Τα Media την εβδομάδα που πέρασε

Του Μάκη Τσαρούχα

Xορός εκατομμυρίων στην TV μέσα σε 3 χρόνια

Ένας τρελός χορός εκατομμυρίων γύρω από τον έλεγχο της τηλεόρασης έχει αρχίσει από το 2017 και μετά, με σημείο αναφοράς το Mega. Τα ποσά που δαπανήθηκαν υπερβαίνουν τη φαντασία, δεδομένης της διαφημιστικής στενότητας στον χώρο της τηλεόρασης. Δύο χρόνια μετά την έναρξη του Μνημονίου, οι παλιοί μέτοχοι της Τηλέτυπος (Mega) κάλυπταν με μεγάλη απροθυμία τα κενά στα οικονομικά της εταιρείας. Η Τηλέτυπος το 2012 προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ και το 2013 κατά 15 εκατ. ευρώ. Στις αρχές του 2016 δεν κατέστη εφικτό να συγκεντρωθεί το ποσό των 15 εκατ. ευρώ για την τελευταία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και αποφασίστηκε νέα αύξηση κατά 22,7 εκατ. ευρώ με την είσοδο και νέων μετόχων. Δεν υλοποιήθηκε ούτε αυτή.

 Με 12 εκατ. ευρώ το Epsilon στον Σαββίδη

Υπήρξε η ελπίδα, το καλοκαίρι του 2017, ότι η συνεργασία ανάμεσα σε Ιβάν Σαββίδη, Βαγγέλη Μαρινάκη και Όμιλο Βαρδινογιάννη στο Mega θα έφερνε αποτέλεσμα. Αρχικά o ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ απέκτησε το 19,5% των μετοχών του Mega από τον Φώτη Μπόμπολα έναντι 5 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, όμως, λόγω της εισόδου στο μετοχικό σχήμα του Β. Μαρινάκη, ο Ι. Σαββίδης απέκτησε στις 11 Αυγούστου 2017 τις ονομαστικές μετοχές της Ραδιοτηλεοπτικής (πρώην Epsilon – νυν Open) από την Α-Orizon Media Ltd, συμφερόντων Φ. Βρυώνη. Το τίμημα προσέγγισε τα 14 εκατ. ευρώ, όμως καθώς υπήρχαν και έσοδα στο ταμείο το πραγματικό κόστος ανήλθε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στα 12 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία του Φ. Βρυώνη είχε αγοράσει τη Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ από το ΚΚΕ έναντι 3,7 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων στα ασφαλιστικά ταμεία.

 Ο Alpha στη Motor Oil έναντι 37,45 εκατ. ευρώ

Αμέσως μετά η Motor Oil απέκτησε τον έλεγχο του Alpha έναντι 37.450.000 ευρώ. Τα 33 εκατ. ευρώ ήταν στην πρώτη φάση της απόκτησης του 50+1% των μετοχών του Alpha TV, του Alpha 989 και του Alpha Θεσσαλονίκης και τα 4.450.000 στην απόκτηση του υπόλοιπου 49,9%. Από το ποσό των 33 εκατ. τα 21,477 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν σε μετρητά και τα 11,5 εκατ. ευρώ με συμμετοχή της θυγατρικής της Motor Oil, Nevine, σε αύξηση κεφαλαίου. Στη συνέχεια η θυγατρική Mediamax Holdings Limited χορήγησε διαδοχικά δύο δάνεια στην Alpha Δορυφορική Τηλεόραση, συνολικού ύψους 26 εκατ. ευρώ, μετά την απόκτηση του ελέγχου του σταθμού από τη Motor Oil. Το πρώτο έως 8.500.000 ευρώ με επιτόκιο 4%, πληρωτέο σε 10 δόσεις, με βάση την απόφαση που έλαβε το ΔΣ στις 14/11/2019, και το δεύτερο ύψους 17.500.000 ευρώ, με τους ίδιους όρους.

