Μπορεί ο Χαλίφα Χαφτάρ να αποσυρθεί μετά την ήττα στην Τρίπολη;

«Η εκστρατεία θα είναι ταχύτατη». Αυτά ήταν τα λόγια του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ προς τους Λίβυους συμμάχους αλλά και τους διεθνείς του υποστηρικτές, όταν πέρσι τον Απρίλιο ξεκινούσε την εκστρατεία της κατάληψης της Τρίπολης από την κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ-Σαράζ.

 Ένα χρόνο μετά όμως, ο στρατός του Χαλίφα Χαφτάρ, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ), δεν έχει κατορθώσει τον στόχο του, δηλαδή την κατάληψη της πρωτεύουσας της Λιβύης των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων.

Στις 14 Απριλίου μάλιστα ο Χαλίφα Χαφτάρ βίωσε μια τεράστια ήττα, καθώς οι δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εξαπέλυσαν μια σφοδρή αντεπίθεση, η οποία οδήγησε στην απώλεια εφτά σημαντικών επαρχιών της δυτικής Τρίπολης.

«Η συγκεκριμένη ήττα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εδαφών της τάξης των πεντακοσίων χιλιομέτρων, είναι ένα σεισμικό γεγονός τόσο για τον ίδιο όσο και για τους ξένους υποστηρικτές του» υπογράμμισε ο Γουαλίντ Ρατια, Λίβυος δημοσιογράφος που κατοικεί στην Τουρκία.

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε πως η εξάπλωση του κορωνοϊού και η συνακόλουθη οικονομική κρίση, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει τους διεθνείς συμμάχους του Χαφτάρ (Γαλλία, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία) στην άρση της στήριξης τους στο πόλεμο κατά της κυβέρνησης του Φαγιέζ αλ-Σαράζ.

Αντίστοιχες απόψεις φαίνεται πως συμμερίζονται και αναλυτές από το αραβικό πρακτορείο ειδήσεων Al-Arabiya, οι οποίοι επισημαίνουν πως το οικονομικό και πολιτικό κόστος της υποστήριξης Χαφτάρ, μετατρέπεται σε ένα δυσθεώρητο βάρος για μια σειρά βασικών υποστηρικτών του.

«Οι ήττες του αργά ή γρήγορα… θα αναγκάσουν τους υποστηρικτές του να βρουν άλλες λύσεις, άλλες προσωπικότητες και διαφορετικούς τρόπους να πετύχουν τους στόχους τους», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Φαγιέζ αλ-Σαράζ αποτελεί βασικό σύμμαχο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ οι σχέσεις των δυο ηγετών έχει συσφιχτεί έντονα μετά την υπογραφή του παράνομου και ανεδαφικού συμφώνου Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Από την άλλη πλευρά, ο Χαλίφα Χαφτάρ, αποτελεί «σύμμαχο» της Ελλάδας, από τη στιγμή που δεν έχει αναγνωρίσει το παράνομο σύμφωνο και έχει δεσμευτεί πως θα το καταργήσει όταν αναλάβει την εξουσία στην Τρίπολη.