Την ολοκλήρωση του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου διαφημίζει ο Αλμπαϊράκ

Η πανδημία του κορωναϊού  δεν πτοεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που τραβά προς τη δόξα (έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται) συνεχίζοντας την πολιτική του σε όλα τα επίπεδα. Ο τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπακάν Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι το έργο της κατασκευής του εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Ακούγιου προχωρά. «Ένα μεγάλο όνειρο στρατηγικών πυρηνικών, 70 ετών γίνεται πραγματικότητα. Στο Ακούγιου οι εργασίες έχουν φτάσει στον ατομικό πυρήνα. Η Μεγάλη και κραταιά Τουρκία οδεύει με σιγουριά στα ιδανικά της».

Οι δηλώσεις του Αλμπαϊράκ στην πραγματικότητα προσπαθούν να τονώσουν την τουρκική οικονομία η οποία βρίσκεται σε αστάθεια. Η πανδημία έχει κτυπήσει και την ήδη πληγωμένη τουρκική οικονομία. Ο Ερντογάν αντί να ασχοληθεί με τον κορωναϊό, προσπαθεί να συντηρήσει τα πολεμικά μέτωπα στην Συρία , ακόμα και στην Λιβύη, την ένταση με την Ελλάδα.

Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι ξεκινά ο διαγωνισμός για το περίφημο κανάλι της Κωνσταντινούπολης, ένα ακόμα φαραωνικό έργο.  Ο Ερντογάν θέλει να κατασκευάσει ένα κανάλι τύπου Παναμά , στα όρια της Κωνσταντινούπολης, παράλληλα με τον Βόσπορο. Το σχέδιο προβλέπει να φτιαχτεί μια διώρυγα –κανάλι πολλών χιλιομέτρων, ώστε να μην περνούν τα πλοία από τον Βόσπορο. Το Κανάλι από την Μαύρη Θάλασσα καταλήγει και πάλι στην Θάλασσα του Μαρμαρά.

Η επιμονή του Ερντογάν στα μεγάλα αυτά έργα που σίγουρα θα επιφέρουν δισεκατομμύρια σε εταιρίες (αλλά και σε πολιτικά ταμεία), δείχνει ότι ο τούρκος Πρόεδρος έχει χάσει το μέτρο.
Την ίδια ώρα ο τουρκικός στρατός συνεχίζει τις μάχες με τους κούρδους στη Βόρεια Συρία, ενώ είναι σίγουρο ότι περιμένει να τελειώσει η καραντίνα διεθνώς για να ξεκινήσει και τα σχέδια στην ανατολική Μεσόγειο.