Η Άγκυρα κατέθεσε συντεταγμένες για ΑΟΖ και αρπάζει ελληνικές θαλάσσιες ζώνες την ημέρα της 25ης Μαρτίου

Σε επικίνδυνη πρόσκληση την μέρα της ελληνικής εθνικής επετείου, προχώρησε η  Τουρκία καταθέτοντας συντεταγμένες Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στις οποίες περιλαμβάνονται και περιοχές που ανήκουν σε ελληνικά νησιά. Την ίδια ώρα και μέρα, η τουρκική αεροπορία, προχώρησε σε μπαράζ υπερτάσεων πάνω από ελληνικά νησιά και από τον Έβρο.

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «η Τουρκία επιμένει στην παραβατικότητα και αποσταθεροποίηση. Κτίζει παράνομους, χάρτινους πύργους» προσθέτοντας ότι «η εμμονή στην παραβατικότητα, με ή χωρίς χάρτες, δεν δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα. Και, βεβαίως, απαντάται καταλλήλως». Η Ελλάδα θα απαντήσει και σε αυτή την επιστολή με δική της επιστολή στον ΟΗΕ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος και γνωστοποίησε το όλο θέμα, ανέφερε σε ανάρτηση του: «Η μονομερής κατάθεση συντεταγμένων από την Τουρκία που καλύπτουν προκλητικά την ελληνική υφαλοκρηπίδα, η οποία έγινε γνωστή παραμονή της εθνικής μας επετείου, αποτελεί απαράδεκτη κλιμάκωση των τουρκικών επιθετικών ενεργειών απέναντι στην Ελλάδα. Η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να ζητήσει την επέκταση των κυρώσεων στην Τουρκία για ενέργειες εταιρειών της επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Οποιαδήποτε ενέργεια κατάθεσης συντεταγμένων από την Ελλάδα, πρέπει να συνοδευτεί από σαφές ευρωπαϊκό μήνυμα στην Τουρκία ότι ως εδώ και μη παρέκει».

Η τουρκική πρόκληση

Η νεα επιστολή της Άγκυρας στον ΟΗΕ με συντεταγμένες θαλασσίων ζωνών, αποτελεί πρακτικά μια επανάληψη δύο προηγούμενων επιστολών της προς τον ΟΗΕ, του περασμένου Νοεμβρίου.

Ο Τούρκος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Χάντι Σινιρίογλου, κατέθεσε γεωγραφικές συντεταγμένες στις 18 Μαρτίου στερώντας Ελλάδα και Κύπρο από ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ορίζει περιοχές που ανήκουν στην Κύπρο, στην Ρόδο, στην Κάρπαθο, την Κάσο την Κήτη  και άλλα μικρότερα ελληνικά νησιά, ενώ «καταπίνει» στην κυριολεξία το Καστελόριζο το οποίο «περιλαμβάνει» εξ ολοκλήρου στην τουρκική ζώνη.

Ο Χ. Σινιρίογλου στην επιστολή του μιλάει για τα «εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» στην Ανατολική Μεσόγειο, αρνείται το δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ και προκλητικά ισχυρίζεται  ότι είναι νόμιμες οι τουρκικές εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Χαρακτηρίζει –όπως πάντα- την Κυπριακή Δημοκρατία «ελληνοκυπριακή διοίκηση», μη αναγνωρίζοντάς της την κρατική της υπόσταση. Απεναντίας αναγνωρίζει  το ψευδοκράτος των κατεχομένων, υποστηρίζοντας οτι η Τουρκία θα ορίσει θαλάσσιες ζώνες με όσες χώρες αυτή αναγνωρίζει και διατηρεί διπλωματικές σχέσεις!