Λιβύη: Τουρκία και Ιταλία δηλώνουν ότι έπεσαν οβίδες κοντά στις πρεσβείες τους στην Τρίπολη

Οβίδες έπεσαν κοντά στις πρεσβείες της Τουρκίας και της Ιταλίας στο κέντρο της Τρίπολης αργά χθες, Πέμπτη, όπως δήλωσαν οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των χωρών αυτών, καθώς διευρύνονται προφανώς οι βομβαρδισμοί που εξαπολύουν οι δυνάμεις που έχουν την έδρα τους το ανατολικό τμήμα της χώρας εναντίον ενός κεντρικού τομέα της πρωτεύουσας της Λιβύης.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Χαλίφα Χάφταρ, με έδρα την ανατολική Λιβύη, βομβαρδίζει την Τρίπολη εδώ και μήνες στο πλαίσιο του πολέμου που εξαπέλυσε πριν από ένα χρόνο για την κατάληψη της πόλης, και που ευθύνεται για τον θάνατο των τεσσάρων πέμπτων του συνολικού αριθμού των θανάτων αμάχων στη σύγκρουση αυτή φέτος, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Τουλάχιστον 131 άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις εχθροπραξίες το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ωστόσο η τουρκική στρατιωτική υποστήριξη στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) βοήθησε τις δυνάμεις της τελευταίας να απωθήσουν τον ΛΕΣ από αρκετές περιοχές τις τελευταίες εβδομάδες, απειλώντας να τερματίσουν την εκστρατεία του Χάφταρ στη δυτική Λιβύη.

Ο Τούρκος πρεσβευτής ανέφερε σε ένα μήνυμα προς το Reuters ότι ένας πύραυλος Γκραντ έπληξε το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου δίπλα στην πρεσβεία και άλλος ένας έπεσε κοντά στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας ανέφερε στο Twitter πως επλήγη η περιοχή γύρω από την κατοικία του Ιταλού πρεσβευτή, προκαλώντας τουλάχιστον δύο θανάτους. “Η Ιταλία καταδικάζει έντονα άλλη μια επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ”, ανέφερε.

Οβίδες έπεσαν επίσης γύρω από την περιοχή του λιμανιού της πόλης, όπου η υπηρεσία μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών αναγκάστηκε να σταματήσει μια επιχείρηση αποβίβασης μεταναστών που είχαν διασωθεί στη θάλασσα.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του ΛΕΣ ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την έναρξη μιας νέας αεροπορικής εκστρατείας και είπε πως επιδρομές έθεσαν στο στόχαστρο αεροπορική βάση στη Μισράτα.

Οι τοπικές αρχές εκεί δήλωσαν ότι οι εκρήξεις που σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης προκλήθηκαν από ένα πρόβλημα αποθήκευσης παλιών πυρομαχικών.

Δυνάμεις που πρόσκεινται στην ΚΕΕ κατάφεραν να αναστρέψουν ορισμένες από τις απώλειες που υπέστησαν πέρυσι με τη βοήθεια τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, που αναχαίτισαν τις περισσότερες επιδρομές του ΛΕΣ και συμμάχων του. Ο ΛΕΣ υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία.

Την Τετάρτη, προσκείμενες προς την ΚΕΕ δυνάμεις επιτέθηκαν στην αεροπορική βάση αλ-Ουατίγια δυτικά της πρωτεύουσας, ένα από τα πιο σημαντικά προπύργια του ΛΕΣ στη δυτική Λιβύη. Οι προσκείμενες στην ΚΕΕ δυνάμεις προωθήθηκαν επίσης προς την Ταχρούνα, ένα άλλο προπύργιο-κλειδί του ΛΕΣ.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2020 , τουλάχιστον 131 άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, μια αύξηση 45% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι μάχες στο έδαφος ήταν η κύρια αιτία των θανάτων και τα τέσσερα πέμπτα αυτών προκλήθηκαν από δυνάμεις που συνδέονται με τον ΛΕΣ.