Μουεζίνηδες έψαλαν πρωινή προσευχή στην Αγιά Σοφιά -Νέα πρόκληση Ερντογάν

Μουεζίνηδες έψαλαν πρωινή προσευχή στην Αγιά Σοφιά, την Παρασκευή, προκαλώντας για μία ακόμα φορά. Η ψαλμωδία έγινε χωρίς μικρόφωνα, υποτίθεται για να εξεταστεί η ακουστικότητα του Ναού της Ορθοδοξίας, που σήμερα είναι επισήμως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπό την προστασία της ΟΥΝΕΣΚΟ. Η δοκιμή της …ακουστικής, είναι ένα ακόμα πρόσχημα, για να προκαλέσει.

Είναι διαρκής η διάθεση εθνικιστικών κύκλων να μετατρέψουν στην Αγία Σοφία σε Τζαμί. Τα τελευταία χρόνια ο Ερντογάν αυτή την διάθεση την έκανε απειλή και πρόσκληση.  Πριν από τρία  χρόνια μοεζίνηδες είχαν ψάλλει στην Αγία Σοφία, ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν άφηνε να εννοηθεί ότι μπορεί και να βεβηλώσει την Αγία Σοφία μετατρέποντας την σε Τζαμί.
Τον Νοέμβριο  το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας εξέτασε ζήτημα της μετατροπής του μουσείου της Μονής της Χώρας -με τα σπουδαία μωσαϊκά- σε τέμενος και η απόφασή του αναμένεται να αποτελέσει προηγούμενο και για άλλα μουσεία, που κατά την οθωμανική αυτοκρατορία λειτουργούσαν ως τζαμιά, μεταξύ των οποίων και η Αγία Σοφία.

Το ΣτΕ έχει βγάλει ήδη μια απόφαση με την οποία ενέκρινε την μετατροπή (από το 1945) της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Η απόφαση αυτή θεωρείται νομικό προηγούμενο και πάνω  σ αυτήν θέλουν να στηρίξουν και την ενδεχόμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Μια τέτοια απόφαση όμως είναι πρωτίστως πολιτική και διπλωματική και θα φέρει την Τουρκία απέναντι σε όλο τον χριστιανικό κόσμο. Διότι η Αγία Σοφία (όπως και το Οικουμενικό Πατριαρχείο) δεν είναι ένα διμερές θέμα, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά ένα διεθνές ζήτημα.