Προσπαθεί να συντηρήσει την ένταση με την Ελλάδα η Τουρκία

Η Άγκυρα και εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης του κορονοϊου- λίγες ώρες πριν την τηλεδιάσκεψη Ερντογάν με Μακρόν και Μέρκελ, συντηρεί το κλίμα έντασης με την Ελλάδα.

Η  απάντηση του Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρου Γεννηματά, στον τούρκο ομόλογο του Χαμί Ακσόϊ, κρίθηκε επιβεβλημένη από την ώρα που η Άγκυρα προκαλεί χαρακτηρίζοντας ναζιστικές τις προσπάθειες της ελληνικές πλευράς να κρατήσει κλειστά τα σύνορα της απέναντι σε κάθε επιβουλή.

«Η χώρα που για πρώτη φορά στην Ιστορία χρησιμοποίησε μετανάστες ως πολιορκητικό κριό εναντίον άλλων χωρών- τονίζει ο κ. Γεννηματάς- δεν δικαιούται να ομιλεί για δίκαιο και ανθρώπινα δικαιώματα. Άλλωστε, είναι γνωστές οι επιδόσεις της Τουρκίας στους συγκεκριμένους τομείς. Επιπλέον, είναι απολύτως απαράδεκτη η επιλογή της να επιδεικνύει, επανειλημμένως μάλιστα, ασέβεια στα θύματα του Ολοκαυτώματος. 
 Μας έχει συνηθίσει σε κυνικές παραβατικές συμπεριφορές κάθε κανόνα δικαίου, είτε αφορούν κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία ή σχέσεις καλής γειτονίας στον άμεσο περίγυρο και την ευρύτερη περιοχή. Στοιχεία που άλλωστε καταγράφονται κάθε χρόνο σε εκθέσεις της ΕΕ και διεθνών οργανισμών, μεταξύ άλλων.  Τα κροκοδείλια δάκρυα ουδένα πείθουν.  Της συστήνουμε αυτεπίγνωση».

Να θυμίσουμε  ότι ο κ. Ακσόϊ είχε προχωρήσει σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια υποστηρίζοντας ότι  «Οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια αποτελούν τρανή απόδειξη για την ασυνεπή, παράνομη και απάνθρωπη πολιτική που ακολουθεί αυτή η χώρα. Η Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει τους μετανάστες που έρχονται στα σύνορά της, ως εχθρούς, χρησιμοποιεί χημικά, εναντίον τους χωρίς να ξεχωρίζει γυναίκες και παιδιά, θυμίζοντας τις ναζιστικές πρακτικές, και τους στέλνει στη χώρα μας. Με αυτές τις πρακτικές, η Ελλάδα δεν προστατεύει τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ισχυρίζεται, αντίθετα, υπονομεύει όλες τις αρχές και τις αξίες στις οποίες στηρίζεται η ΕΕ».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «Με αυτές τις πρακτικές, η Ελλάδα παραβιάζει όλες τις συμβάσεις όπως την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Σύμβαση για το Νομικό Καθεστώς των Προσφύγων, τη Συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων, αγνοώντας συγχρόνως το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες. Οι βασικές αρχές για την προστασία των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο δεν πρέπει να διαμορφώνονται σύμφωνα με τις καθημερινές ανάγκες της γειτονικής μας χώρας. Αυτό που συνέβη στον Έβρο δεν έχει καμία σχέση με τον ανθρωπισμό και τη γειτνίαση».

Όλες αυτές οι αναφορές στο διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα από την πλευρά της Άγκυρας, είναι το λιγότερο υποκριτικές, αφού πρόκειται για τη χώρα που δεν σεβάστηκε ποτέ τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.

Είναι φανερό ότι η Αγκυρα και ο κ. Ερντογάν ασχολούνται μόνο με τις δικές τους επιθετικές επιδιώξεις και συντηρούν σκοπίμως κλίμα έντασης, όταν όλη η ανθρωπότητα προσπαθεί να διαχειριστεί την πανδημία.