Τα Media την εβδομάδα που πέρασε

Του  Μάκη Τσαρούχα

Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει «κόφτη» στις τηλεοπτικές εμφανίσεις των… σταρ του κόμματος

Ανισορροπίες διαπιστώνονται τελευταία από τα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις τηλεοπτικές εμφανίσεις και γενικότερη προβολή των στελεχών του κόμματος. Συγκεκριμένα , το τελευταίο χρονικό διάστημα η Κουμουνδούρου είχε διαπιστώσει πως στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ιδίως στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας (ήτοι ΑΝΤ1, Alpha, ΣΚΑΪ, STAR, MEGA, ΕΡΤ1, ΕΡΤ2 και ΕΡΤ3) εμφανίζονται από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς τα ίδια πρόσωπα, ενώ κάποια άλλα στελέχη είναι παραγκωνισμένα.
Για το λόγο αυτό εστάλη ειδοποίηση προς όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ότι δικαιούνται να εμφανίζονται το πολύ δύο φορές την εβδομάδα στα μεγάλα κανάλια και στα τοπικά κανάλια της Αττικής (Kontra, Blue Sky, Action24, Epsilon κ.α.).
Ήδη αρκετοί βουλευτές έχουν ξεκινήσει να τηρούν τον συγκεκριμένο περιορισμό αν και στην πράξη διαπιστώνεται ότι αυτό δεν πολυβοηθάει στην προβολή νέων στελεχών κι ας έχουν κατάρτιση και άρτιο πολιτικό λόγο, γνωρίζοντας τα επιχειρήματα και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα μεγάλα θέματα που άπτονται της επικαιρότητας.
Ο λόγος είναι απλός. Το ποιος θα πάει κάθε φορά καλεσμένος σε κάποια εκπομπή το αποφασίζουν τα ίδια τα κανάλια που έχουν συνηθίζει να στέλνουν πρόσκληση σε συγκεκριμένα πρόσωπα που θεωρούν ότι θα τους φέρουν τηλεθέαση ή θα ταιριάζουν καλύτερα στο πάνελ με τους καλεσμένους των άλλων κομμάτων.

Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση του Τύπου

Την επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο στις αρχές της μεθεπόμενης αναμένεται να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ενίσχυση του Τύπου, μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Το 2020 οι εφημερίδες (πλην των στοιχηματικών) θα ενισχυθούν με το ποσό των 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ πρόβλεψη ενίσχυσης υπάρχει και για τις επαρχιακές. Δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για ενίσχυση του περιοδικού Τύπου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ενισχύσεις θα δίνονται με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, ενώ απαραίτητη θα είναι και γνωμοδότηση επιτροπής που θα δημιουργηθεί από δημοσιογράφους και εκδότες, η οποία θα κρίνει αν το Μέσο που υποβάλλει αίτημα ενίσχυσης τηρεί τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιορίζεται καταρχήν από τον αριθμό των φύλλων που εκδίδονται κάθε εβδομάδα, ενώ θα υπάρχει και συντελεστής προσαύξησης με βάση τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί το μέσο ενημέρωσης. Ετσι θα ενισχύονται περισσότερο οι ημερήσιες εφημερίδες, που απασχολούν μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού. Επίσης, θα υπάρχει ρήτρα διατήρησης του μισθολογικού κόστους για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, επί ποινή επιστροφής της ενίσχυσης, αλλά και προϋποθέσεις τήρησης της ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας. Η κυβέρνηση δεν θα περιοριστεί μόνο στη φετινή χρηματική ενίσχυση, αλλά σχεδιάζει από το 2021 να εφαρμόσει ένα ευρύτερο πλέγμα μέτρων, που θα προβλέπουν μείωση ή και μηδενισμό ΦΠΑ αλλά και παροχή κουπονιών με τα οποία φοιτητές ή μαθητές ή και άλλες κατηγορίες πληθυσμών θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν εφημερίδα. Oι ενισχύσεις θα δίνονται με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, ενώ απαραίτητη θα είναι και γνωμοδότηση επιτροπής που θα δημιουργηθεί από δημοσιογράφους και εκδότες, η οποία θα κρίνει αν το Μέσο που τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιορίζεται καταρχήν από τον αριθμό των φύλλων περιοριστεί μόνο στη φετινή χρηματική ενίσχυση, αλλά σχεδιάζει από το 2021 να εφαρμόσει ένα ευρύτερο πλέγμα μέτρων, που θα προεφημερίδα.

