Φελισιέν Καμπούγκα: Συνελήφθη στο Παρίσι ο καταζητούμενος για την γενοκτονία της Ρουάντα

Ο νούμερο ένα ύποπτος για τη γενοκτονία στη Ρουάντα, Φελίσιεν Καμπούγκα, ο οποίος κατηγορείται ότι χρηματοδοτούσε τις παραστρατιωτικές δυνάμεις που σφαγίασαν πριν από 26 χρόνια περίπου 800.000 ανθρώπους, συνελήφθη σήμερα στην περιοχή του Παρισιού.

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, ο 84χρονος Καμπούγκα, ο οποίος καταζητούνταν από τη διεθνή δικαιοσύνη επί 25 χρόνια, ζούσε με ψευδή ταυτότητα σε διαμέρισμα στην Ανιέρ-σιρ-Σεν κοντά στο Παρίσι, καθώς καταζητούνταν από τη διεθνή δικαιοσύνη επί 25 χρόνια.

Το 1997 είχε καταδικαστεί για επτά διαφορετικά εγκλήματα, μεταξύ των οποίων η γενοκτονία, η συνέργεια σε γενοκτονία και η υποκίνηση γενοκτονίας, όλα σχετιζόμενα με τη γενοκτονία στη Ρουάντα όπου έχασαν τη ζωή τους 800.000 Τούτσι.

Η γενοκτονία από τους Χούτου, την εθνοτική ομάδα που βρισκόταν σε εμφύλιο με τους Τούτσι, είχε ξεκινήσει στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ο Καμπούγκα, Χούτου στην καταγωγή επιχειρηματίας κατηγορείται ότι χρηματοδότησε τη σφαγή των Τούτσι.

Η σύλληψή του, που σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης έγινε με τη συνεργασία των αρχών πολλών χωρών, ανοίγει τον δρόμο για να δικαστεί κατ’ αρχάς στη γαλλική δικαιοσύνη και στη συνέχεια στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.