Αλβανία: Διπλασιασμός κρουσμάτων και μέτρα

Διπλασιάστηκε ο αριθμός των επίσημων κρουσμάτων κοροναϊού στην Αλβανία, με τους ασθενείς να ανέρχονται στους 23, ενώ η  73χρονη γυναίκα που έχασε τη ζωή της στο  Κουρμπίν πιθανολογείται ότι πρόκειται για το δεύτερο θύμα του ιού στη χώρα.

Η κυβέρνηση Ράμα εντείνει τα προληπτικά μέτρα στη χώρα. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι αναμένεται επιδείνωση της κατάστασης τις επόμενες ώρες και μέρες και έστειλε προσωπικά μηνύματα στους πολίτες με τις οδηγίες προφύλαξης από τον κορονοϊό.

Παραμένει ερώτημα αν μπορεί, το δημόσιο σύστημα υγείας της Αλβανίας, να αντέξει  το βάρος που προκαλεί η επιδημία.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων από αύριο το πρωί στις 6 τοπική η ώρα και μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής στις πόλεις Τίρανα, Δυρράχιο, Λέζια, Σκόδρα, Λιούσνια, Φίερι και Αυλώνα. Θα . Θα κυκλοφορούν μόνο ασθενοφόρα και εξουσιοδοτημένα μεταφορικά αυτοκίνητα. Επίσης, αύριο δεν θα λειτουργήσει όλη διοίκηση. Διακόπτουν την λειτουργία και όλες οι επιχειρήσεις Fasson και Call Center. Η αλβανική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου ανακοίνωσε με τη σειρά της τη διακοπή των αγώνων στα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα. Οι καφετέριες, τα ρεστοράν και άλλα πολυσύχναστα κέντρα είναι κλειστά. Υπάρχει έλλειψη τροφίμων στα σουπερμάρκετ (δεν ανταποκρίνονται στην ζήτηση) τα φαρμακεία δεν έχουν μάσκες.

Αυξήθηκε η παρουσία της αστυνομίας, ενώ μπλόκα της αστυνομίας ενισχυμένα από τον στρατό αναπτύσσονται κυρίως σε συνοριακές διαβάσεις.

Η καθολική Εκκλησία στη χώρα ανακοίνωσε ότι διακόπτει μέχρι τις 3 Απριλίου όλες τις δραστηριότητές της, θρησκευτικές και δημόσιες και καλεί τις ενορίες να εφαρμόσουν με τους πιστούς συστήματα εξ αποστάσεως. Παρόμοια μέτρα ανακοίνωσε και η Επιτροπή Μουσουλμάνων της Αλβανίας.