Η ελληνική πρόταση στην Κομισιόν για τον τουρισμό – Τι ζητά η Αθήνα

Την πρότασή της στην Κομισιόν κατέθεσε η Ελλάδα όσον αφορά στην άρση των μέτρων σχετικά με τα σύνορα, ζητώντας ουσιαστικά το άνοιγμά του από τα μέσα Ιουνίου.

Η Ελλάδα τονίζει ότι στόχος είναι να εργαστεί για να επιτραπούν εκ νέου ταξίδια σε όσες χώρες της Ευρώπης είναι δυνατόν. Όπως αποκαλύπτει το Brussels Playbook του Politico, τo άνοιγμα των συνόρων και η αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων «σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση» για την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι μπορεί να χρειαστεί να περάσουν από το τεστ για να μπορέσουν να ταξιδέψουν.

Η πρόταση της Ελλάδας

Σύμφωνα με το Politico η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει την δική της πρόταση στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «στόχος μας είναι να εργαστούμε για να επιτραπούν ξανά τα ταξίδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν».

Η Αθήνα, όπως τονίζει, επιδιώκει «δίκαιη μεταχείριση» όλων των πιθανών ταξιδιωτών για να αποτρέψει «οποιαδήποτε μεροληπτική στάση σε ό,τι αφορά την υπηκοότητα» στα πρωτόκολλα ταξιδιού. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της Ενιαίας Αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών», αναφέρει το έγγραφο και ζητά να επιτρέπεται στους ανθρώπους να ταξιδεύουν… και στη συνέχεια να επιστρέφουν γρήγορα και εύκολα στο σπίτι: «Δεν πρέπει να υπάρχει “καραντίνα” ή άλλες δυσανάλογες ή ανασταλτικές απαιτήσεις κατά την επιστροφή». Την ίδια στιγμή πάντως,  η Αθήνα δεν είναι σύμφωνη με το πλήρες άνοιγμα των συνόρων για οποιονδήποτε.

Στην πρότασή της αναφέρει ότι πρέπει όλοι οι ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε τεστ είτε για τον κορωνοϊό, είτε για αντισώματα τρεις ημέρες πριν πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι. Εναλλακτικά δεν θα απαιτηθούν τεστ «για ταξίδια μεταξύ περιοχών… που έχουν δείξει ξεκάθαρα και σταθερά στοιχεία ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό είναι υπό έλεγχο».

Τέός, σημειώνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τα μέσα ταξιδιού: «Οι οδικές, αεροπορικές, θαλάσσιες αλλά και οι μετακινήσεις με τρένο θα πρέπει να εκκινήσουν ταυτόχρονα και με ανάλογα πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε πιο απομακρυσμένες χώρες-μέλη της Ένωσης μας να μείνουν πίσω. Έτσι, στα αεροπλάνα, όλα τα καθίσματα πρέπει να γεμίσουν» αναφέρει το έγγραφο που εστάλη.