Στουρνάρας: Στο 4% η ύφεση στην Ελλάδα το 2020 -Δεν θα επιβεβαιωθούν τα κακά σενάρια

Την εκτίμηση ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί εφέτος στο 4%, με βάση τα σημερινά δεδομένα, διατύπωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, πρόκειται για το βασικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η καραντίνα λόγω του κορωνοϊού θα διαρκέσει περί τον 1,5 μήνα. «Είμαι αισιόδοξος ότι οι χειρότερες προβλέψεις δεν θα επαληθευθούν» τόνισε χαρακτηριστικά. Στο πιο ακραίο σενάριο για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, που προϋποθέτει μεγαλύτερη διάρκεια στα περιοριστικά μέτρα, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι η πτώση του ΑΕΠ το 2020 θα διαμορφωθεί στο 8%. 

Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις για ύφεση άνω του 10% που έχουν διατυπωθεί, καθώς όπως εξήγησε υποθέτουν ότι τα πολύ αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού θα κρατήσουν τουλάχιστον 3 μήνες, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό.Σε σχέση με τη μεγαλύτερη συμμετοχή του τομέα του τουρισμού στην οικονομική δραστηριότητα σε σχέση με άλλες χώρες, που χρησιμοποιείται ως επιχείρημα από όσους εκτιμούν ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη, υπογράμμισε ότι τα έσοδα του κλάδου διαμορφώνονται στο 10% του ΑΕΠ, στα ίδια επίπεδα με αυτά της Ισπανίας και της Ιταλίας. Ως εκ τούτου, δεν βλέπει διαφοροποίηση της χώρας μας ως προς αυτό. Ξεκαθάρισε πάντως, ότι από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε πότε θα υπάρξει αποτελεσματικό φάρμακο ή εμβόλιο για τον COVID-19, δεν μπορούν να διατυπωθούν ασφαλείς προβλέψεις.  

Σχετικά με τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στους ισολογισμούς των τραπεζών ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε οτι δεν μπορεί να υπάρξει ύφεση, χωρίς την αύξηση των μη εξυπηρετουμένων δανείων. Όπως είπε «με την χαλάρωση των εποπτικών και λογιστικών κριτηρίων που έχει αποφασίσει η ΕΚΤ, η καταγραφή των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του έτους ή και το 2021». Κάλεσε πάντως τις τραπεζικές διοικήσεις, να αποτυπώσουν με διαφάνεια τις επιπτώσεις τονίζοντας ότι νικητής της επόμενης ημέρες θα είναι αυτός που θα έχει καταγράψει με την μεγαλύτερη διαφάνεια την πραγματικότητα.

Σχετικά με το ποσό των πρόσθετων μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα δημιουργήσει η κρίση, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε οτι η Τράπεζα της Ελλάδος καταστρώνει διαφορετικά σενάρια ανάλογα με την αναμενόμενη ένταση της ύφεσης, αλλά απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες προβλέψεις τονίζοντας οτι «η αβεβαιότητα είναι πολύ μεγάλη» και δεν είναι σκόπιμο να δημοσιοποιήσει εκτιμήσεις σε αυτή την φάση.

Για την παρέμβαση της ΕΚΤ σε οτι αφορά την παροχή ρευστότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε οτι ήταν έγκαιρη και επαρκής, και σημείωσε χαρακτηριστικά οτι αυτή την στιγμή υλοποιείται ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων συνολικού ύψους 1 τρισ. ευρώ, καθώς στο τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων προστέθηκε και το έκτακτο πρόγραμμα για την πανδημία, ύψους 750 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στην συμμετοχή της Ελλάδας στα προγράμματα της ΕΚΤ, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε οτι έχει επιτραπεί κατ΄εξαίρεση ( waiver) η συμμετοχή τόσο στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία όσο και στο τακτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης των τραπεζών με ενέχυρο κρατικούς τίτλους.

Η επαναφορά του waiver για την συμμετοχή στην τακτική χρηματοδότηση, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας επιτρέπει στις τράπεζες να απορροφήσουν σημαντικά ποσά ρευστότητας από την ΕΚΤ.