Τριπλή επένδυση από Β. Μαρινάκη

Η είσοδος του Β. Μαρινάκη ξεκίνησε το 2017. Στη δημοπρασία για τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ η Άλτερ Έγκο ΜΜΕ κατέθεσε προσφορά 22.892.000 ευρώ προ φόρων (περίπου 29 εκατ. ευρώ μετά φόρων) για την απόκτηση των εφημερίδων «Βήμα» και «Νέα» και του 22,11% της Τηλέτυπος. Για το ενεργητικό του Mega προσέφερε 33.999.999 ευρώ και επίκειται η συμφωνία για το 32% της Forthnet με ένα ποσό κοντά στα 42 εκατ. ευρώ.

Μιλάει με… αστέρες το Mega

Τηλεοπτικοί και καλλιτεχνικοί αστέρες πρώτου διαμετρήματος έχουν επαφές με την ιδιοκτησία του (νέου) Mega. Σύμφωνα με πληροφορίες, δημοσιογράφος με πολυετή θητεία σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ξεκίνησε τις συζητήσεις με τον τηλεοπτικό σταθμό, όπως και σημαντικός Έλληνας ερμηνευτής. Επίσης, πολύ γνωστός σεναριογράφος βρίσκεται σε συζητήσεις για το γύρισμα μιας νέας σειράς. Στόχος της διοίκησης είναι η προετοιμασία του σταθμού εν όψει του σκληρού ανταγωνισμού από τον Σεπτέμβριο.

Έχασαν… τέσσερις από το Mega!

Απώλειες κατέγραψαν όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, με εξαίρεση το Star, την πρώτη εβδομάδα της επανεμφάνισης του Μega στον τηλεοπτικό ανταγωνισμό. Ο ΑΝΤ1 είχε τη μεγαλύτερη πτώση, ενώ ακολούθησαν ΣΚΑΪ, Alpha και ΕΡΤ1. Το αξιοσημείωτο είναι ότι το Mega κατάφερε με την πρώτη να έχει υψηλό ποσοστό απήχησης στο εμπορικό κοινό των ηλικιών 18 – 54 ετών, εκεί που είχαν τη μεγαλύτερη πτώση ο ΑΝΤ1 και ο ΣΚΑΪ. Η ΕΡΤ συγκέντρωσε συνολικά 8,3%.

Ποιος και γιατί, συνεχίζει την πολιτική ασφυξίας και λουκέτων στα media;

Και πάλι οι τράπεζες απειλούν τα media. Τα ιδρύματα που ανακεφαλοποιήθηκαν από τους έλληνες για να σταθούν στα πόδια τους, εξακολουθούν να είναι ο βασικός παράγοντας ανάσχεσης για τα ελληνικά media, με την κυβέρνηση που ορκίζεται στην επιχειρηματικότητα, να παρακολουθεί, χωρίς να αντιδρά. Παρά την αλλαγή της νομοθεσίας, με την οποία τα στελέχη των τραπεζών δεν έχουν επί της ουσίας ευθύνη για τα δάνεια που χορηγούν, για το λεγόμενο “ακαταδίωκτο των τραπεζιτών”, η κατάσταση δείχνει να έχει ως εξής:

  1. Οι τράπεζες αρνούνται να χορηγήσουν ακόμη και κεφάλαιο κίνησης στα ΜΜΕ για να μπορέσουν να αναπνεύσουν. Η κυβέρνηση, σε άλλο τόνο, θεωρεί από την πλευρά της, πως αφού πέρασε τη σχετική διάταξη αυτή λειτουργεί
  2. Συγκεκριμένη τράπεζα επιδιώκει βρίσκει διαρκώς προσκόμματα για να σταματήσει μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία. Στο παρελθόν έδρασε με τέτοιο τρόπο, προκαλώντας οικονομική ασφυξία στην Χ. Κ. Τεγόπουλος, οδηγώντας σε λουκέτο την “Ελευθεροτυπία” και ήταν ο βασικός παράγοντας υπονόμευσης των προσπαθειών διάσωσης της Τηλέτυπος. Το σήμα του Mega έπεσε, αλλά επανήλθε μετά τη δημοπρασία των περιουσιακών του στοιχείων από τον Β. Μαρινάκη.
  3. Άλλες δύο εμφβληματικές επιχειρήσεις στο χώρο των media, ο ΔΟΛ και ο Πήγασος, οδηγήθηκαν στο λουκέτο και εξαιτίας των χειρισμών των τραπεζιτών.

