Η Τουρκία συντηρεί 2,5 μέτωπα από τη Συρία έως τη Λιβύη

Και όμως η Τουρκία έχει ανοικτά 2, 5 μέτωπα, τα οποία συντηρεί μετά μανίας παρα την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Έχει ανοικτό το μέτωπο της Συρίας αλλά και του Βόρειου Ιράκ και στις δυο περιπτώσεις κατά των Κούρδων, έχει εισβάλλει με μισθοφόρους αλλά και αξιωματικούς στη Λιβύη στο πλευρό του Αλ Σάρατζ, ενώ διατηρεί την  ένταση και στην ΑΟΖ της Κύπρου όπως και στο Αιγαίο (συνολικά στην ελληνοτουρκική μεθόριο).

Ο Ερντογάν δείχνει ότι παρα τις αποτυχίες του προηγούμενου διαστήματος ειδικά στο μέτωπο της Συρίας, επιδιώκει να κυριαρχήσει de facto σε μια μεγάλη περιοχή από την Συρία στην ανατολική Μεσόγειο ακόμα και στην Λιβύη.

Το ερώτημα είναι ποια ακριβώς μπορεί πλέον να είναι η απάντηση της Ελλάδας, προκειμένου να μην επιτρέψει την εκ των πραγμάτων έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου από την Άγκυρα.

 Η τελευταία πρόκληση είναι ένας ακόμα μία θεωρία του τουρκικού επιτελείου  που θέλει  ακόμα και την Αμοργό αποστρατικοποιημένη περιοχή όπως επίσης και την ….Σαντορίνη. Η θεωρία της αποστρατικοποίησης είναι παλιά, η Άγκυρα όμως φροντίζει να την «ανανεώνει» και να την διευρύνει. Έτσι μετά τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του βόρειο-ανατολικού Αιγαίου τώρα θεωρεί ότι ακόμα και νησιά των Κυκλάδων δεν δικαιούται να  έχουν φρουρά.
Η χοντροκομμένη θεωρία της Άγκυρας είναι πως από τον 25ο Μεσημβρινό (κέντρο του Αιγαίου) και ανατολικότερα, η Ελλάδα δεν δικαιούται αν έχει ένοπλες δυνάμεις. Και αυτό στη βάση των Συμφωνιών του 1914 και του  1923 (Λωζάνη) ή του 1947, με τις οποίες σταδιακά νησιά περνούσαν στην ελληνική επικράτεια. ΟΙ συνθήκες έχουν έκτοτε αλλάξει, πέραν του γεγονότος, ότι και η Τουρκία υποχρεούται να έχει στρατεύματα στα 200 χιλιόμετρα από τις ακτές, αν δεχθούμε ότι ολ αυτά ισχύουν ακόμα. Ο τουρκικός Στόλος, όπως και η Αεροπορία όμως αλωνίζουν και απειλούν στο Αιγαίο .

Η πρόσφατη παρενόχληση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, είναι μία ακόμα προκλητική επίδειξη ισχύος και αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.  

Την ώρα που τα τουρκικά μαχητικά παρενοχλούσαν το ελληνικό ελικόπτερο, ο τουρκικός στρατός εξαπέλυε νέες επιθέσεις κατά των Κούρδων στην βόρεια Συρία, αδιαφορώντας για τις όποιες συμφωνίες ακόμα και με τους Ρώσους.

Συγχρόνως οι εναπομείναντες τζιχαντιστές (που συντηρούνται ακόμα χάρη στην τουρκική βοήθεια) στο βόρειο Ιράκ επετέθησαν σε βάσεις  των Κούρδων και του ιρακινού στρατού. Ένδειξη ότι και η Άγκυρα επιδιώκει μια νέα ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή. Την ώρα βεβαίως που ομολογεί ανοικτά ότι έχει άνδρες και οπλισμό στην Λιβύη.