Σε τροχιά σύγκρουσης για τον Κόλπο του Άντεν κινείται η Σαουδική Αραβία και τα Η.Α.Ε

Από το βράδυ του Σαββάτου, όταν οι αυτονομιστές κήρυξαν την ανεξαρτησία του νοτίου τμήματος της Υεμένης, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης.

Εν αντιθέσει όμως με τους παραδοσιακούς πολέμους, αυτός θα είναι ένας πόλεμος “δια αντιπροσώπων”, δηλαδή μια σύγκρουση που υποκινείται από δυο περιφερειακές δυνάμεις, οι οποίες όμως δεν εμπλέκονται άμεσα στα πεδία των μαχών.

Με άλλα λόγια, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέσω των “αντιπροσώπων” τους (κυβέρνηση Χάντι-Μεταβατικό Συμβούλιο του Νότου) θα συγκρουστούν με έπαθλο τον έλεγχο της Υεμένης και πιο συγκεκριμένα του Κόλπου του Άντεν, που αποτελεί για δεκαετίες ένα κρίσιμο εμπορικό πέρασμα, το οποίο προσφέρει στους ιδιοκτήτες του…άφθονο χρήμα.

Τι συνέβη όμως και οδήγησε την κυβέρνηση και τους αυτονομιστές σε πλήρη ρήξη, λίγους μονάχα μήνες μετά τη σύναψη της συμφωνίας ειρήνης του Ριάντ;

Το Μεταβατικό Συμβούλιο του Νότου (ΜΣΝ), κατηγορεί την κυβέρνηση του Μανσούρ Χάντι για διαφθορά, κακοδιαχείριση, αποτυχία στην επίτευξη των δεσμεύσεων τους, συνωμοσία εναντίον του λαού της Υεμένης και χρήση των πόρων της χώρας για χρηματοδότηση των ενεργειών της.

Παράλληλα, οι αυτονομιστές του Νότου καταγγέλλουν την κυβέρνηση πως οδηγεί σε οικονομικό στραγγαλισμό τον Νότο, καθώς  δεν έχει καταβάλει τους μισθούς των στρατιωτών και των πολιτών εδώ και μήνες.

Κάπως έτσι τα ξημερώματα του Σαββάτου με μια λιτή ανακοίνωση, το Συμβούλιο του Νότου, κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ξεκαθαρίζοντας πως εφεξής ο Νότος θα απολαμβάνει το καθεστώς ανεξαρτησίας όπως αυτό υπήρχε μέχρι το 1990.

Από την πλευρά της, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Σαάνα απέρριψε κατηγορηματικά το δικαίωμα του Συμβουλίου να προχωρήσει στην ανεξαρτησία του Νότου ενώ χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως τη συνέχεια της ένοπλης εξέγερσης που έχει ξεσπάσει στην χώρα από τον περασμένο Αύγουστο.

Έντονη αντίδραση όμως υπήρξε και από τις τοπικές αρχές του Νότου, που χαρακτήρισαν την κίνηση του Συμβουλίου ως ένα καθαρό πραξικόπημα.

“Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μπορεί να κηρυχθεί μονάχα από τον Πρόεδρο της χώρας. Οι στρατιωτικές δυνάμεις δεν έχουν δικαίωμα να αντικαθιστούν τους θεσμούς της χώρας» ανέφεραν οι δυνάμεις ασφαλείας της Shabwa με γραπτή τους δήλωση.

Η διοίκηση της Hadramout, της μεγαλύτερης δηλαδή περιφέρειας στον Νότο, ανέφερε πως η ανακήρυξη ανεξαρτησίας από το Συμβούλιο αποτελεί μια ξεκάθαρα παραβίαση της συμφωνίας του Ριάντ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι επαρχίες της Abyan and Socotra, οι οποίες δήλωσαν πίστη στο πρόεδρο της χώρας, ενώ οι τοπικές αρχές της  al-Mahra υπογράμμισαν πως η εξέλιξη αυτή θα βαθύνει και άλλο την κρίση στην χώρα.

Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο του 2019, η αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνηση της Υεμένης, με επικεφαλής τον πρόεδρο Αμπντραμπούχ Μανσούρ Χαντί, υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με το Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο.

Στην συμφωνία συμπεριλαμβανόταν μεταξύ άλλων ο όρος, το Συμβούλιο να επιστρέψει στην κυβέρνηση εγκαταστάσεις και κρατικές υπηρεσίες, που είχαν καταληφθεί στη νότια Υεμένη από τις δυνάμεις του Συμβουλίου.