Τουρκικό δημοσίευμα κατηγορεί τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για σχέσεις με τον Γκιουλέν

Ένα απίστευτο δημοσίευμα του τουρκικού περιοδικού Gerçek Hayat που δημιουργεί ανησυχία στο Φανάρι κυκλοφόρησε στην Τουρκία, το οποίο εμπλέκει ανθρώπους από τη μειονότητα, στο πραξικόπημα που έγινε τον Ιούλιο του 2016 κατά του Τούρκου προέδρου.

Το δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, κατηγορεί και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ότι βοήθησε τον Φετουλάχ Γκιουλέν, να διοργανώσει την πράξη αυτή, ανέφερε ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΪ.

Τι απαντά το Πατριαρχείο

Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει το δημοσίευμα εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο τονίζει ότι στοχοποιούνται μέλη της κοινότητας και θρησκευτικοί ηγέτες με αναληθείς ισχυρισμούς. Επιπλέον, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τον πολύ μεγάλο κίνδυνο να εκδηλωθούν ρατσιστικές επιθέσεις και βεβηλώσεις.

«Σε δημοσίευμα του περιοδικού Gerçek Hayat στόχοποιούνται μέλη της κοινότητας και θρησκευτικοί ηγέτες με αποτέλεσμα να στεναχωρούν και να δυσαρεστούν τους Χριστιανούς και τους Εβραίους που είναι μέλη του λαού μας. Θεωρούμε απαραίτητη την πληροφόρηση του κοινού, η πράξη όπως είναι πολύ λυπηρή, είναι επίσης και πολύ σοβαροί και ανεύθυνοι μη ρεαλιστικοί ισχυρισμοί που προκαλούν ανησυχία στην Ορθόδοξη Κοινότητα της Τουρκίας. Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παρατηρηθούν ρατσιστικές εμφανίσεις και βεβηλώσεις όπως συμβαίνει σε διάφορες χώρες. Και ο Εξοχότατος Πατριάρχης είναι βαθιά στεναχωρημένος που υπόκεινται σε τέτοια είδους μορφή παρά τις βοήθειες που παρέχει όσο είναι εφικτό, στο Κράτος μας. Θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι κάνοντας αυτή την ανακοίνωση στο αξιότιμο κοινό, είμαστε βέβαιοι ότι οι αρμόδιες Κρατικές Αρχές θα πράξουν τα δέοντα» αναφέρει χαρακτηριστικά το Φανάρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από δυο ημέρες ένας άνδρας επιχείρησε να πυρπολήσει Αρμένικη εκκλησία στην περιοχή του Μακροχωρίου. Συνελήφθη και στην απολογία του τόνισε ότι επιχείρησε να κάψει την εκκλησία καθώς πιστεύει πως αυτοί έφεραν τον κορωνοϊο.

Τα σενάρια για νέο πραξικόπημα

«Ψίθυροι» για νέο πραξικόπημα εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακούγονται τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία, ενώ την ίδια στιγμή, συγγραφέας-αρθρογράφος- ισλαμίστρια σε τηλεοπτική εκπομπή απείλησε να σκοτώσει τουλάχιστον 50 άτομα και μάλιστα και γείτονες της, σε περίπτωση που τα σενάρια γίνουν πραγματικότητα.

Δήλωσε χαρακτηριστικά πως έχει και λίστα ποιους θα σκοτώσει. Η Σεβντά Νογιάν ανέφερε «δεν προλάβαμε να κάνουμε όσα έπρεπε να κάνουμε στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Να το πω ξεκάθαρα κι ας παρεξηγηθώ , η οικογένεια μου μπορεί τώρα να καθαρίσει 50 άτομα! Είμαστε έτοιμοι και υλικά και πνευματικά. Τον ηγέτη μας δεν θα αφήσουμε να τον πλήξουν! Ας προσέξουν.Στο συγκρότημα που μένω υπάρχουν 3-5 περίεργοι. Η λίστα μου δηλαδή είναι έτοιμη».