Στη μαύρη τρύπα του κορωνοϊού βουλιάζουν οικονομία – επιχειρήσεις

Στη μαύρη τρύπα του κορωνοϊού βουλιάζει η ελληνική οικονομία, πυροδοτώντας εφιαλτικά σενάρια για την επόμενη μέρα.

Το οικονομικό επιτελείο σηκώνει τα χέρια ψηλά γιατί δεν μπορεί να σταθμίσει το μέγεθος και τη διάρκεια της κρίσης.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας και οι στενοί του συνεργάτες καταγράφουν σε καθημερινή βάση τα δελτία θυέλλης που προέρχονται από νευραλγικούς τομείς της οικονομίας.

Τα βλέμματα του οικονομικού επιτελείου είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες, περιμένοντας τολμηρές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε περίπτωση κατά την οποία η γραφειοκρατία των Βρυξελλών καθυστερήσει ή αποφασίσει μέτρα – ασπιρίνες, τότε οι συνέπειες για την ελληνική οικονομία θα είναι καταστροφικές.

Στον αέρα ο προϋπολογισμός

Το πρώτο θύμα της εφιαλτικής κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός είναι ο ίδιος ο προϋπολογισμός.

Πρόκειται στην καλύτερη περίπτωση για έκθεση ιδεών, μου εξηγούσε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Γιατί όλα τα δεδομένα έχουν ανατραπεί και οι εκτιμήσεις για το πως θα κινηθούν τα βασικά οικονομικά μεγέθη φαντάζουν σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Το σύνολο του προϋπολογισμού βρίσκεται σε διαρκή επανεξέταση και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν όταν σημάνει το τέλος του συναγερμού για τον εφιάλτη του κορωνοϊού.

Ακυρώνονται μεγάλες συμβάσεις

Μεγάλες συμβάσεις που βρίσκονταν στο στάδιο υλοποίησης ακυρώνονται.

Ακόμα και η προμήθεια δύο γαλλικών φρεγατών που θα ενίσχυαν τη δύναμη κρούσης του Πολεμικού Ναυτικού γιατί διαθέτουν βαλιστικούς πυραύλους που έχουν δυνατότητα να πλήξουν ακόμα και την Άγκυρα, μετατίθενται για το αόριστο μέλλον.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει διαμηνύσει στο ΥΕΘΑ ότι στην παρούσα φάση είναι αδύνατον να βρεθούν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για την αγορά τους.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές στη χρηματοδότηση προγραμμάτων για να μπορέσει να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο στον προϋπολογισμό.

Το εύθραυστο τραπεζικό σύστημα

Το τελευταίο διάστημα η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης έχουν κατεβάσει ρολά αφού ο τζίρος τις τελευταίες μέρες μειώθηκε δραματικά.

Μεγάλα τουριστικά γραφεία απολύουν εργαζόμενους και δίνουν αναγκαστικές άδειες στο προσωπικό.

Οι ακυρώσεις κρατήσεων στα ξενοδοχεία έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να σκάσει η μεγάλη φούσκα που δημιουργήθηκε με τη λειτουργία δεκάδων νέων ξενοδοχειακών μονάδων στην Αττική.

Η ρευστότητα που έδινε στην αγορά το ζεστό χρήμα που προέρχονταν από τον τουρισμό και την εστίαση χτυπήθηκε από τον κορωνοϊό.

Ο κίνδυνος που εγκυμονεί από την ασφυξία προκαλεί ήδη σοβαρούς κλυδωνισμούς σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας.

Η κατάρρευση του χρηματιστηρίου

Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που έχουν στηθεί με πρόσχημα τον κορωνοϊό στο χρηματιστήριο της Αθήνας απομακρύνουν τους ξένους επενδυτές ενώ έχει χαθεί η εμπιστοσύνη και από τους Έλληνες μικρομετόχους.

Οι ιδιοκτήτες των περισσότερων επιχειρηματικών ομίλων αδιαφόρησαν για την ελεύθερη πτώση της αξίας των μετοχών τους ενώ υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι κάποιοι από αυτούς συμμετείχαν ενεργά στα βρόμικα παιχνίδια για να επαναγοράσουν μετοχές των εταιρειών τους σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Αυτές οι πρακτικές σε συνδυασμό με την απόλυτη απραξία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οδήγησαν το χρηματιστήριο στην απόλυτη απαξίωση διαψεύδοντας τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για εκρηκτική άνοδο που θα προκαλούσε η φιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης.

Ματαίωση επενδύσεων

Μεγάλα επιχειρηματικά πρότζεκτ κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα γιατί οι επενδυτές έχουν παγώσει από τις εκτιμήσεις για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.

Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν αναβάλει τις αυξήσεις κεφαλαίου, μέσω των οποίων θα αντλούσαν τα κεφάλαια που απαιτούνται για αναπτυξιακές δραστηριότητες.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους είναι πλέον επιφυλακτικές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποστηρίξουν τις πιστωτικές γραμμές μεγάλων επιχειρήσεων.

Το τοξικό κλίμα που έχει διαμορφώσει ο εφιάλτης του κορωνοϊού διαχέεται σε όλο το φάσμα της τραπεζικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Οι προσδοκίες για ανάπτυξη

Είναι ζήτημα χρόνου η αναθεώρηση προς τα κάτω των ποσοστών της ανάπτυξης.

Τα όρια που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να διασφαλιστούν στην περίπτωση κατά την οποία ο εφιάλτης του κορωνοϊού δεν τελειώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι δαπάνες για την υγεία

Η εκτόξευση των δαπανών για την υγεία με χιλιάδες νέες προσλήψεις που κρίθηκαν απαραίτητες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και την προμήθεια φαρμακευτικού υλικού αναγκαστικά περιορίζει τα κονδύλια που προορίζονταν για αναπτυξιακά έργα.

Σε συνδυασμό με τις έκτακτες δαπάνες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ο προϋπολογισμός κινδυνεύει να εκτροχιαστεί γιατί τα επτακόσια εκατομμύρια ευρώ της βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αρκούν να καλύψουν τη μαύρη τρύπα που έχει δημιουργηθεί.

Το σχέδιο για ιδιωτικοποιήσεις

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια οικονομία και το τεράστιο πλήγμα που δέχεται η ελληνική οικονομία εξαιτίας του κορωνοϊού ακυρώνει εμβληματικά σχέδια αποκρατικοποίησης.

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συμφώνησε με την Άνγκελα Μέρκελ για την είσοδο των Γερμανών στον νευραλγικό τομέα της ενέργειας εξαγοράζοντας τη ΔΕΗ, αλλά το τοξικό κλίμα στην οικονομία είναι αποτρεπτικό για τέτοιες επενδύσεις.

Ο μαύρος Σεπτέμβρης

Το σύνδρομο ενός μαύρου Σεπτέμβρη έχει αρχίσει να τρομάζει τραπεζίτες, επιχειρηματίες, κυβέρνηση και κόμματα.

Γιατί όλοι γνωρίζουν ότι ο κόσμος δεν αντέχει επιστροφή σε νέα περίοδο σκληρής λιτότητας.

Ειδικά η λεγόμενη μεσαία τάξη δεν μπορεί να σηκώσει στις πλάτες της μια νέα κρίση.

Γι΄ αυτό οι παρενέργειες μπορεί να προκαλέσουν ισχυρούς κλυδωνισμούς σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής.

Στην περίπτωση κατά την οποία δεν εκδηλωθούν τολμηρές πρωτοβουλίες τόσο από την κυβέρνηση όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολιτικό και οικονομικό σύστημα κινδυνεύουν να γίνουν σμπαράλια.

Όταν οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για το τέλος της κρίσης, την ανάπτυξη και την έκρηξη των επενδύσεων διαψευστούν, τότε είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψει ο εφιάλτης της γενικής αμφισβήτησης του λαϊκισμού, δημιουργώντας νέα πολιτικά φαντάσματα αντίστοιχα με αυτά που αναδείχτηκαν τα χρόνια του μνημονίου.

