Οι τουρκικές “μπίζνες” στην Λιβύη

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Τούρκοι επιχειρηματίες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε μεγάλες επενδύσεις στην Λιβύη… με τις “ευλογίες” μάλιστα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στόχος των Τούρκων επιχειρηματιών είναι να καταστήσουν την Τουρκία καθοριστικό παράγοντα στην εφοδιαστική αλυσίδα της Λιβύης, αυξάνοντας έτσι τις εξαγωγές της αλλά και αποκτώντας έναν σταθερό σύμμαχο στην Βόρεια Αφρική.

Αυτό φανέρωσαν τα λόγια του ο υπευθύνου των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Τούρκο-Λιβυκού Συμβουλίου, Murtaza Karanfil, ο οποίος επεσήμανε πως οι χώρες που θα ξεκινήσουν γρήγορα την παραγωγή τους, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην μετά κορωνοϊού-εποχή.

Σύμφωνα με τον Karanfil “η Τουρκία πρέπει να βελτιώσει την ικανότητα της να απαντά άμεσα στις οικονομικές απαιτήσεις τρίτων χωρών και να είναι έτοιμη να ηγηθεί στο εμπόριο την μετά κορωνοϊού εποχή.

Επαινώντας μάλιστα την πολιτική Ερντογάν στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού αλλά και την αποτροπή της οικονομικής κατάρρευσης, ο Karanfil, ανέφερε ” Αν εστιάσουμε στην στρατηγική της αύξησης της παραγωγής, ώστε να καλύπτουμε στην γρήγορα τις ανάγκες άλλων χωρών, τότε μπορούμε να επεκτείνουμε το μερίδιο της αγοράς και να στρέψουμε την εφοδιαστική αλυσίδα στην Λιβύη υπέρ των συμφερόντων μας”.

“Το μερίδιο της Τουρκίας στην Λιβύη ανέρχεται στο 13% αλλά μπορεί με ευκολία να φτάσει το 30%” υπογράμμισε ο Karanfil, προσθέτοντας πως “η χώρα μας πρέπει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη γεωπολιτικής της θέση”.

Με αυτό το τρόπο, η Τουρκία, θα μπορέσει να αυξήσει τις εξαγωγές της στη Λιβύη στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε λίγα χρόνια, ενώ “ταυτόχρονα θα περιορίσει την επιρροή της Κίνας και της Ιταλίας” ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω…

Μα πολύ απλά, ότι η Τουρκία, ήρθε για να μείνει στην Λιβύη, την οποία βλέπει ως ένα καλό “πάτημα” για την είσοδο της στην Αφρικανική αγορά.