Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Ανησυχία για την διαρκώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα

Η ενότητα των πολιτικών κομμάτων, αλλά και η ανησυχία τους,  απέναντι στην διαρκώς αυξανόμενη τουρκική  προκλητικότητα , διαπιστώθηκε στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που συνήλθε υπο τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

«Παρά τις όποιες επί μέρους διαφωνίες μας, επί των ουσιωδών γραμμών οι Έλληνες είναι όλοι ενωμένοι» τόνισε ο κ. Δένδιας αμέσως μετά την συνεδρίαση. «Αξιοποιούμε κάθε διπλωματικό μέσο και ευαισθητοποιούμε εταίρους και συμμάχους. Καθιστούμε, όμως, παράλληλα, σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν είναι διαπραγματεύσιμο αγαθό» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών

Ενστάσεις  για την «Καταιγίδα»

Κυρίαρχο όμως θέμα ήταν η αντίδραση της Ελλάδας στις τουρκικές προκλήσεις. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και η Ελληνική Λύση έθεσαν το θέμα της ακύρωσης της άσκησης «Καταιγίδα 2020» τονίζοντας ότι το μήνυμα προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου είναι αρνητικό. Η ακύρωση της άσκησης έγινε την εποχή που οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά έχουν φτάσει τον αριθμό 272 από τις αρχές του έτους, σπάζοντας κάθε προηγούμενο αριθμό τέτοιων προκλήσεων. Η έμμεση απάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, ήταν ότι μετά την ακύρωση της άσκησης «Καταιγίδα», δεν είχαμε τα τελευταία 24ωρα τουρκικές υπερπτήσεις.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, τόνισε ότι  η Αθήνα πρέπει να επιμείνει στην ΕΕ να εφαρμοσθούν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας που έχουν αποφασισθεί.

Εκτός από τα παραπάνω, ο εκπρόσωπος της «Ελληνικής Λύσης» Αντώνης Μυλωνάκης, έθεσε ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των συνόρων στον Εβρο. Αλλά και το ενδεχόμενο της αντίδρασης της Ελλάδας αν οι τούρκοι πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις στο Λιβυκό.

Η Λιβύη

Τα όσα συμβαίνουν στην Λιβύη, εξετάσθηκαν εκτενώς στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Κοινή διαπίστωση ηταν ότι η κυβέρνηση Σαρατζ στην Τρίπολη , με την στήριξη της Τουρκίας έχει καταφέρει να σταθεροποιηθεί σχετικά, αφού κατάφερε να αποκρούσει τις επιθέσεις των δυνάμεων του στρατηγού Χάφταρ.

Σχετικά και με αυτό το θέμα ο κ. Δένδιας είπε: «Εστιάσαμε στην κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς αυτό είναι κάτι το οποίο συμβαίνει τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τόνισα στους συναδέλφους την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα με την οποία ενεργούμε. Η χώρα είναι προσηλωμένη πάντοτε στο Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα.

Όσον αφορά το Λιβυκό, ενημέρωσα τους συναδέλφους ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην επιχείρηση «Ειρήνη», με ανάληψη και επιτελικών θέσεων. Καθήκον της επιχείρησης είναι η απόλυτη εφαρμογή του embargo των όπλων. Πιστεύουμε ότι η επιχείρηση αυτή είναι πολύ σημαντική για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την επίλυση της λιβυκής κρίσης».