Η.Π.Α: Η Κίνα ηθελημένα προσπάθησε να αποκρύψει τη σοβαρότητα του κορωνοϊού

Το Πεκίνο απέκρυψε σκόπιμα τη σοβαρότητα του κορωνοϊού από τη διεθνή κοινότητα, ενώ την ίδια στιγμή συσσώρευε εισαγωγές και μείωσε τις εξαγωγές.

Αυτό ισχυρίστηκε ο Υπουργός Εξωτερικών, Μικε Πομπέο, επικαλούμενος έκθεση του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας  των ΗΠΑ.

«Η Κίνα πιθανότατα έκοψε τις εξαγωγές της σε ιατρικές προμήθειες πριν την ενημέρωσή της προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με τον μεταδιδόμενο ιό», αναφέρει η έκθεση σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το CNNi, η οποία πρόκειται για διοικητικό υπάλληλο με γνώση της έκθεσης. 

Η έκθεση, για την οποία μετέδωσε πρώτα το αμερικανικό δίκτυο ABC, έχει στη διάθεσή της δεδομένα από τις εξαγωγές και τις εισαγωγές που πραγματοποίησε η Κίνα από την αρχή της χρονιάς.

«Είναι σωστά τα στοιχεία σας», σχολίασε στο ABC ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ερωτηθείς αν η Κίνα επίτηδες αποθεματοποίησε ιατρικές προμήθειες στις αρχές Ιανουαρίου τη στιγμή που απέκρυπτε τη σοβαρότητα του ιού. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να εξασφαλίσει ότι ο κόσμος δεν θα μάθαινε εγκαίρως τι συνέβαινε».

Οι δηλώσεις Πομπέο έρχονται τη στιγμή που η διοίκηση Τραμπ σχεδιάσει την επιβολή μακροπρόθεσμων κυρώσεων προς την Κίνα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία και την αδυναμία της να συγκρατήσει τον ιό εντός των συνόρων της.
Οι επικρίσεις της κυβέρνησης Τραμπ προς την κινεζική αντιμετώπιση της κρίσης κλιμακώνονται τον τελευταίο διάστημα, καθώς η κριτική εντός των ΗΠΑ ότι ο Πρόεδρος και το επιτελείο του προσπάθησαν αρχικά να υποβαθμίσουν το πρόβλημα εντείνεται επίσης.

Σύμφωνα με την πηγή του CNNi, η έκθεση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας δείχνει ότι «στις επικοινωνίες της, η Κίνας ηθελημένα απέκρυπτε την εμπορική της δραστηριότητα, αρνούμενη δημοσίως ότι είχε επιβάλει απαγόρευση εξαγωγών στις μάσκες και σε άλλες ιατρικές προμήθειες».

Την Κυριακή, ο Πομπέο ανέφερε ότι κάποιες από τις προσπάθειες του ΚΚΚ ήταν αθέατες, κάποιες όμως ήταν δημόσιες, όπως ότι οι Κινέζοι δεν επέτρεψαν σε Αμερικανούς ιατρικούς εμπειρογνώμονες πρόσβαση στα εργαστήρια της Γουχάν, την πόλη όπου ξεκίνησε ο ιός.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ είναι πολύ ξεκαθαρος, οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν και αυτό θα γίνει σε χρόνο που θα καθορίσουμε εμείς», είπε ο Πομπέο.