση η οποία, όπως υποστηρίζουν, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και μειώνει τις πιθανότητες για ειρήνευση. Όμως είναι διχασμένες σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν εναντίον του Ισραήλ. Για να επιβληθούν κυρώσεις απαιτείται ομοφωνία.

«Οι θέσεις (των χωρών) είναι διαφορετικές», υπενθύμισε ο Μπορέλ. «Δεν βρισκόμαστε στο στάδιο να μιλάμε για κυρώσεις», πρόσθεσε.

«Αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι η ανάγκη να εντείνουμε τις προσπάθειες και τις πιέσεις μας προς όλους τους παράγοντες στη Μέση Ανατολή», είπε, μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. «Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε και θα το πράξουμε τις επόμενες ημέρες χρησιμοποιώντας όλες τις διπλωματικές δυνατότητές μας για να εμποδίσουμε κάθε είδους μονομερή ενέργεια», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Μπορέλ, η ΕΕ θέλει να μιλήσει για το θέμα αυτό με την Ουάσινγκτον, τις αραβικές χώρες, το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους.

Η νέα ισραηλινή κυβέρνηση πρόκειται να ορκιστεί την Κυριακή.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν να υιοθετηθεί σκληρή γραμμή εναντίον του Ισραήλ. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους. Όμως άλλοι συνιστούν πιο προσεκτικά βήματα και κυρίως την έναρξη διαλόγου με το Ισραήλ, που θεωρείται σημαντικός εταίρος της ΕΕ στη Μέση Ανατολή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας υπενθύμισε ότι οι Βρυξέλλες ανέκαθεν δήλωσαν προσηλωμένες στον στόχο της λύσης των δύο κρατών. «Πιστεύουμε ότι οι προσαρτήσεις δεν είναι συμβατές με το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.