Ιράν: Τουλάχιστον 19 ναύτες νεκροί από το «λάθος» με τον πύραυλο στην άσκηση

Διαστάσεις τραγωδίας παίρνει η υπόθεση του «ατυχήματος» στο Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν, καθώς σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες τουλάχιστον 19 μέλη του πληρώματος του πλοίου «Konarak» σκοτώθηκαν και πάνω από 15 τραυματίστηκαν όταν το σκάφος επλήγη από πύραυλο κατά τη διάρκεια άσκησης.

Το βίντεο αυτό φέρεται να δείχνει τη μεταφορά των θυμάτων του δυστυχήματος:

Σύμφωνα με το BBC, το δυστύχημα σημειώθηκε όταν η φρεγάτα Jamaran εκτόξευσε υπο δοκιμή αμυντικό πύραυλο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το πλοίο Konarak δεν είχε προλάβει να απομακρυνθεί από τον στόχο που είχε μεταφέρει με αποτέλεσμα να χτυπηθεί τον πύραυλο και να βυθιστεί. Ανεπιβεβαιώτες πληροφορίες μιλούν για λάθος χειρισμό από το πλήρωμα του Jamaran, καθώς ο πύραυλος εκτοξεύτηκε νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια άσκησης που γινόταν στον κόλπο του Ομάν και χτύπησε το σκάφος υποστήριξης κοντά στο στόχο του.

Το περιστατικό συνέβη την Κυριακή κοντά στο λιμάνι του Γιασκ, περίπου 1.270 χιλιόμετρα (790 μίλια) νοτιοανατολικά της Τεχεράνης, ανέφερε η κρατική τηλεόραση τη Δευτέρα.

Η κρατική τηλεόραση χαρακτήρισε το συμβάν ως «ατύχημα», λέγοντας ότι το πλοίο «Konarak» παρέμεινε πολύ κοντά στον στόχο. Το «Konarak» είχε βάλει στόχους στο νερό για να τους πετύχουν άλλα πλοία, ανέφερε.

Το Ιράν πραγματοποιεί τακτικά ασκήσεις στην περιοχή, η οποία είναι κοντά στα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ, το στενό σημείο του Περσικού Κόλπου μέσω του οποίου διέρχεται το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου.

Ο 5ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο οποίος παρακολουθεί την περιοχή, δεν σχολίασε το συμβάν.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το «Konarak» είχε εκσυγχρονιστεί το 2018, αποκτώντας τη δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων.

Το ολλανδικής κατασκευής σκάφος μήκους 47 μέτρων (155 πόδια) ανέλαβε υπηρεσία το 1988 και είχε χωρητικότητα 40 τόνων. Μεταφέρει συνήθως πλήρωμα 20 ναυτικών.

Τα μέσα ενημέρωσης του Ιράν σπάνια αναφέρουν περιστατικά κατά τη διάρκεια των ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, γεγονός που σηματοδοτεί και τη σοβαρότητα του συμβάντος.

Αυτό το περιστατικό έρχεται επίσης εν μέσω μηνών εντεινόμενων εντάσεων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε μονομερώς από την πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις το 2018 και επέβαλε συντριπτικές κυρώσεις στη χώρα.

Πηγή: haaretz