S-400 vs. Patriot: Η αμερικανό-ρωσική σύγκρουση των αντιπυραυλικών συστημάτων

Τα τελευταία χρόνια, Ρωσία και ΗΠΑ συγκρούονται ολοένα και περισσότερο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Αυτό αποκρυσταλλώνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο σε μια σειρά περιπτώσεων όπως της Ινδίας, του Πακιστάν, της Σαουδικής Αραβίας αλλά και της Τουρκίας.

Στην περίπτωση της γείτονας χώρας, αιτία της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Μόσχα και την Ουάσινγκτον, αποτελεί η πρόθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προμηθευτεί και να εγκαταστήσει το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 στην τουρκική επικράτεια.

Μια τέτοια εξέλιξη όμως, για το Αμερικανικό Πεντάγωνο και το State Department αποτελεί κόκκινη γραμμή.

Ωστόσο και παρά τις αμερικανικές κυρώσεις και την ασφυκτική πίεση της Ουάσινγκτον, η Άγκυρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω…

Είναι οι S-400 το υπερόπλο που θα δυναμώσει τόσο πολύ την αεράμυνα της Τουρκίας;

Είναι οι S-400 ικανοί να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο;

Αυτό θα επιχειρήσουμε να αναδείξουμε με μια σύγκριση των τεχνικών τους χαρακτηριστικών αλλά και με την παράθεση ορισμένων χρήσιμων στοιχείων για το πως λειτουργεί μια εθνική αεράμυνα.

S-400: Το υπερόπλο της “ρωσικής αρκούδας”

Οι S-400 θεωρούνται ένα από τα καλύτερα συστήματα SAM (Surface to Air Missiles- αντιαεροπορικοί πύραυλοι) που υπάρχουν σήμερα. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων των S-400 (και, γενικότερα, και της προηγούμενης έκδοσης, S-300, που είχαν αγοραστεί από την Κύπρο και κατέληξαν στην Ελλάδα λόγω αντιδράσεων της Τουρκίας καθώς και των S-500) είναι η μεγάλη τους εμβέλεια, η δυνατότητα εμπλοκής διαφορετικών στόχων και οι εξελιγμένοι τους αισθητήρες, που, σύμφωνα με τη Ρωσία, έχουν anti-stealth δυνατότητες.

Συγκεκριμένα:

-Για να αναπτυχθεί το σύστημα χρειάζεται μόλις 5-10 λεπτά

-Ο αριθμός των ταυτόχρονα βαλλόμενων στόχων μπορεί να είναι μέχρι 36

-Ο αριθμός των ταυτόχρονα κατευθυνόμενων πυραύλων είναι ως και 72

-Μπορεί να πλήξει στόχο που βρίσκεται μέχρι και 400 χιλιόμετρα απόσταση

-Το εύρος ανίχνευσης στόχων φτάνει ως και τα 600 χιλιόμετρα

-Η γωνία εκτόξευσης πυραύλων ως τις 90 μοίρες

-Η εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων αγγίζει τα 60 χιλιόμετρα

-Απενεργοποίηση στόχου που κινείται με ταχύτητα 17χιλιομέτρων την ώρα

-Το σύστημα είναι εύκολο-μετακίνητο και μπορεί να λειτουργήσει και αυτόνομα από το υπόλοιπο δίκτυο αεράμυνας και το Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου.

Patriots: Η αμερικανική εγγύηση

Μερικές μονάχα από τις χώρες που έχουν στην κατοχή τους το αντιπυραυλικό σύστημα Patriot είναι η Ταϊβάν, η Αίγυπτο, η Γερμανία, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, η Ολλανδία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Νότια Κορέα, η Ιορδανία η Ισπανία αλλά και η χώρα μας. Από μόνο του αυτό το γεγονός αποδεικνύει πως οι Patriot αποτελούν μια εγγύηση για την αεράμυνα μερικών από των πιο αναπτυγμένων κρατών. Ποια είναι όμως τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος…

-Για να αναπτυχθεί το σύστημα χρειάζεται 15-30 λεπτά

-Ο αριθμός των ταυτόχρονα βαλλόμενων στόχων μπορεί να είναι μέχρι 8

-Ο αριθμός των ταυτόχρονα κατευθυνόμενων πυραύλων είναι ως και 24

-Μπορεί να πλήξει στόχο που βρίσκεται μέχρι και 100 χιλιόμετρα απόσταση

-Το εύρος ανίχνευσης στόχων φτάνει ως και τα 180 χιλιόμετρα

-Η γωνία εκτόξευσης πυραύλων ως τις 38 μοίρες

-Η εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων αγγίζει τα 20 χιλιόμετρα

-Απενεργοποίηση στόχου που κινείται με ταχύτητα 8 χιλιομέτρων την ώρα

Θα αλλάξουν οι S-400 την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο;

Η παραπάνω σύγκριση των τεχνικών χαρακτηριστικών των δυο αντιπυραυλικών συστημάτων φανερώνει πως οι S-400 υπερτερούν έναντι των Patriot.

Ωστόσο, πρέπει να αποσαφηνιστεί κάτι: κανένα αντιπυραυλικό σύστημα δεν μπορεί από μόνο του να αναβαθμίσει την αεράμυνα μιας χώρας και να προσφέρει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Ένα σύστημα αεράμυνας, αποτελείται από ένα πλέγμα διάφορων συστημάτων που οφείλουν δουλεύουν αρμονικά και να συνεργάζονται άρτια, έτσι ώστε αυτό να μπορεί να εντοπίζει και να πλήττει με επιτυχία εχθρικά αεροσκάφη και πυραύλους.

Μάλιστα, αν ένα αντιπυραυλικό σύστημα, δεν ταιριάζει με το υπάρχον πλέγμα και άρα δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών στοιχείων, τότε μπορεί να εξελιχθεί και σε αχίλλειο πτέρνα της αεράμυνας ενός κράτους.   

Αυτό σημαίνει πως για την Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και άρα το πλέγμα της αεράμυνας της είναι σχεδιασμένο στα δυτικά πρότυπα, οι S-400 θα είναι πολύ δύσκολο να ενταχθούν, καθώς πρόκειται για ρωσική (ασύμβατη) τεχνολογία.

Με άλλα λόγια, δεδομένων των συνθηκών, το ρωσικό υπερόπλο στα χέρια της Τουρκίας μπορεί να μετατραπεί σε ένα φανταχτερό πλην ανούσιο όπλο.

Το γεγονός αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην στρατιωτική ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, καθώς με την απόκτηση των S-400, η Τουρκία αποκτά ένα σημαντικό προβάδισμα έναντι της Ελλάδας αλλά και των γειτόνων της.

Χρειαζόμαστε κινήσεις ουσίας

Η άμυνα μιας χώρας επιτυγχάνεται με στρατηγική, ορθό σχεδιασμό και κινήσεις ουσίας. Στις κινήσεις εντυπωσιασμού του Ερντογάν, η ελληνική απάντηση δεν πρέπει να είναι παρά μια κίνηση ουσίας, που θα εξισορροπεί την ισχύς των Τούρκων και θα δίνει προβάδισμα στην Ελλάδα. Η χώρα μας δεν έχει κανένα λόγο να παίξει διπλωματικά παιχνίδια ανάμεσα στις Η.Π.Α και την Ρωσία για τα εξοπλιστικά, αλλά να θωρακιστεί με χρήσιμα όπλα και έξυπνες κινήσεις.