Πομπέο: Το Ιράν υποθάλπει τον τρόμο παρά την πανδημία του κορωνοϊού

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, κατηγόρησε σήμερα, Τετάρτη, το Ιράν ότι συνεχίζει να «υποθάλπει τον τρόμο», παρά την κρίση του νέου κορωνοϊού που πλήττει τον πληθυσμό του, στη διάρκεια μιας σύντομης επίσκεψης στην Ιερουσαλήμ.

«Ακόμη και στη διάρκεια αυτής της πανδημίας, οι Ιρανοί χρησιμοποιούν τους πόρους του καθεστώτος των αγιατολάχ για να υποθάλψουν τον τρόμο σε όλο τον κόσμο κι αυτό, ενώ ο ιρανικός λαός υποφέρει πάρα πολύ, κάτι που λέει πολλά για την ψυχή αυτών που διοικούν τη χώρα», είπε ο Πομπέο σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το Ιράν, μαύρο πρόβατο για το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι η πλέον πληγείσα από την πανδημία χώρα στη Μέση Ανατολή, με περισσότερα από 110.000 επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα.

Μαζί με τη λιβανική Χεζμπολάχ, έναν άλλον εχθρό του εβραϊκού κράτους, η Τεχεράνη συνδράμει στρατιωτικά το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ στον πόλεμό του εναντίον των ανταρτών και των τζιχαντιστών.

Όμως, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, τουλάχιστον έξι πλήγματα φέρεται να έχουν πραγματοποιηθεί από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία εναντίον φιλοϊρανικών στόχων στη Συρία, κάτι που προκάλεσε μια δημόσια αντιπαράθεση για τη μείωση ή την παραμονή ιρανικού προσωπικού στη Συρία.

Το Ιράν δεν «σταμάτησε ούτε λεπτό τα σχέδια και τις βίαιες ενέργειές του εναντίον των Αμερικανών, των Ισραηλινών και όλων των άλλων στην περιοχή», δήλωσε σήμερα ο Νετανιάχου, λέγοντας ότι θέλει «να καταπολεμήσει και να αντιμετωπίσει» τις «επιθέσεις του Ιράν στη Συρία» και αλλού.

Το Ιράν επανέλαβε την Κυριακή ότι είναι έτοιμο να ανταλλάξει κρατούμενους με τις Ηνωμένες Πολιτείες «χωρίς προαπαιτούμενους όρους», παρά τις ακραίες εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, λέγοντας ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ουάσινγκτον.

Χωρίς να διαψεύδει το ενδεχόμενο συνομιλιών για τους κρατουμένους, ο Πομπέο ευχαρίστησε την Ελβετία για τον «σταθερό και εποικοδομητικό ρόλο της ως δύναμη που προστατεύει» τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράν.