Πάιατ σε Σακελλαροπούλου: Απόλυτο το δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύσει τα σύνορά της στον Έβρο

Συνομιλία με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, είχε σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί συνάντησή τους.

Ο κ. Πάιατ μετέφερε στην κ. Σακελλαροπούλου τα θερμά συγχαρητήρια του Προέδρου των ΗΠΑ για την εκλογή της στο ύπατο αξίωμα και τις προσωπικές θερμές ευχές του ιδίου για την εκλογή μιας γυναίκας, έγκριτης δικαστή, στη θέση αυτή, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αλλάζει προς το καλύτερο. Αναφέρθηκε επίσης στη θέση της γυναίκας στις σύγχρονες κοινωνίες και τnν ανάγκη συνέχισης του αγώνα για ίσα δικαιώματα.

Ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα για την κατάσταση στον Έβρο κι επανέλαβε το απόλυτο δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύσει τα σύνορά της, τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό κι όχι διμερές ελληνοτουρκικό, ενώ επικρότησε τους χειρισμούς του Έλληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, που με αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία και ορθολογισμό αποσόβησαν μια επικίνδυνη κλιμάκωση της κρίσης.

Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας και εξήρε τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση παγκοσμίως, πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με θετικό πνεύμα. Προσέθεσε δε ότι με το πέρας αυτής της περιπέτειας, όλες οι πτυχές του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.

Τέλος, αναφερόμενος στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, εξέφρασε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για ενεργή συμμετοχή τους στον σχεδιασμό των εκδηλώσεων.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ευχαρίστησε για τις ευχές του, αλλά κυρίως για τις δηλώσεις στήριξης της αμερικανικής ηγεσίας και του ιδίου στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης για αποκλιμάκωση της κατάστασης στην ευαίσθητη περιοχή του Έβρου. Επισήμανε πως με αυτοσυγκράτηση κι αποφασιστικότητα εκ μέρους της Ελλάδας, αντιμετωπίστηκαν και θα αντιμετωπιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Η κ. Σακελλαροπούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της για το πολύ υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, καθώς και την ενθάρρυνσή της για συνέχιση κι εντατικοποίηση της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας σε πολλούς τομείς, όπως η προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι εκπαιδευτικές ανταλλαγές και η ενίσχυση των εδρών ελληνικών σπουδών στα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Επίσης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε με τον κ. Πάιατ ότι η επέτειος των 200 ετών από την ελληνική Επανάσταση δίνει μια σπουδαία ευκαιρία για συνέργειες μεταξύ των δύο χωρών, που τόσο αλληλοεπηρεάστηκαν στον αγώνα τους για ελευθερία.