Βενεζουέλα: Δολοφονία ή απαγωγή Μαδούρο σχεδίαζαν ΗΠΑ και Γκουαϊδό;

«Δεν έχει καμιά σχέση με την κυβέρνησή μας» διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ όταν πληροφορήθηκε για την αποτυχημένη απόπειρα εισόδου στη Βενεζουέλα των ομάδων εκτελεστών – απαγωγέων του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο, παραβλέποντας το γεγονός ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι και δύο ομοεθνείς του, που, όπως φαίνεται, πέρασαν τουλάχιστον από τον επαγγελματικό αμερικανικό στρατό, τον Λευκό Οίκο και τους διαδρόμους μυστικών και άλλων υπηρεσιών.

Ο «προσωρινός Πρόεδρος» Χουάν Γκουαϊδό προχώρησε ακόμη παραπέρα, ρίχνοντας το… φταίξιμο της αποτυχημένης εισβολής στον… Μαδούρο. «Εσύ είσαι ο υπεύθυνος, ξέρατε για την επιχείρηση. Το πληροφορηθήκατε και τους σφάξατε. Η δικτατορία επιμένει στα ψέματα» τόνισε ο «προσωρινός», για να το παίξει αμέσως μετά… Τραμπ. «Η κυβέρνησή μου και η Βουλή δεν έχουν σχέσεις με την εισβολή της ‘Επιχείρησης Γκεντεόν'” κατέληξε ο Γκουαϊδό.

Ο πρώην λιποτάκτης Χαβιέρ Νιέτο, ένας από τους 13 εισβολείς που συνελήφθησαν, υποστήριξε ότι ο στόχος της «Επιχείρησης Γκεντεόν» ήταν να συλλάβουν τον Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και να τον πάνε στις ΗΠΑ για να δικαστεί για εγκλήματα για εμπόριο ναρκωτικών. Αυτή ίσως είναι η πιο αισιόδοξη εκδοχή, γιατί θα είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι αυτοί που δεν κατάφεραν να… μπουν, θα κατάφερναν να βγουν με τον Μαδούρο ζωντανό. Οκτώ πάντως εισβολείς φαίνεται πως έχασαν τη ζωή τους.

Το σίγουρο είναι ότι οι εισβολείς είχαν μαζί τους στολές του στρατού της Βενεζουέλας, αυτόματα όπλα, πιστόλια, οπλοπολυβόλα, έξι μικρά φορτηγά, πολλά δορυφορικά τηλέφωνα και ένα σχέδιο δράσης που βρίσκεται στα χέρια των αρχών.

Ο Μαδούρο, πάντως, έδειξε χθες ότι δεν φοβάται κανέναν και απελευθέρωσε 23 άτομα, κοινούς και «πολιτικούς» κρατούμενους, που συμμετείχαν στην «Επιχείρηση Ελευθερία», που προσπάθησαν να τον ανατρέψουν τον Απρίλιο του 2019.