Η φιλοτουρκική στάση της Ουάσιγκτον και η ενόχληση Πάϊατ για το κείμενο των 5 κατά της Τουρκίας

Η Ουάσιγκτον πιέζει την Αθήνα να κρατάει χαμηλούς τόνους στην αντιπαράθεση με την Τουρκία, την ώρα που ο τουρκικός Στόλος αλωνίζει στην Μεσόγειο από την Κύπρο έως τη Λιβύη και νότια της Κρήτης και η Κύπρος είναι περικυκλωμένη από τουρκικά πλοία και γεωτρύπανα.
Μια ισχυρή ένδειξη των αμερικανικών πιέσεων είναι και η αναβολή της  άσκησης «Καταιγίδα». Ενώ ο Αμερικανός πρέσβης Τ. Πάϊατ εξέφρασε στον Ν. Δένδια τις ενστάσεις της Ουάσιγκτον για το κείμενο των 5 (Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και ΗΑΕ) κατά της Τουρκίας.

Η ελληνική κυβέρνηση με πρόσχημα τον κορωναϊο ανέβαλλε την άσκηση, αν και τα κρούσματα στο ελληνικό ναυτικό είναι ελάχιστα. Η επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη Πάϊατ στον Νίκο Δένδια πριν από λίγες μέρες, πυροδότησε νέο κύκλο συζήτησης σχετικά με την φιλοτουρκική στάση της Ουάσιγκτον.
Η Τουρκία είχε βγάλει και μια αντι -NAFTEX  με την οποία «απαγόρευε» στην Ελλάδα να διεξάγει άσκηση σε συγκεκριμένες περιοχές (περιοχή Λήμνου κα ) τις οποίες θεωρεί ότι πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένες.
Είχε προηγηθεί και τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου με τον τούρκο  ομόλογο του Χουλουσί Ακάρ. Στην επικοινωνία συζητήθηκε και πάλι το ενδεχόμενο μείωσης της έντασης. Μετά και από τις ενστάσεις Πάϊατ στον Ν. Δένδια,  η Αθήνα συμφώνησε και η απόδειξη είναι η αναβολή της άσκησης.

Την ώρα που η Άγκυρα έχει αυξήσει την ένταση από το περασμένο καλοκαίρι, η Ουάσιγκτον πιέζει όλο και περισσότερο  την Αθήνα να κρατά χαμηλούς τόνους. Το περίεργο είναι ότι η Αθήνα ακούει με προσοχή τις αμερικανικές παραινέσεις, παρα το γεγονός ότι η Άγκυρα αυξάνει τις πειρατικές της δράσεις σε Ελλάδα και Κύπρο.

Οι Αμερικανοί , όχι μόνο υποβαθμίζουν τις απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, αλλά πιέζουν για μηδενισμό των διαμαρτυριών της Αθήνας σε διεθνή φόρα. Παρατηρούμε επίσης ότι η στροφή των ΗΠΑ είναι ποιοτική και όχι ρητορική . Στόχος τους είναι να επαναφέρουν την Τουρκία υπό την σκέπη τους, να την στηρίξουν προφανώς οικονομικά αλλά τα ανταλλάγματα που θα πάρουν από την Άγκυρα είναι μεγάλα και σχετίζονται με το νέο τοπίο που επιδιώκουν να δημιουργηθεί.

Ενόχληση Πάϊατ για το κείμενο των 5 κατά της Τουρκίας

Κύριο στοιχείο της στροφής των ΗΠΑ είναι το δόγμα ότι εχθρός είναι η Ρωσία και όχι η Τουρκία, υποβαθμίζοντας πλήρως τις τουρκικές απειλές κατά της χώρας και απαιτώντας, όπως πάντα, πειθήνια στοίχιση.  Στο πλαίσιο αυτό ο Αμερικανός πρέσβης Πάιατ εξέφρασε την δυσφορία του προς την ελληνική κυβέρνηση για το περιεχόμενο της κοινής διακήρυξης  της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων  για την Ανατολική Μεσόγειο που υιοθέτησαν στις 11 Μαϊου.

Οι πέντε χώρες σε ένα εξαιρετικά ήπιο διπλωματικά κείμενο επισημαίνουν ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την σταθερότητα, ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και αποδοκιμάζουν ,όπως πολλές ακόμη χώρες, το τουρκολιβυκό σύμφωνο. 

Για την Ελλάδα , η διακήρυξη αυτή όπως και άλλες δηλώσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν από τις ΗΠΑ , την ΕΕ και μεμονωμένες χώρες, είναι κινήσεις αυτονόητες και αμυντικές και προσπαθούν να απαντήσουν στην τουρκική επιθετικότητα.

Φαίνεται ότι ο κ. Πάϊατ ενοχλήθηκε γιατί στην διακήρυξη δεν γίνεται καμία αναφορά στον ρόλο της Μόσχας στην Συρία ή και την Λιβύη και όπως αναφέρουν παράγοντες του ΥΠΕΞ προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί θέλουν να βάλουν την Ελλάδα να πει πράγματα που δεν λένε οι ίδιες. Αλλά, προσθέτουν, το πρόβλημά του δεν είναι μόνο αυτό. Η Ουάσιγκτον, παρεμβαίνει και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι σχέσεις με την Τουρκία και να επανέλθει η Άγκυρα στην αυλή των ΗΠΑ. Αυτό όμως συνεπάγεται διαμόρφωση ενός νέου κλίματος , στο οποίο όμως διαφωνούν πολλές χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής και δευτερευόντως η Ελλάδα.

Η αλλαγή  στάσης των Αμερικανών φαίνεται και στο ΝΑΤΟ όπου οι σύμμαχοι, τηρούν σαφείς αποστάσεις από την Ελλάδα στα όσα απαιτεί η Άγκυρα για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών κατασκευάζοντας καταλόγους νησιών κατά το δοκούν. Μα και μόνο το γεγονός, πέραν των άλλων,  ότι η Τουρκία στέλνει πολεμικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά  η στρατιωτικοποίηση είναι μονόδρομος. Η Άγκυρα μπορεί να απαιτεί αποστρατιωτικοποίηση νησιών και η ίδια να στρατιωτικοποιεί τον εναέριο χώρο τους ή να παραβιάζει τα χωρικά τους ύδατα;. Είναι εξωτερική πολιτική αυτή, να δίνει η Ελλάδα πλήθος βάσεων στις ΗΠΑ και το αποτέλεσμα να είναι αυτή η περιφρόνηση;