ΥΠΕΘΑ: Ζητεί ενεργότερη συμμετοχή των κρατών μελών της Ε.Ε. στην επιχείρηση «Irini»

Η πανδημία το κορωνοϊού και οι επιπτώσεις στον αμυντικό-στρατιωτικό τομέα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής άτυπης συνόδου των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε.,που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. 

 Οι κύριοι άξονες της συζήτησης αφορούσαν στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο αμυντικός τομέας στο πλαίσιο της πανδημίας, καθώς και στις συνέπειές της σε επιχειρήσεις-αποστολές Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ). 

 Στην παρέμβασή του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, επισήμανε την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης εκ μέρους των κρατών μελών της Ε.Ε.καιτη σημασία διατήρησης της ανθεκτικότητας της Ε.Ε., απέναντι στις πολλαπλές προκλήσεις που ελλοχεύουν κατά την παρούσα κρίση, ιδιαίτερα τις υβριδικές απειλές, κάνοντας αναφορά στη «μαζική και οργανωμένη πίεση μέσω μετακίνησης πληθυσμών στα σύνορα του Έβρου, υποκινούμενη από την Τουρκία, καθώς και στην καλά μελετημένη εκστρατεία παραπληροφόρησης της τελευταίας». 

 Τέλος, ο κ.Παναγιωτόπουλος ανέδειξε τη σπουδαιότητα της επιχείρησης «Irini»για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την ουσιαστική συμβολή της Ελλάδας, με την ανάληψη της διοίκησηςτης δύναμης της επιχείρησης – εκ περιτροπής με την Ιταλία – παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, καλώντας ταυτόχρονα τα κράτη μέλη για ενεργότερη συμμετοχή και υπενθυμίζοντας το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Ε.Ε. στην ευρύτερη περιοχή.