Στενεύουν τα περιθώρια για τον εκδότη της «Δημοκρατίας»

Σε αδιέξοδο οδηγείται, και μάλιστα σύντομα, αν κρίνει κανείς από τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης, ο εκδοτικός όμιλος του μεγαλοεκδότη Ιωάννη Φιλιππάκη. Το χαμένο όνειρο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, σε συνδυασμό με το τεράστιο άνοιγμα σε Ταμεία, προμηθευτές και εργαζομένους, δημιουργούν μια εντελώς προβληματική κατάσταση στο group της «Δημοκρατίας», με τον επικεφαλής του ομίλου να αναζητά -έστω και αυτή την ύστατη ώρα- λύσεις από το πουθενά! Η κατάσταση στα γραφεία των εφημερίδων του Φιλιππάκη κατά κοινή παραδοχή δεν έχει προηγούμενο, αφού πλέον ο μόνος που έχει την εμπειρία, άρα και την υπομονή να σταθεί δίπλα στον πολύπειρο εκδότη, είναι ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης, ο οποίος είχε αντιμετωπίσει και την κατάρρευση της «Απογευματινής». Οι εργαζόμενοι στον όμιλο της «Δημοκρατίας» είναι απογοητευμένοι, αφού πλέον αντιλαμβάνονται ότι στενεύουν τα περιθώρια για τη διάσωση του μαγαζιού. Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών αδιαφορούν πλέον για τη μεγάλη εικόνα, αφού γι’ αυτούς το βασικό ζητούμενο είναι πότε θα δουν το χρώμα του χρήματος για μισθούς που πάνε πίσω αρκετούς μήνες. Και σαν να μην έφταναν οι ολοένα αυξανόμενες οφειλές προς τους εργαζομένους, τα ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία, πλέον, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, έχει ξεφύγει η κατάσταση του λογαριασμού και σε επίπεδο προμηθευτών. Ενδεικτικό της εικόνας που παρατηρείται είναι το γεγονός ότι η εκδοτική επιχείρηση Φιλιππάκη, πέραν των «γυρισμάτων» που επιχειρεί σε επίπεδο επιταγών, εσχάτως άρχισε να σφραγίζει κιόλας. Οπως είναι λογικό, η εξέλιξη αυτή εκ των πραγμάτων προκαλεί πανικό στους προμηθευτές (πιεστήρια, εμπόρους χάρτου κ.ά.), οι οποίοι προσπαθούν να βρουν τρόπους να εισπράξουν τις οφειλές τους. Από την πλευρά του, ο εκδότης της «Δημοκρατίας» εξακολουθεί να προβάλλει ως δικαιολογία για την αδυναμία πληρωμών το πρακτορείο διανομής «Αργος», επιχείρημα που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Σύντομα δύο µεγάλα deals στα Media

Στην τελική ευθεία της ολοκλήρωσής τους βρίσκονται δύο μεγάλα deals, που βρίσκονται σε εξέλιξη κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για δύο πολύ μεγάλες αγοραπωλησίες, που εκ των πραγμάτων θα επηρεάσουν τις υφιστάμενες ισορροπίες στον χώρο των Media. Το πρώτο deal, που ξεκίνησε να ξεδιπλώνεται από τα μέσα του προηγούμενου χρόνου, σχετίζεται με την πώληση ενός πολύ μεγάλου oμίλου, ο οποίος διαθέτει εφημερίδα, sites, περιοδικά και ραδιόφωνα. Για τις επαφές ανάμεσα στους πωλητές και τον αγοραστή, εκτός από τις τράπεζες, έχει ενημερωθεί, και μάλιστα διεξοδικά, και η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο, όπως συνέβαινε επί ΣΥΡΙΖΑ, να υπάρξει οποιαδήποτε ανάμειξη, είτε θετική είτε αρνητική, στο deal. Οι καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο εκτιμούν ότι το αργότερο μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα θα έχουν πέσει και επισήμως οι υπογραφές, εξέλιξη που εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο συγκεκριμένο εκδοτικό μαγαζί. Το δεύτερο μεγάλο deal σχετίζεται με όμιλο που διαθέτει (κυρίως) sites και δύο ραδιόφωνα. Oπως αναφέρουν πηγές της πιάτσας, εδώ και αρκετό καιρό ο ιδιοκτήτης του εν λόγω oμίλου έχει πάρει την απόφαση να απεμπλακεί (οριστικά) από τη μιντιακή του ενασχόληση. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι αλλαγές που αποφάσισε στη διοικητική πυραμίδα της επιχείρησής του. Συγκεκριμένα, πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν τους σχεδιασμούς του μιντιάρχη αναφέρουν ότι ήδη ο άνθρωπος που τοποθέτησε στην επιχειρηματική πυραμίδα του oμίλου έχει έρθει σε επαφή με fund το οποίο ενδιαφέρεται να αγοράσει τόσο τα sites όσο και τα ραδιόφωνα. Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, το γεγονός ότι σε αυτήν τη χρονική συγκυρία εκδηλώνονται κινήσεις στον χώρο των Μedia έχει να κάνει κυρίως με τη δυναμική που αναπτύσσει και στην Ελλάδα το Διαδίκτυο.