Το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να αντέξει τους κραδασμούς που θα προκαλέσει μια κατεστραμμένη μεσαία τάξη.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι η αντιπολίτευση παίζει θεσμικά έναν σταθεροποιητικό ρόλο, είναι διαλυμένη διαρκώς συρρικνωμένη και κυρίως εκτός πραγματικότητας.

Η τουρκική απειλή

Το τοξικό κλίμα που διαμορφώνεται στην κοινωνία επιβαρύνεται και από τη μόνιμη ένταση στο Αιγαίο και τον Έβρο.

Ο εμβολισμός του σκάφους του λιμενικού αποκαλύπτει περίτρανα τα σχέδια των Τούρκων για πρόκληση θερμού επεισοδίου.

Η διαφαινόμενη αποσταθεροποίηση του Ερντογάν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Τουκία και το Βατερλό στη Συρία, τον οδηγεί σε εξαγωγή της κρίσης στη Μεσόγειο και τον Έβρο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας που είναι καταπονημένες από τη διαρκή επιφυλακή θα πρέπει να αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση τις τουρκικές προβοκάτσιες που παράγουν ένταση, η οποία βέβαια προκαλεί κλίμα ανασφάλειας στον κόσμο.

Διεύρυνση κατηγορητηρίου και κατηγορουμένων

Διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο συνιστά επικοινωνιακό πυροτέχνημα στην περίπτωση κατά την οποία δεν διευρυνθούν και οι κατηγορούμενο που εμπλέκονται τόσο στην άθλια σκευωρία της NOVARTIS όσο και στο παραδικαστικό κύκλωμα που είχε στήσει το Μαξίμου, προκειμένου να θέσει σε καθεστώς δικαστικής ομηρίας κορυφαίους επιχειρηματίες και πολιτικά πρόσωπα.

Γιατί δεν μπορεί να κατηγορηθεί από μόνος του ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για σύσταση συμμορίας, όταν δεν παραπέμπονται οι συνεργοί και οι ηθικοί αυτουργοί.

Αν η κυβερνητική πλειοψηφία επιδιώκει όντως να διερευνήσει το τεράστιο αυτό σκάνδαλο, τότε οφείλει να τολμήσει τη διεύρυνση των κατηγορουμένων.

Οι τεκμηριωμένες καταθέσεις στην προανακριτική επιτροπή αποκαλύπτουν τον ρόλο που είχαν οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα στη συγκρότηση του παρακρατικού μηχανισμού.

Η δικαιοσύνη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να απονέμεται αλά καρτ, ούτε η κυβέρνηση να μοιράζει συγχωροχάρτια προφανώς να συμψηφίσει στο μέλλον δικές της εμπλοκές σε σκάνδαλα.

Πρόεδρος

Ψύχραιμη, γενναία, τολμηρή και αποφασιστική ήταν η πρωτοβουλία του Βαγγέλη Μαρινάκη να δημοσιοποιήσει ο ίδιος την έκθεσή του στον κορωνοϊό.

Ο κορυφαίος επιχειρηματικός, εκδοτικός και ποδοσφαιρικός παράγοντας της χώρας δεν κρύφτηκε πίσω από το ιατρικό απόρρητο δημοσιοποιώντας άμεσα αυτό που θεωρείται προσωπικό δεδομένο.

Γιατί πάνω από όλα ο Βαγγέλης Μαρινάκης βάζει την αλήθεια μπροστά και σε καμία περίπτωση δεν θα εξέθετε σε κίνδυνο τους συνεργάτες του που έρχεται καθημερινά σε επαφή μαζί τους.

Άλλωστε με δική του πρωτοβουλία η ομάδα του Ολυμπιακού και τα πρόσωπα τα οποία συναναστρέφεται υποβλήθηκαν σε τεστ τα οποία βγήκαν αρνητικά.

Η έκθεση στον κορωνοϊό δεν έχει προκαλέσει κανένα απολύτως πρόβλημα στον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος σε λίγες μέρες θα επιστρέψει δριμύτερος στην καθημερινή μάχη που δίνει για τον Ολυμπιακό, τις εκδοτικές, τηλεοπτικές και ναυτιλιακές επιχειρήσεις.