Ποιος και γιατί, λοιπόν, συνεχίζει αυτή την πολιτική ασφυξίας και λουκέτων στα media; Για λογαριασμών ποιων προσώπων στήνεται αυτό το σκηνικό; Θα συνεχίσει η κυβέρνηση να μην παρεμβαίνει.

Τα αθλητικά ξανάρχονται στην ΕΡΤ

Το σύνολο των παγκόσμιων αθλητικών δικαιωμάτων που κατέχει για τις χώρες της Ευρώπης η EBU αποκτά και η ΕΡΤ για την επόμενη τριετία. Συνολικά προτίθεται να αποκτήσει τα δικαιώματα μετάδοσης 38 συνολικά αθλητικών διοργανώσεων για τα έτη 2020 – 2023 από την Ευρωπαϊκή Ένωση δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών. Το ποσό που εγκρίθηκε αρχικά, αλλά θα πρέπει να λάβει και το πράσινο φως από τον μέτοχο, δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών, ανέρχεται σε 1,3 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ για όλες τις αθλητικές μεταδόσεις. Ανάμεσά τους βρίσκονται τα δικαιώματα για τα παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανοικτού και κλειστού στίβου, υγρού στίβου (ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κολύμβησης – Champions League πόλο), κωπηλασίας, γυμναστικής, των Παραολυμπιακών Αγώνων και άλλα πολλά. Η δαπάνη απόκτησης των αθλητικών δικαιωμάτων της EBU θα επιμεριστεί στους ετήσιους προϋπολογισμούς της ΕΡΤ από φέτος ως και το 2024. Την ίδια ώρα η ΕΡΤ εντάσσει στο πρόγραμμά της τέσσερις αθλητικές εκπομπές εσωτερικής παραγωγής για να καλύψει το πλούσιο μενού των αθλητικών προγραμμάτων σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, πόλο και διεθνή πρωταθλήματα. Εκτός από την «Αθλητική Κυριακή», από την ΕΡΤ θα μεταδίδονται μέχρι το καλοκαίρι οι εκπομπές «Champions League-Len Polo» με κόστος παραγωγής 24.012 ευρώ, το «Basketball Talk» με δαπάνη 17.190 ευρώ, το «Football Talk» με κόστος επίσης 17.190 ευρώ και η εκπομπή «Προκριματικά FIBA Eurobasket 2021» με κόστος 64.164 ευρώ.

Παράταση για τον πλειστηριασμού του φωτογραφικού αρχείου της “Ελευθεροτυπίας”

Παράταση για τις 16 Μαρτίου στον  πλειστηριασμό του φωτογραφικού αρχείου της Χ. Κ. Τεγόπουλος, εξαιτίας της έλλειψης ενδιαφέροντος.  Η τιμή πρώτης προσφοράς είναι περίπου 1,9 εκατ. ευρώ.

Εκτοξεύτηκαν τα κυριακάτικα φύλλα!

Άλμα επί… κοντώ έκαναν οι 10 κυριακάτικες εφημερίδες που δεν κρύβουν την κυκλοφορία τους. Πούλησαν την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 13.724 φύλλα, με την «Καθημερινή» να κερδίζει 6.413 και να είναι μόνιμα στην πρώτη θέση.Συνολικά η κυκλοφορία τους ήταν 179.963 φύλλα έναντι 166.240 στις 2 Φεβρουαρίου. Ο μέσος όρος του Ιανουαρίου ήταν 172.133 φύλλα.

