Πράσινο φώς στην ευρωπαϊκή πορεία Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας και με την ψήφο της Αθήνας

Η Αθήνα έδωσε την συγκατάθεση της για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, εγκρίνοντας το Σχέδιο  Συμπερασμάτων, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης (Σύνοδος ηγετών).
Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης «Στο κείμενο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, προβλέπεται η υποχρέωση, αφενός της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τις διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και αφετέρου της Αλβανίας να τηρήσει την υποχρέωση σεβασμού των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας, συμπεριλαμβανομένης τόσο της απογραφής και του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, όσο και της καταγραφής της ιδιοκτησίας. Θα παρακολουθούμε στενά την πρόοδο και τη συμμόρφωση των δύο χωρών στην υλοποίηση των δεσμεύσεων τους».

Ενστάσεις

Σε ότι αφορά την Αλβανία όμως υπάρχουν πολλά ερωτήματα τα οποία φυσικά αφορούν την καταπάτηση των δικαιωμάτων της μειονότητας των Ελλήνων, η οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και μάλιστα ως εθνική μειονότητα (δικαιώματα γλώσσας, σημαίας κα).

Οι αστερίσκοι που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση δεν αρκούν για να αναγκάσουν  την κυβέρνηση Ράμα, αλλά και γενικώς το αλβανικό πολιτικό σύστημα που συστηματικά καταπατά εδώ και δεκαετίες τα δικαιώματα της μειονότητας. Η Αλβανία, χώρα με σαφώς αρνητική συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας σε πολλά θέματα, από την  μη εφαρμογή της συμφωνίας του 2009 για τις θαλάσσιες ζώνες, μέχρι τον διαχρονικό χλευασμό της ως προς τον σεβασμό των δικαιωμάτων της μειονότητας, αγνόησε πλήρως την Αθήνα, μίλησε με το Παρίσι και το Βερολίνο , αλλά και την Ρώμη.

Ας σημειωθεί ότι η αλβανική κυβέρνηση είχε φέρει πρόσφατα νόμο για τις περιουσίες των Ελλήνων, ο οποίος ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο εν μέσω ελληνικής αποδοκιμασίας . Μάλιστα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αποδοκιμάσει την ψήφιση του νόμου και σε επίσημη ανακοίνωσή του τόνιζε ότι, «αναμένουμε  από τις αλβανικές Αρχές να προστατεύσουν αποτελεσματικά το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και στην περιουσία, θέμα που ανήκει στο σκληρό πυρήνα του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Η κατοχύρωσή του θα αποτελέσει την λυδία λίθο, εν όψει της λήψεως αποφάσεων για την κατάρτιση του διαπραγματευτικού πλαισίου (negotiating framework) και τη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής συνόδου (1st Intergovernmental Conference) για το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας». Το βασικό ερώτημα λοιπόν είναι γιατί αφού τα Τίρανα δεν έκαναν τίποτα η κυβέρνηση συναίνεσε;

Η κυβέρνηση πάντως με την δήλωση Βαρβιτσιώτη φαίνεται να εκτιμά ότι όλα αυτά τα θέματα θα τεθούν στην μακρά πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σε οτι αφορά δε την Βόρεια Μακεδονία, φάνηκε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού πολιτικού συστήματος, ήθελε να δοθεί τέλος στο ανοικτό αυτό θέμα της ονομασίας.