Κίνα και Ρωσία τρέχουν να κερδίσουν στην κούρσα των Μεγάλων δυνάμεων

Οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση μπροστά στον κοινό βιολογικό εχθρό

Η Κίνα όχι μόνο αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση με επιτυχία και με ταχύτητα, αλλά παραμένει μέσα στο ασαφές τοπίο, η μεγαλύτερη παραγωγική δύναμη του πλανήτη. Την ίδια και η Ρωσία του Πούτιν, δείχνει ότι διαθέτει σχέδιο και τεχνογνωσία για να αντιμετωπίσει ένα βιολογικό πόλεμο. Αντιθέτως η Αμερική του Ντόναλντ Τράμπ, προσπαθεί να κρατηθεί όρθια, κόβοντας χρήμα και διατηρώντας τα εργοστάσια ανοικτά. Βασική αδυναμία των ΗΠΑ το κακό ασφαλιστικό σύστημα και η δημόσια ιατρική περίθαλψη.

Ο πόλεμος των Μεγάλων

Η πανδημία δοκιμάζει και τις μεγάλες δυνάμεις, τις αντοχές τους, τις προβλέψεις τους και την προετοιμασία τους. Δεν αποκλείεται να είναι και ένας δείκτης για το πόσο πραγματικά μεγάλες είναι αυτή την ώρα οι χώρες με οικονομική και στρατιωτική ισχύ. Η Κίνα όχι μόνο αντιμετώπισε άμεσα και γρήγορα την πανδημία, αλλά έδειξε ότι είναι ικανή να ξεπεράσει με το μικρότερο δυνατό κόστος το πρόβλημα. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τράμπ, που  δείχνει να πελαγοδρομεί και να μην μπορεί να καλύψει την προστασία του πληθυσμού της. Δίπλα σ αυτές η Ρωσία του Πούτιν, σιωπηρά , όχι μόνο δεν δείχνει να ανησυχεί για τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις του, αλλά μπορεί και να εξάγει βοήθεια κατά βιολογικής απειλής, όπως έκανε προς την Ιταλία. Γιατί πολύ απλά η Ρώμη δεν έχει τι να περιμένει από τις …Βρυξέλλες.

 Η Αμερική σε διπλή κρίση

Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να έχει κάνει περισσότερα σχέδια κατά όλων των πιθανών πολέμων, συμπεριλαμβανομένου και του βιολογικού, από την Αμερική. Μπορεί όμως να φανεί ότι ολ αυτά είναι περισσότερο για το …Χόλυγουντ, παρά για την αληθινή ζωή. Αυτό επεσήμανε άλλωστε πριν από 5 χρόνια – σε ομιλία του το 2015- ο Μπιλ Γκέιτς, ο συνιδρυτής της Microsoft. Ότι η προετοιμασία και τα σχέδια για την κάθε πιθανή απειλή γίνονται ωραία σενάρια στο Χόλυγουντ. Όμως οι δαπάνες για την πρόληψη και αντιμετώπιση των νέων βιολογικών κινδύνων διαρκώς περικόπτονται. Πέντε χρόνια αργότερα ο Γκέιτς βγαίνει αληθινός.

Διαβάζουμε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής προχώρησαν σε δυσοίωνες και διαβαθμισμένες προειδοποιήσεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σχετικά με τον παγκόσμιο κίνδυνο που παρουσιάζει ο κορωναϊός. Δηλαδή έγκαιρα. Όμως ο  Πρόεδρος Τράμπ και το αμερικανικό πολιτικό σύστημα γενικώς υποβάθμισαν την απειλή και απέτυχαν να αναλάβουν δράση που θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξάπλωση του παθογόνου αυτού παράγοντα σε μια χώρα με 330 εκ πολίτες. Μπορεί ο Ντ. Τράμπ να μιλάει για «κινεζο-ιό» όμως η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Αμερική δεν έχει σχέση ούτε με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την επιδημία η Κίνα, ούτε με αυτόν της Ρωσίας ή του Καναδά. Οι ΗΠΑ είναι μια χώρα με ανισομερές σύστημα υγείας, αφού εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να πλησιάσουν σε φαρμακείο και νοσοκομείο. Και αυτοί είναι σίγουρα μια βόμβα διασποράς του ιού, θανάτου και τραγωδίας. Η πιο ισχυρή χώρα του πλανήτη, μπορεί να φανεί ανίκανη να διαχειριστεί  τη δική της κρίση. Ο Τράμπ στηρίζει τις ελπίδες του στην εύρεση εμβολίου, ώστε να σταματήσει την επιδημία και τις μεγαλύτερες συνέπειες της. Μόνο που δεν εξαρτάται απ αυτόν πλέον….

Τώρα ο Τράμπ προσπαθεί να κρατήσει ανοικτά τα εργοστάσια και γενικώς την αγορά, ακόμα και σε βάρος της υγείας εκατομμυρίων ανθρώπων. Γι αυτό και επιμένει ότι το Πάσχα θα ανοίξουν όλα. Μόνο που αυτό δεν είναι πλέον τόσο απλό, ειδικά στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις.