Αναμονή στον Τύπο για το πρόγραμμα ενίσχυσης

Μια γνωμοδοτική Επιτροπή θα αξιολογεί τις προϋποθέσεις ένταξης των εφημερίδων στο υπό νέο σχεδιασμό πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσής τους. Με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που υπογράφει ο υφυπουργός Στέλιος Πέτσας, στην Επιτροπή θα συμμετέχουν από πέντε έως επτά επτά μέλη, εκπρόσωποι Ενώσεων Συντακτών και Ιδιοκτητών Εφημερίδων καθώς και πρόσωπα εγνωσμένου κύρους με εμπειρία στον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης. Έργο της γνωμοδοτικής επιτροπής θα είναι η διατύπωση απλής γνώμης «ιδίως ως προς την τήρηση της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας, όπως προσδιορίζονται στους σχετικούς Κώδικες Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας». Η τροπολογία ορίζει ακόμη πως με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ «καθορίζονται οι κατηγορίες των επιχειρήσεων που μπορούν να υπαχθούν στα προγράμματα χρηματοδότησης, οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής, το ύψος της ενίσχυσης, η διάρκεια των προγραμμάτων, ο έλεγχος και οι διοικητικές κυρώσεις, οι οποίες μπορούν να ανέλθουν μέχρι το ύψος του ποσού της ενίσχυσης». Εν αναμονή, λοιπόν, των ανακοινώσεων…

Ερώτηση-παρέμβαση 46 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη λογοκρισία στην ΕΡΤ

Ερώτηση στη Βουλή για το περιστατικό λογοκρισίας της ΕΡΤ κατέθεσαν 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.Σύμφωνα με τους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κατά τα οποία λαμβάνουν χώρα πρωτοφανή γεγονότα κυβερνητικής αδυναμίας διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος και ακραίας αστυνομικής καταστολής κατά κατοίκων ολόκληρων ακριτικών νησιών του Βορειανατολικού Αιγαίου, λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα και πρωτοφανή φαινόμενα λογοκρισίας δημοσιογράφων και ειδήσεων εκ μέρους της διοίκησης του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, της ΕΡΤ».
Μάλιστα, αναφέρουν πως τα φαινόμενα αυτά «έχουν εξοργίσει τους κατοίκους των νησιών που υφίστανται τις κυβερνητικές πολιτικές επιβολής» ενώ αναφέρουν και τις καταγγελίες τις ΠΟΣΠΕΡΤεναντίον της διοίκησης  Κ.Ζούλα-Γ. Γαμπρίτσου που υπάγεται διοικητικά απευθείας στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν αν όντως δόθηκε εντολή προς τους προϊστάμενους  των  περιφερειακών σταθμών και τους δημοσιογράφους τους, ώστε οποιαδήποτε δημοσίευση υπάρχει να μην αναρτάται ελεύθερα, αλλά να στέλνεται πρώτα στον αρμόδιο προϊστάμενο ενημέρωσης της κεντρικής υπηρεσίας της ΕΡΤ και αν ευσταθεί η καταγγελία ότι με εντολή του Δ/την Ενημέρωσης έκοψαν τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου λίγο πριν βγει στον αέρα και κάνει δηλώσεις για τα απαράδεκτα γεγονότα στο νησί.

Αυξημένα κονδύλια διαφημιστικής επικοινωνίας

Σημαντική αύξηση καταγράφουν τα διαφημιστικά κονδύλια του στενού δημόσιου τομέα για το 2020. Ήδη από τις πρώτες εγκρίσεις για τα επικοινωνιακά προγράμματα του 2020 διαφαίνεται η αύξηση των ποσών που προγραμματίζονται για διαφήμιση και επικοινωνία εντός του έτους. Από την αρμόδια Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας δόθηκε έγκριση για την επικοινωνιακή προβολή της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικού ύψους 2.382.000 ευρώ. Το αντίστοιχο πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το 2020 ανέρχεται στα 511.460 ευρώ και της Δυτικής Μακεδονίας στα 442.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό το 30% θα πρέπει να διατεθεί στα περιφερειακά Μέσα. Επίσης εγκρίθηκε η επικοινωνιακή προβολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας με ύψος δαπάνης 630.000 ευρώ, του Δήμου Αρταίων με 171.160 ευρώ, και της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου με δαπάνη 173.000 ευρώ. Τέλος, δόθηκε έγκριση για διαφήμιση της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού της κυβέρνησης ύψους 282,63 ευρώ.