Νόμος η προστασία από τους 5ψήφιους αριθμούς υψηλής χρέωσης

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με τις αλλαγές στον Κώδικα Δεοντολογίας για την «Παροχή Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης», σε μια προσπάθεια να μπει φραγμός στις υψηλές χρεώσεις από τους πενταψήφιους αριθμούς. Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις, απαιτείται ρητά η συγκατάθεση του χρήστη για τη λήψη των συγκεκριμένων υπηρεσιών, με την εξής διαδικασία: Αφού ο χρήστης καταχωρίσει τον τηλεφωνικό αριθμό του σε συγκεκριμένο διαδικτυακό τόπο, πρέπει να λάβει άμεσα από την εταιρεία που παρέχει την υπηρεσία μήνυμα SMS, μέσω του οποίου να ενημερώνεται για το όνομα και το κόστος της υπηρεσίας, τη γραμμή βοήθειας, καθώς και την επωνυμία της εταιρείας, και να αποστείλει τη συγκατάθεσή του μέσω ατελούς μηνύματος εντός 5 λεπτών. Σε περίπτωση που το μήνυμα συγκατάθεσης δεν αποσταλεί εντός του χρονικού ορίου, η εγγραφή ακυρώνεται. Επίσης, στην περίπτωση που η μηνιαία αξία των συνδρομών υπερβεί τα 20 ευρώ χρειάζεται η συγκατάθεση του χρήστη.

“Εσωτερικό” δάνειο 17,5 εκατ. ευρώ στον Alpha

Ενέκρινε το ΔΣ της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση AE την ειδική άδεια για την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, με ομολογιούχο δανείστρια τη Mediamax Holdings Limited, ύψους 17.500.000 ευρώ. Το επιτόκιο είναι Euribor πλέον 4% ετησίως και η αποπληρωμή θα γίνει σε διάστημα 10 μηνών από την έκδοση του δανείου.

Απόφαση ΕΣΡ: Πειρατικό πρόγραμμα στη συχνότητα 106,7 της ΕΡΤ

Το ΕΣΡ, με την υπ’ αριθμ. 8/2020 απόφασή του, απέρριψε το αίτημα της Α. Βεντούρης Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ΑΕ για τη χορήγηση βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας στον ραδιοφωνικό σταθμό Άστρος FM. Το ενδιαφέρον στοιχείο της απόφασης είναι πως ο διεκδικητής της βεβαίωσης παραδέχεται πως χρησιμοποίησε τη συχνότητα 106,7, ιδιοκτησίας ΕΡΤ, για να μεταδώσει σήμα. Πρόκειται για τη συχνότητα –ιδιοκτησίας ΕΡΤ, που είχε παραχωρηθεί στη Βουλή– που κατηγορείται πως… καταπάτησε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης για τη μετάδοση του προγράμματος της ΕΡΤ Open όταν έπεσε το «μαύρο» στην ΕΡΤ. Από την παραδοχή του ιδιοκτήτη του ραδιοφωνικού σταθμού Άστρος FM αλλά και την απόφαση του ΕΣΡ προκύπτει πως η συχνότητα 106,7, όσο δεν μεταδιδόταν πρόγραμμα από την ΕΡΤ ή από τη Βουλή, συνιστούσε στόχο για τη μετάδοση πειρατικού προγράμματος και πως στη συνέχεια η εκπομπή της ΕΡΤ Open συνετέλεσε ώστε να διαφυλαχθεί η περιουσία του Δημοσίου.

Τεχνικοί στο Open: «Θέλουμε δίκαιο σύστημα πληρωμής»