Ρωσία: Η πρώτη εξαγωγή βοήθειας κατά του κορονοϊού.

Ο ρωσικός στρατός έσπευσε  για βοήθεια στην σκληρά δοκιμαζόμενη Ιταλία μετά από εντολή του Πούτιν και σε συνεννόηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη μετέφεραν ηδη πάνω από 15 κινητές ταξιαρχίες στρατιωτικών ιατρών, ειδικά οχήματα απολύμανσης και άλλο ιατρικό εξοπλισμό. Οι πρώτες μονάδες έφτασαν στην Λοβαρδία, στην περιοχή  η οποία πλήττεται περισσότερο από την επιδημία του νέου κορονοϊού.  Η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα που εκανε εξαγωγή βοήθειας, ειδικών αλλά και τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση του βιολογικού αυτού κινδύνου. Πρώτον σημαίνει, ότι είναι ελεγχόμενη η κατάσταση στην ίδια την Ρωσία,  που είναι χώρα αχανής.
Δεύτερον σημαίνει, ότι έχει επάρκεια ανθρώπων και  υλικών.
Και τρίτον ότι έχει τρόπους να διαχειριστεί την ασύμμετρη αυτή απειλή. Μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία είναι χώρα που έχει αντιμετωπίσει και πυρηνικά ατυχήματα, αλλά και σκληρές επιδημίες όπως την λεγόμενη ευλογιά της Σιβηρίας (υιός Variola).
Η απόφαση του Πούτιν να στείλει βοήθεια στην Ιταλία, σημαίνει επίσης ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει για μία ακόμα φορά, με σιδηρά στρατιωτική πειθαρχία, αλλά και επιστημοσύνη το όλο ζήτημα.
Ο Πούτιν αποφάσισε να βοηθήσει την Ιταλία γιατί μπορεί. Συγχρόνως όμως οι υπηρεσίες του θα μάθουν. Θα συγκεντρώσουν  πληροφορίες και θα τεστάρουν τις δυνατότητες τους  και σε διαφορετικό περιβάλλον. Είναι και αυτό μια ένδειξη για το ποιος καταστρώνει αληθινά σχέδια ….
Στην Ρωσία υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων ειδικά στην Μόσχα των 12 εκατομμυρίων, όμως το Κρεμλίνο δείχνει να ελέγχει την κατάσταση. Φυσικά η ρωσική παραγωγή δεν έχει σταματήσει.

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία

Η Ευρώπη δεν μπορεί να εξαιρεθεί από αυτές τις παρατηρήσεις, ιδίως ως ενιαία δύναμη, ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς – για διαφορετικούς λόγους- η Ευρώπη δείχνει κεραυνοκτυπημένη, όπως και η Αμερική. Η ΕΕ, η Ευρώπη του ευρώ, ενός από τα ισχυρότερα οικονομικά κλαμπ του πλανήτη, αδυνατεί να βοηθήσει το εσωτερικό της. Η κάθε χώρα, φροντίζει να κλείνει τα σύνορα της, για να μην έρθει ο ιός, η κάθε χώρα μόνη της προσπαθεί να διαχειριστεί το πρόβλημα της, χωρίς αν υπάρχει δυνατότητα και  διάθεση για αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια. Και δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη γι αυτό. Άλλωστε η υγεία είναι από τους τομείς που εξαιρούνται των γενικών Κανονισμών και Οδηγιών.  Η κάθε χώρα έχει το δικό της ασφαλιστικό και υγειονομικό σύστημα. Γι αυτό και δεν υπάρχει καμία πανευρωπαϊκή πρόβλεψη για αντιμετώπιση του σύγχρονου κινδύνου, των βιολογικών ή διατροφικών κινδύνων.

Η ΕΕ και ειδικότερα η ευρωζώνη αυτή τη φορά δεν άντεξε και δήλωσε ότι σπάει  την δημοσιονομική πειθαρχία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον δεύτερο κίνδυνο που είναι η οικονομική κατάρρευση. Πριν όμως περάσουν λίγες μέρες, ο λεγόμενος βορράς της ΕΕ, έδειξε και πάλι τις διαθέσεις του. Η Γερμανία πρώτη και από κοντά η Ολλανδία και όλες χώρες, λένε «όχι» στην ρευστότητα μέσω ομολόγων. Υπάρχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης και αυτός θα στηρίξει τις χώρες. Που σημαίνει δανεισμός και νέα…Μνημόνια.

Οι τελευταίες διαπραγματεύσεις έδειξαν ότι η ΕΕ μπορεί αν κινδυνέψει ακόμα και με διάσπαση, λόγω της εμμονής των 4 του βορρά (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Φιλανδία). Το μήνυμα είναι και πάλι «ο καθένας πληρώνει τις ζημιές του και τα βάσανα του».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, έδειξε ότι η χώρα του θα προσπαθήσει να κάνει τα πάντα για να σωθεί αδιαφορώντας για τις γερμανικές εμμονές. Η αντιπαράθεση είναι κρίσιμη όχι μόνο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ,αλλά και για το μέλλον της ΕΕ.