Προς επέκταση συμβολαίων ENI/TOTAL λόγω πανδημίας

Προς επέκταση των συμβολαίων του γεωτρητικού προγράμματος της ENI/TOTAL, λόγω των καθυστερήσεων που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, κινείται το Υπουργείο Ενέργειας, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο της κοινοπραξίας Exxon Mobil/Qatar Petroleum δεν θα χρειαστεί αναθεώρηση.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ενημερώθηκε σήμερα σε τηλεδιάσκεψη από τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, για το θέμα του γεωτρητικού προγράμματος, καθώς και τα άλλα ζητήματα των αρμοδιοτήτων του εν μέσω της πανδημίας της νόσου Covid-19.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού, ανέφερε ότι η κοινοπραξία ExxonMobil/Qatar Petroleum είχε δύο προγραμματισμένες επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις για τον Σεπτέμβριο του 2020 οι οποίες μετατίθενται για τον Σεπτέμβριο του 2021.

Σε σχέση με την γαλλοϊταλική κοινοπραξία ENI/TOTAL, ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως η κοινοπραξία είχε τρεις προγραμματισμένες γεωτρήσεις, αρχίζοντας από τον Απρίλιο του 2020, οι οποίες παίρνουν αναβολή λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν από τον κορωνοϊό.

Για την περίπτωση της Exxon, o κ. Κυπριανού είπε πως με βάση την ενημέρωση από τον κ. Λακκοτρύπη, ο προγραμματισμός είναι μέσα στα χρονοδιαγράμματα επειδή αφορά επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, ενώ για το θέμα της ENI/TOTAL ενδεχομένως να χρειαστεί παράταση σε σχέση με τα συμβόλαια με την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Δεν επιθυμούμε να  δημιουργούμε περαιτέρω προβλήματα στις εταιρείες σε αυτή την περίοδο, οπότε προβλέπεται να υπάρξει επέκταση του συμβολαίου για την ΕΝΙ/TOTAL», είπε ο κ. Κυπριανού.

Τόνισε πάντως ότι «σημασία έχει πως και οι δύο εταιρείες δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν αποχωρούν από το πρόγραμμα απλά έχουν αναστείλει τις εργασίες τους λόγω των πολλών προβλημάτων που υπάρχουν». ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο κορωνοϊός «χτύπησε» και την ΑΟΖ

Σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως «η θέση του Υπουργείου, την οποία ασπάζονται και άλλοι σοβαροί παίκτες, είναι ότι πρόκειται περισσότερο για πολιτικές προσπάθειες παρά επί της ουσίας», για να προσθέσει πως η κατάσταση παρακολουθείται στενά χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.