Συναγερμός για τα «κρούσματα» ακραίων τουρκικών προκλήσεων στον Έβρο

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στον Έβρο αλλά και το Αιγαίο, μετά τα τρία επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες στην ελληνοτουρκική μεθόριο με τους πυροβολισμούς των Τούρκων στο Tυχερό αλλά και τα πυρά που δέχθηκε περίπολος της Frontex με Γερμανούς στρατιώτες. 

Οι επικίνδυνες ενέργειες των Τούρκων δεν αιφνιδίασαν τις ελληνικές αρχές οι οποίες ανέμεναν νέο κύκλο προκλήσεων από την Τουρκική πλευρά. Είχαν προηγηθεί άλλωστε οι σαφείς τοποθετήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου ότι η Άγκυρα θα κλιμακώσει τις προκλήσεις της με αιχμή το μεταναστευτικό το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των έμπειρων στελεχών της ΕΛΑΣ αλλά και του Στρατού Ξηράς που συγκροτούσαν τη συγκεκριμένη περίπολο οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες χρησιμοποίησαν όχι αβολίδωτα όπως σε άλλες περιπτώσεις αλλά πυρομαχικά μάχης δηλαδή κανονικά φυσίγγια.

Μέσα από λέμβο στην οποία επέβαιναν έκαναν ακόμα και χρήση φωτοβολίδας η οποία έπεσε στο Ελληνικό έδαφος. Είχε προηγηθεί νωρίτερα ένα ακόμη περιστατικό με Τούρκους να ανοίγουν επίσης πυρ προς Ελληνική περίπολο η οποία αποτελείτο από αστυνομικούς της ΕΛΑΣ. Την περασμένη εβδομάδα ανάλογα είχαν λειτουργήσει όταν στην όχθη του Έβρου περιπολούσαν Έλληνες αστυνομικοί μαζί με συναδέλφους τους Γερμανούς της Frontex.

Παρά το γεγονός ότι η τουρκική πολιτική ηγεσία είναι εγκλωβισμένη από τον κορωνοϊό και τις συνέπειες του στην πορεία της τουρκικής οικονομίας, τα συγκεκριμένα επεισόδια στα ελληνοτουρκικά σύνορα καθιστούν σαφές ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα κλιμακώσουν εκ νέου τις προκλητικές ενέργειες σε βάρος της χώρας μας τόσο στην ξηρά όσο και στην θάλασσα. Είναι άλλωστε πάγια πρακτική της Άγκυρας να «εξάγει» τις εσωτερικές κρίσεις προκειμένου να αποπροσανατολίζει την τουρκική κοινή γνώμη.

 Τα νέα περιστατικά με Τούρκους άνδρες της αστυνομίας και της στρατοχωροφυλακής να ανοίγουν πυρ τόσο προς αμιγώς Ελληνικές περιπόλους όσο και προς μικτές με συμμετοχή Ελλήνων αλλά και στελεχών της Frontex έρχονται να επιβεβαιώσουν την απόφαση του ΓΕΕΘΑ να διατηρεί σε ύψιστο βαθμό την επιφυλακή στα σύνορα.

Στον Έβρο η προσπάθεια να θωρακιστούν τα χερσαία σύνορα της χώρας δεν έχει σταματήσει ούτε μέρα αμέσως μετά την άτακτη αποχώρηση των μεταναστών αλλά και των Τουρκικών δυνάμεων της στρατοχωροφυλακής και της αστυνομίας. Οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές και δείχνουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις οχυρώνουν με κάθε τρόπο την παρέβρια περιοχή όπου ο ποταμός χωρίζει Ελλάδα και Τουρκία αλλά και τα τμήματα όπου οι δύο χώρες διαθέτουν προγεφυρώματα.

Διπλά συρματοπλέγματα πολλών χιλιομέτρων κατά μήκος της όχθης, αναχώματα και εμπόδια στήνονται και επεκτείνονται με στόχο να μην υπάρχουν ούτε ελάχιστα μέτρα τα οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν όσοι επιχειρήσουν να περάσουν στο Ελληνικό έδαφος. Τα νέα περιστατικά με Τούρκους άνδρες της αστυνομίας και της στρατοχωροφυλακής να ανοίγουν πυρ τόσο προς αμιγώς Ελληνικές περιπόλους όσο και προς μικτές με συμμετοχή Ελλήνων αλλά και στελεχών της Frontex έρχονται να επιβεβαιώσουν την απόφαση του ΓΕΕΘΑ να διατηρεί σε ύψιστο βαθμό την επιφυλακή στα σύνορα.

Κεγκέρογλου για τα επεισόδια στον Έβρο: Η κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα τη Βουλή

Την άμεση ενημέρωση της Βουλής και την σύγκληση της επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας για τα τελευταία επεισόδια στον Εβρο με την τουρκική Στρατοχωροφυλακή ζητά το ΚΙΝΑΛ.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου, γραμματέας της Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι τα γεγονότα στον Έβρο δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.

«Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς και θρασύτατης προκλητικής πολιτικής της Τουρκίας που περιλαμβάνει υπερπτήσεις οπλισμένων μαχητικών της, πάνω από ελληνικά νησιά, παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στον Έβρο και προκλήσεις σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής» σημειώνει ο Β. Κεγκέρογλου.
Υποστηρίζει δε ότι η πολιτική αυτή δεν είναι συγκυριακή αλλά «εντάσσεται στην αναθεωρητική της στρατηγική η οποία δεν αντιμετωπίζεται μόνο με την αυξημένη επαγρύπνηση των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά προϋποθέτει και τους κατάλληλους αποφασιστικούς χειρισμούς από την Ελληνική Κυβέρνηση».

Καταλήγοντας ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝ.ΑΛ τονίζει ότι «επιβάλλεται η άμεση θεσμική ενημέρωση και η σύγκληση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας όπως ήδη έχουμε ζητήσει».