Δεν βλέπουν τηλεόραση στη Στερεά Ελλάδα…

Το πρόβλημα του ψηφιακού χάρτη, με την εκπομπή των καναλιών μιας περιφέρειας σε γειτονική περιφέρεια, φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κοτρωνιάς με ερώτησή του προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Όπως επισημαίνει, πολλές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας δεν καλύπτονται από τα περιφερειακά κανάλια της περιφέρειας αυτής, αλλά από εκείνα της Θεσσαλίας! Και αυτό διότι με τον τρόπο που έχουν κατανεμηθεί τα κέντρα εκπομπής η Digea εκπέμπει άσχετους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς και όχι τους αντίστοιχους που λειτουργούν στη Στερεά Ελλάδα. Ο βουλευτής ζητά να γίνει νομοθετική ρύθμιση, ώστε «η εμβέλεια και η κάλυψη των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών να συμπίπτει με τα γεωγραφικά και διοικητικά όρια της αντίστοιχης αιρετής περιφέρειας».

Χάνει το «τρένο» του Εξωδικαστικού ο Φιλιππάκης

Στην προσπάθειά του να ξεφύγει από το οικονομικό αδιέξοδο, ο εκδότης Ιωάννης Φιλιππάκης προσπάθησε να εμφανίσει δύο μεγάλους εχθρούς, εξαιτίας των οποίων οδηγήθηκε στη δύσκολη κατάσταση. Ο ένας ήταν το πρακτορείο διανομής «Αργος» και ο άλλος το αργό Δημόσιο, που δεν του ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για να εισαχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Επί μήνες οι απλήρωτοι εργαζόμενοι.  Αλλωστε, οι πάντες γνωρίζουν ότι τα εκατομμύρια που χρωστάει ο Φιλιππάκης σε Δημόσιο, εργαζομένους και προμηθευτές δημιουργήθηκαν πολύ πριν μεταφερθεί ως πελάτης στο «Αργος» ή κάνει την αίτηση για υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Αλλωστε, η πρώτη αίτηση που είχε υποβάλει είχε κατατεθεί πριν από περίπου δύο χρόνια, τότε που δεν είχαν αλλάξει ούτε οι ευνοϊκοί όροι που είχε με το πρακτορείο διανομής (σ.σ.: πλήρωνε τα έξοδα, αεροπορικά κ.ά., με οκτάμηνη πίστωση, ενώ οι άλλοι πελάτες τα πλήρωναν αμέσως), ούτε ήταν η «εχθρική» κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ανεξάρτητα, όμως, από τα παραπάνω, που αποτελούν μια πραγματικότητα και δύσκολα μπορούν να διαψευσθούν, εκείνο που κυκλοφορεί ως φήμη στην πιάτσα είναι ότι, με βάση τα στοιχεία που έχει καταθέσει ο κ. Φιλιππάκης, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπαχθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό… Με δεδομένη την πολύ μεγάλη οφειλή που έχει προς το ελληνικό Δημόσιο και από τη στιγμή που δεν έχει καταφέρει να υπαχθεί σε ρύθμιση πολλών δόσεων, είναι υποχρεωμένος σε μηνιαία βάση να καταβάλλει χιλιάδες ευρώ, αν θέλει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία των εντύπων του. Στην υποθετική περίπτωση (σ.σ.: και μάλλον πιθανότερη) που δεν θα ικανοποιηθεί το αίτημα για υπαγωγή στον Εξωδικαστικό, οι γνωρίζοντες τα σωρευμένα προβλήματα εκτιμούν ότι δεν θα αργήσει να βαρέσει κανόνι. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο πρέπει να επισημανθεί και ο έντονος προβληματισμός που έχει αρχίσει να καταλαμβάνει τον άνθρωπο που υπογράφει και δεν είναι άλλος από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας (και εξαιρετικό κύριο), Νίκο Χαβούτη. Κάποιοι, μάλιστα, που τον εκτιμούν του θυμίζουν κάποια κυρία Κορασίδη, που υπέγραφε στην εταιρεία «Σελένα» πριν χρεοκοπήσει