Σε αναμένα κάρβουνα οι αρχές – Υποπτα κρούσματα κορονοϊου στη Μόρια

Φόβους για τις επιπτώσεις της επιδημίας στη Μόρια «όπου οι πρόσφυγες ζουν σε δύσκολες συνθήκες με φριχτή υγιεινή και ελάχιστη ιατρική φροντίδα», εκφράζουν οι αρχές καθώς δύο ύποπτα κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό.

Πρόκειται για δύο άνδρες που διέμεναν στη Μόρια και εμφάνισαν πυρετό και συμπτώματα κρυολογήματος.

Άμεσα κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός και οι δύο άνδρες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου τέθηκαν σε καραντίνα, ενώ σε καραντίνα τέθηκαν και τα άτομα του περιβάλλοντός τους τα οποία εκτιμάται ότι ήρθαν σε επαφή μαζί τους.

Δείγματα και από τους δύο εστάλησαν στην Αθήνα και αναμένονται τα αποτελέσματα.

«Οι άνθρωποι ζουν χωρίς να έχουν κατάλληλη στέγη, συνωστισμένοι και σε συνθήκες υγιεινής που είναι ακατάλληλες. Ζουν ανάμεσα σε σκουπίδια, η πρόσβαση σε τουαλέτα και καθαρό νερό είναι δύσκολη. Υπάρχει ανύπαρκτο σύστημα αποχέτευσης», σημειώνει ο Απόστολος Βεΐζης, γιατρός και διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Ταυτόχρονα, ο υπερπληθυσμός, που κάνει έτσι κι αλλιώς αβίωτη τη ζωή χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών εντός της δομής, αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα κίνδυνο, αφού διευκολύνει την μετάδοση της νόσου.

Ενδεικτικά, αυτή τη στιγμή στο ΚΥΤ της Μόριας ο πληθυσμός ξεπερνά τα 20.000 άτομα, ενώ ο συνολικός προσφυγικός-μεταναστευτικός πληθυσμός των ελληνικών νησιών αγγίζει τις 42.000. Την ίδια ώρα, η χωρητικότητα των δομών δεν υπερβαίνει τα 6.200 άτομα.