Κλείνουν μπαρ, εστιατόρια και εμπορικά κέντρα – 190 τα κρούσματα στην Ελλάδα!

Η Κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο των μπαρ, καφετεριών, εστιατορίων και εμπορικά κέντρα ώστε να αποφευχθεί η κοσμοσυρροή και να  να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού  μετά την άνοδο των κρουσμάτων κορωνοϊου στην χώρα μας σε 190.

Κλείνουν εμπορικά κέντρα, μπαρ, καφέ και καφετέριες, όλη η εστίαση, εκτός ντελίβερι και take away, οι αθλητικές εγκαταστάσεις εκτός από τις ανοιχτούς χώρους για μεμονομένη άθληση, τα κέντρα αισθητικής, βιβλιοθήκες, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τσιόδρας θα παραμείνουν ανοιχτά μόνο τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ), φούρνοι, ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας και τα φαρμακεία.

«Θα κάνουμε ότι χρειαστεί, θα εφαρμόσουμε όποιοι μέτρο χρειαστεί προκειμένου να προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές  εφαρμογή της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων θα ισχύσει από το πρωί του Σαββάτου

Τι κλείνει τι μένει ανοικτό

Για την εστίαση που δεν καταργείται το  ντελίβερι, θα πρέπει σε όλα τα μαγαζιά να μην υπάρχουν ουρές άνω των 5 ατομων. Αντίθετα κλείνουν βιβλιοθήκες, πρακτορεία τυχερών παιγνίων ΟΠΑΠ (θα επιτρέπεται μόνο διαδικτυακό στοίχημα), πολιτιστικοί όμιλοι, πολιτιστικά σωματεία, αθλητικοί χώροι και πάρκα αναψυχής. Μένουν ανοιχτοί ζωολογικοί και βοτανικοί κήποι .

Κλείνουν επισης κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, οίκοι ακοχής, καταστηματα τατουάζ, μασάζ και περιποίησης νυχιών.

Περίπτερα, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και μεμονωμένα καταστήματα (πχ ρούχα παπούτσια), μένουν ανοιχτά.

Όλα αυτά έρχονται τόσο ως μέτρο πρόληψης, αλλά και ως “αντίδοτο” σε καταστάσεις που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα και δείχνουν πως η ατομική ευθύνη έχει πάει… περίπατο!

“Είχα πει ότι θα εφαρμόσουμε όποιο μέτρο χρειαστεί για να προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας. Σήμερα επεκτείνουμε τα μέτρα για να μην έχουμε διασπορά του κορονοϊού. Πρώτον γιατί παρουσιάστηκαν νέα κρούσματα. Δεύτερον γιατί τα μέτρα περιορισμού δεν τηρούνται.

Θα πω ξανά ότι δίνουμε μία μάχη που θα κριθεί από το ποιοι θα δείξουμε ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση”, είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Η εξάπλωση και διασπορά του κορωνοϊού συνεχίζεται στην Ευρώπη και στη χώρα μας, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας εκπροσώπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Ανακοίνωσε 190 κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα, δηλαδή 72 νέα κρούσματα σε μία ημέρα. Τα 36 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση. Έντεκα είναι τα λεγόμενα «ορφανά», τα 9 στην Αττική. Πέντε άτομα νοσούν σοβαρά και αυτή την ώρα είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, τα δυο στην Πάτρα, ένα στο Σωτηρία, ένα στο ΑΤΤΙΚΟΝ και ένα στο ΑΧΕΠΑ.

Ειδικότερα, νοσηλεύονται 21 άτομα στην Πάτρα, 9 στο Σωτηρία, 8 στο ΑΧΕΠΑ, 6 στο ΑΤΤΙΚΟΝ, 1 στη Μυτιλήνη, 1 στο Θριάσιο.

Έχουν έλεγχθεί συνολικά 2.700 άτομα.

Στην Αττική έχουν διαπιστωθεί 85 κρούσματα, στην Ηλεία 40, στην Αχαΐα 9, στη Θεσσαλονίκη 6, στην Ανατολική Αττική 5, στη Ζάκυνθο 4, στην Καστοριά 3, ενώ ένα άτομο είναι από άλλες περιοχές.

Οι ηλικίες των κρουσμάτων:

65 και άνω: 47 ατομα

40-64 ετών: 69 ατομα

0-17 ετών: 7 ατομα