Aνοιχτή επιστολή στον πρόεδρο του καναλιού OPEN έστειλαν οι εργαζομένων τεχνικοί. Αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή: «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το μισθολογικό πρόβλημα των τεχνικών του καναλιού. Πριν την εξαγορά του σταθμού από εσάς, όλοι οι τεχνικοί αμείβονταν με 650 ευρώ καθαρά , ανεξαρτήτως ειδικότητας, οικογενειακής κατάστασης, εργασιακής εμπειρίας κτλ. Μετά την εξαγορά, σας ακούσαμε να μας ανακοινώνετε την πεποίθησή σας ότι οι εργαζόμενοι του σταθμού θα δουλεύουν πάντα με χαμόγελο. Και αυτό θα ήταν που θα μας έκανε να ξεχωρίζουμε. Θέσαμε λοιπόν στην τότε διοίκηση το μισθολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ελπίζοντας ότι θα λυθεί άμεσα. Ύστερα από συνεχείς αναβολές λόγω της ολοκλήρωσης της αγοραπωλησίας του καναλιού, την ολοκλήρωση διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες και λίγο πριν την μετακόμιση του καναλιού στην Παιανία, η διοίκηση αποφάσισε οριζόντια αύξηση για όλους τους τεχνικούς στα 900 ευρώ καθαρά. Ήταν κάτι προσωρινό όπως είχε πει μέχρι να γίνουν αξιολογήσεις και να διαμορφωθούν αναλόγως οι μισθοί. Το δεχθήκαμε και εμείς ως κάτι προσωρινό. Από τις πρώτες επαφές όμως που είχαμε με την διοίκηση, εμμέναμε στη θέση μας, ότι η σύμβαση του σωματείου μας είναι το πιο δίκαιο μισθολογικό σύστημα καθώς αναγνωρίζει την προϋπηρεσία, οικογενειακή κατάσταση, ειδικότητες, πτυχία κτλ. Γνωρίζουμε φυσικά ότι το κανάλι μας δεν είναι υποχρεωμένο νομικά να ακολουθεί την συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση. Θεωρούμε όμως ότι είναι υποχρεωμένο ηθικά γιατί αφενός είναι ένα δίκαιο σύστημα πληρωμής και αφετέρου το εφαρμόζουν όλα τα υπόλοιπα κανάλια εθνικής εμβέλειας. Είτε έχει λήξει η συγκεκριμένη σύμβαση, είτε όχι. Στην ουσία λοιπόν αυτό που ζητάμε είναι ένα δίκαιο σύστημα πληρωμής. Γιατί αυτό δυστυχώς είναι το μόνο που μας κάνει να ξεχωρίζουμε μέχρι τώρα, σε σχέση με τους άλλους συναδέλφους μας των υπόλοιπων καναλιών. Σας ευχαριστούμε πολύ, αναμένουμε με ενδιαφέρον την απάντησή σας».

Σταμάτησε το περιοδικό “People

Ανεστάλη η έκδοση του περιοδικού “People” το οποίο που κυκλοφορούσε κάθε Κυριακή με την εφημερίδα “Έθνος”. Οι δημοσιογράφοι περιμένουν την καταβολή μισθών και αποζημιώσεων.

Στον Όμιλο CRETA MEDIA ο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1

Η Creta Media Group μεγαλώνει. Δίπλα στην Τηλεόραση CRETA και το ενημερωτικό portal Creta24 προστίθεται το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1. Ένα από τα πλέον δημοφιλή ραδιοφωνικά brand του νησιού εντάσσεται στην «ομπρέλα» του κρητικού μιντιακού Οργανισμού, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα από τα πιο ισχυρά ενημερωτικά σχήματα της ελληνικής περιφέρειας. Ο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 εκπέμπει πλέον από τις εγκαταστάσεις της Παγκρήτιας Ραδιοτηλεόρασης (CRETA) στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου ενώ από την Τετάρτη 4 Μαρτίου βρίσκεται στον αέρα με νέο πρόγραμμα».

“Νέα Σελίδα”:Νέες καταγγελίες από τους εργαζομένους

Ανακοίνωση, έβγαλαν οι εργαζόμενοι της “Νέας Σελίδας”, λίγες ημέρες μετά την αναστολή έκδοσης της εφημερίδας  του ιστότοπου neaselida.gr. Στην ανακοίνωσή τους, οι εργαζομένοι της “Νέας Σελίδας”, αναφέρουν πως ο «εκδότης» Ηλίας Λιβάνης αδιαφορεί και αρνείται να καταβάλει δεδουλευμένα, αποζημιώσεις και όσες άλλες οφειλές προκύπτουν εκ του νόμου.  «Δέκα ημέρες από την αναστολή έκδοσης της εφημερίδας ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ και την παύση λειτουργίας του ιστότοπου neaselida.gr και ο «εκδότης» Ηλίας Λιβάνης αδιαφορεί και αρνείται να καταβάλει δεδουλευμένα, αποζημιώσεις και όσες άλλες οφειλές προκύπτουν εκ του νόμου. Στο διάστημα αυτό έχει θολώσει την εργασιακή κατάσταση 40 εργαζομένων και έχει περιπλέξει το τοπίο για το μέλλον της επιχείρησης. Διαρρέει σενάρια περί πτώχευσης, ενώ παράλληλα ζητάει συναινετικές απολύσεις με τυράκι την εγγραφή στο ταμείο ανεργίας. Οι εργαζόμενοι δεν είμαστε ποντίκια. Οι φάκες παραμένουν και περιμένουν όποιον αποποιείται των ευθυνών του. Οι εργαζόµενες και οι εργαζόµενοι», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.