Πόμπεο: Αν είχαμε αναμειχθεί στο πραξικόπημα της Βενεζούελας τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά

Opposition supporters take part in a rally against Venezuelan President Nicolas Maduro's government and to commemorate the 61st anniversary of the end of the dictatorship of Marcos Perez Jimenez in Caracas, Venezuela January 23, 2019. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να προσπαθήσουν να επαναπατρίσουν» τους δύο Αμερικανούς που συνελήφθησαν στη Βενεζουέλα κατηγορούμενοι από το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο για απόπειρα «εισβολής» στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.


«Δεν υπάρχει άμεση ανάμιξη της αμερικανικής κυβέρνησης σε αυτήν την επιχείρηση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ειρωνευόμενος: «αν είχαμε εμπλακεί, αυτό θα είχε συμβεί διαφορετικά».


Υπενθυμίζεται πως δεκαπέντε άτομα συνελήφθησαν συνολικά στο Καράκας με την κατηγορία οτι είναι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, επιδεικείωντας μάλιστα τα διαβατήρια των δύο υπόπτων, του Λουκ Ντένμαν, 34 ετών, και Έραν Μπέρι, 41 ετών.

Οι εισαγγελικές αρχές της Βενεζουέλας κατηγόρησαν τον πολιτικό αντίπαλο του Μαδούρο, Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο οι ΗΠΑ και περισσότερες από 50 άλλες χώρες αναγνωρίζουν ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ότι προσέλαβε «μισθοφόρους» αντλώντας κεφάλαια από τα έσοδα της χώρας από την πώληση πετρελαίου που έχουν δεσμεύσει οι ΗΠΑ προκειμένου να γίνει απόπειρα «εισβολής» στη χώρα από τη θάλασσα.


Ο εκπρόσωπος του εισαγγελέα έδωσε στη δημοσιότητα μάλιστα ένα βίντεο στο οποίο ένας πρώην Αμερικανός στρατιώτης με το όνομα Τζόρνταν Γκούντρο, ο οποίος ίδρυσε μια ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας με την επωνυμία Silvercorp USA, μιλά για μια επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη εναντίον του Μαδούρο.


Η αμερικανική διπλωματία ανέφερε χθες ότι αυτό το «μελόδραμα» θα μπορούσε να είναι μέρος μιας «μεγάλης εκστρατείας παραπληροφόρησης» της οποίας ηγείται το Καράκας.
«Δεν μπορώ να μοιραστώ περισσότερες πληροφορίες για όσα γνωρίζουμε», δήλωσε σήμερα ο Πομπέο.