Το παρασκήνιο πίσω από την αναβολή της άσκησης “Καταιγίδα”

Μια νέα εκδοχή σχετικά με την αναβολή της άσκησης «Καταιγίδα 2020» δίνει με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος.

Όπως γράφει, μεταξύ άλλων, «δεν κρύβω ότι κι εγώ ανησύχησα ότι αυτή η αναβολή, σε συνδυασμό με τις επιθετικές (τις νέες επιθετικές για την ακρίβεια) δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού και καταστροφικής πορείας της τουρκικής λίρας, θα ανοίξει την όρεξη των Τούρκων. Άκουσα και κάτι θεωρίες συνωμοσίας ότι παρενέβησαν οι Αμερικανοί και οι απαίτησαν την αναβολή της άσκησης για να μην συντηρηθεί η ένταση στο Αιγαίο».

Και συνεχίζει ο δημοσιογράφος: «Νομίζω ότι η αλήθεια γύρω από όλη αυτή την υπόθεση είναι σε ένα τηλεφώνημα που υπήρξε ανάμεσα στον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και τον δικό μας υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ο Ακάρ φέρεται ότι ζήτησε από τον Παναγιωτόπουλο την αναβολή της άσκησης εξαιτίας της πανδημίας που θερίζει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ειδικά τις μονάδες του ναυτικού τους. Επικαλέστηκε την πρόσφατη αναβολή δικής τους προγραμματισμένης άσκησης και παρακάλεσε να αναβάλει και η Ελλάδα τη δική της άσκηση. Ο Παναγιωτόπουλος, έπειτα από διαβούλευση με το Μέγαρο Μαξίμου, αποδέχθηκε την πρόταση, θέτοντας έναν όρο: να δείξει καλή διάθεση και η τουρκική πλευρά, ώστε να αποτελέσει η αναβολή της ελληνικής άσκησης μια καλή βάση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, που έχουν καταντήσει κάτι σαν το γεφύρι της Άρτας. Ο Ακάρ αποδέχθηκε το αίτημα, που προσδιορίστηκε στην παύση των υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά. Μέχρι στιγμής, όπως μου αναφέρθηκε, η υπόσχεση του Ακάρ τηρείται. Μένει να δούμε πόσο θα διαρκέσει…».

Υπενθυμίζεται ότι πηγές του ΓΕΕΘΑ γνωστοποίησαν στις 9/5/2020 πως «οι προφανείς ιδιαιτερότητες αυτής της κρίσιμης για τη δημόσια υγεία περιόδου επιβάλλουν τη συνέχιση και για το επόμενο τουλάχιστον δεκαπενθήμερο της πρόσκαιρης αναστολής των δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης μεγάλης κλίμακας, προς διαφύλαξη του εξαιρετικά χαμηλού ποσοστού κρουσμάτων COVID-19 στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων».