Η αμηχανία της Αθήνας, κόντρα στην αγωνία της Λευκωσίας, για την τουρκική προκλητικότητα

Γράφει ο Σπύρος Σουρμελίδης

Η Κύπρος βρίσκεται σε τουρκικό ναυτικό κλοιό ο οποίος ντους τελευταίους μήνες έχει γίνει εξαιρετικά σφικτός. Αυτός είναι και ο λόγος της διαρκούς και έντονης ανησυχίας του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος δικαιολογημένα ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει σε ενέργειες και πρωτοβουλίες.
Η Λευκωσία θεωρεί ότι δεν έχει την απαιτούμενη συμπαράσταση από την σημερινή ελληνική κυβέρνηση, η οποία δείχνει να παρακολουθεί αμήχανη την έντονη τουρκική προκλητικότητα σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, από την Κύπρο έως την Λιβύη, φυσικά στο Αιγαίο και νοτίως της Ρόδου και της Κρήτης.

Ψηλά στην ατζέντα πρέπει να είναι η εφαρμογή των μέτρων που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Τουρκίας από το περασμένο καλοκαίρι, λόγω των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Η βασική απόφαση των 28 ηγετών της ΕΕ ελήφθη στην Σύνοδο Κορυφής της  20ης  Ιουνίου 2019, η οποία εξειδικεύτηκε στις 16 Ιουλίου 2019, στις 14 Οκτωβρίου 2019 και τελικώς στις 11 Νοεμβρίου 2019.
Η ΕΕ αποφάσισε  να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία περί ολοκληρωμένων αερομεταφορών με την Τουρκία, «πάγωσε» το Συμβούλιο Σύνδεσης και άλλες συναντήσεις των διαλόγων υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας”, ενώ μείωσε την προενταξιακή βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020, καλώντας  την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, ιδίως σε ό, τι αφορά τα δάνεια με κρατική στήριξη”.
Ολ αυτά όμως δεν εφαρμόζονται στο ακέραιο και πάντως δεν έχουν εμποδίσει την Τουρκία να προχωρήσει σε νέες προκλήσεις και κατά της Κύπρου και σε βάρος της Ελλάδας.

Ο Αναστασιάδης φωνάζει για τον τουρκικό κλοιό στην Κύπρο.

Την ώρα τούτη στην κυπριακή ΑΟΖ βρίσκονται δύο γεωτρύπανα, το Φατίχ και το Γιαβούζ, μαζί με τα ερευνητικά σκάφη Όρους Ρέις και Μπαρμπαρός. Ολ αυτά συνοδεύονται από τουλάχιστον 10 τουρκικά πολεμικά, έχοντας φυσικά και συνεχή αεροπορική κάλυψη.

Η απόφαση των εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, (Exxon Mobil, ENI, TOTAL)  να αναστείλουν προσωρινά τις δραστηριότητές τους στην περιοχή (λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου) αφήνει την Τουρκία μόνη της και ανενόχλητη να τρυπά στην περιοχή.

Εντός των προσεχών ημερών φθάνουν στα κατεχόμενα 1.500 στρατιώτες από την Τουρκία για να υπηρετήσουν στις λεγόμενες «τουρκικές ειρηνευτικές δυνάμεις Κύπρου», όπως αποκαλείται ο τουρκικός κατοχικός στρατός στο νησί. Οι στρατιώτες, θα τεθούν σε καραντίνα κάτω από συνθήκες και σε χώρους που καθόρισε ο κατοχικός στρατός.

Η αμήχανη σιωπή της Αθήνας  

Γι αυτό και η Λευκωσία περιμένει από την Αθήνα να αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ και σε όποιο άλλο επίπεδο χρειάζεται προκειμένου να μπει φρένο στην αχαλίνωτη τουρκική  δράση. Όμως η σημερινή ελληνική κυβέρνηση έχει τρίψει το τιμόνι  στον τρόπο διαχείρισης, ειδικά σε ότι αφορά την Κύπρο. Συμπεριφέρεται από  το περασμένο καλοκαίρι που ανέλαβε ωσάν να πρόκειται για ξεχωριστό ζήτημα τα όσα κάνει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ με όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο, στον Έβρο και στο Λιβυκό.
Είναι αλήθεια ότι ειδικά το τελευταίο διάστημα, η Αθήνα κατανάλωσε μεγάλο κεφάλαιο της δράσης της αντιμετωπίζοντας και το περίφημο -παράνομο καθ΄ όλα – Μνημόνιο Συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης αλλά και την εκμετάλλευση των προσφύγων και μεταναστών από την Άγκυρα, με τρόπο επιθετικό και επικίνδυνα προκλητικό.

Την ώρα όμως που η  Αθήνα ασχολήθηκε με τον Έβρο και τις βάρκες με μετανάστες προς τα νησιά, ο τουρκικός Στόλος αλωνίζει από την Κύπρο προς το Λιβυκό δια του Αιγαίου. 

 Η ικανοποίηση  της Αθήνας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, δείχνει συγχρόνως να την αποπροσανατολίζει από την συνολική επιθετικότητα της Τουρκίας. Διότι η Τουρκία de facto  πλέον καταπατά τα κυπριακά και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε μια μεγάλη περιοχής της ανατολικής Μεσογείου (στην περιοχή που η Τουρκία ονομάζει «Γαλάζια Πατρίδα»). Ταυτόχρονα η Τουρκία επισήμως δηλώνει ότι συμμετέχει στον εμφύλιο της Λιβύης, στηρίζοντας τις δυνάμεις του Αλ Σάρατζ. Ο Ερντογάν προειδοποιεί δε και όσους στηρίζουν τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, ότι θα χάσουν και αυτοί. Εννοώντας πρωτίστως το Κάϊρο αλλά και την Αθήνα.

Η τουρκική εισβολή στην Λιβύη  γίνεται με την ανοχή του Τράμπ αλλά και των ευρωπαίων ιδίως των Ιταλών. Οι κοινές ασκήσεις του ιταλικού με το τουρκικό ναυτικό στην Μεσόγειο, στις 24.4, ήταν  μια ακόμα απαράδεκτη κίνηση της Ρώμης, εχθρική και προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
Η Ρώμη δεν κρύβει μάλιστα την θέση της ότι για να υπάρξει εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Κύπρο από την ΕΝΙ και τις άλλες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες , πρέπει να συμμετάσχει και η …Τουρκία.

Αδυναμία ή ανικανότητα;

Ενώ συμβαίνουν ολ αυτά τα ανησυχητικά εν μέσω της πανδημίας, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να παρακολουθεί με αγωνία (πράγματι) τις εξελίξεις. Τίποτα όμως ουσιαστικό πέραν αυτού.

Η Αθήνα όχι μόνο ήταν έξω από όλες τις διαβουλεύσεις για την Λιβύη, αλλά δεν έκανε και τίποτα πρακτικό για να ενισχύσει τον Χάφταρ, τον οποίο είχε υποδεχθεί στην Αθήνα ο κ. Δένδιας. Φαίνεται τώρα η αστοχία της κίνησης και η παντελής αδυναμία συνέχισης κάποιας δράσης.

Σο ότι αφορά την Κύπρο, πέρα από ανακοινώσεις η Αθήνα  «δεν έχει ανέβει στο τραπέζι» στις Βρυξέλλες διαμαρτυρόμενη για την ανοχή των ευρωπαίων προς την Τουρκία.

Η μάχη του Έβρου, δεν έχει καμία συνέχεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού οι ευρωπαίοι συνεχίζουν να εκλιπαρούν την Τουρκία, προτρέποντας την Ελλάδα να κρατά στο έδαφος της τους πρόσφυγες-μετανάστες.

Οι προκλητικές αν όχι εχθρικές κινήσεις της Ιταλίας , δεν έχουν τύχει καμίας ελληνικής αντίδρασης. Ο κ. Δένδιας μάλιστα δήλωσε (Δελτίο Ειδήσεων του Star) ότι συνεχίζει  τις διαπραγματεύσεις με την …Ιταλία και την Αίγυπτο για τον ορισμό υφαλοκρηπίδας. Προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να πει λεπτομέρειες. Γιατί; Για να μην τις μάθουν  η Τουρκία, η Ιταλία, η Αίγυπτος ή η Exxon Mobil;

Η αμηχανία του κ. Δένδια είναι ολοφάνερη όπως και η παντελής έλλειψη σχεδίου, συνολικά από την κυβέρνηση. Διότι και ο κ. Παναγιωτόπουλος το μόνο που λέει είναι ότι είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε πως η Τουρκία θα κάνει …εξαγωγή των εσωτερικών της προβλημάτων.

Αν περιμένουν να καταρρεύσει η Τουρκία λόγω των οικονομικών της δυσκολιών, τότε κάνουν επικίνδυνους υπολογισμούς. Ακόμα και μια καταρρέουσα Τουρκία είναι διπλά επικίνδυνη. Διότι θα επιδιώξει  άμεσες εξελίξεις ρισκάροντας και προκαλώντας ακόμα περισσότερο.

Η ακινησία  της Αθήνας δείχνει την αμηχανία της να διαχειριστεί την συνεχώς μεταβαλλόμενη ισορροπία στην περιοχή. Είναι η ώρα που θα έπρεπε να είναι διπλωματικά εξαιρετικά δραστήρια. Οι ανάγκες της χώρας δεν σταματούν λόγω κορωναϊού. Αλλωστε ούτε ο τουρκικός στόλος σταμάτησε να αλωνίζει λόγω της ίωσης….