Τα ερωτήματα για την συνάντηση της Κωνσταντινούπολης με Ερντογάν, Μέρκελ , Μακρόν και Τζόνσον

Σε πονοκέφαλο  για την ελληνική διπλωματία εξελίσσεται η διαρκής εμμονή της καγκελαρίου Μέρκελ να κρατά την Ελλάδα έξω από τις συναντήσεις  που έχει με άλλους ηγέτες για θέματα που αφορούν άμεσα τη χώρα μας όπως το θέμα της Λιβύης ή τώρα το μεταναστευτικό.

Η συνάντηση της Κωνσταντινούπολης την Τρίτη (17.3)  του Ερντογάν , με την Μέρκελ, τον Μακρόν και επίσης τον Μπόρις Τζόνσον, θα κρίνει την ενδεχόμενη συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ για το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Με την Ελλάδα απούσα. Βεβαίως είναι κατανοητό, ότι από την ώρα που η συνάντηση γίνεται στο έδαφος του Ερντογάν, είναι δύσκολο να επιβληθεί και η συμμετοχή της Ελλάδας, από την ώρα μάλιστα που ο τούρκος Πρόεδρος αφήνει να εννοηθεί μέσω τρίτων (του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπορίς Μπορίσοφ) ότι δεν συνομιλεί με τον Κ. Μητσοτάκη. Ακριβώς γι αυτό, Μέρκελ και Μακρόν  πρέπει να υποχρεωθούν να ακούσουν προσεκτικά τα ελληνικά αιτήματα. Τουλάχιστον αυτά που θέτει ο κ. Μητσοτάκης.

Είναι ορατό πως στην  Κωνσταντινούπολη, θα εξετασθούν πολλά ζητήματα. Πρώτα η κατάσταση στη Συρία, εδάφη της οποίας κατέχει η Τουρκία. Είναι αυτό το κυρίαρχο πρόβλημα για τον Ερντογάν, γι αυτό άλλωστε θέλει και τον Μπ. Τζόνσον στο τραπέζι, την ώρα που η Μεγάλη Βρετανία δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ. Επιζητά την στήριξη των μεγάλων της Ευρώπης, από την ώρα που πρέπει να αντιμετωπίσει τον Πούτιν, ο οποίος στηρίζει τον Ασαντ.

Όπως έχει ήδη φανεί , ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η ΕΕ θα στηρίξουν τον Ερντογάν στην Συρία.
Άρα ο εκβιασμός με τους μετανάστες θα συνεχιστεί.  Και είναι αυτό το δεύτερο θέμα το οποίο θέτει μετ΄ επιτάσεως ο Ερντογάν.

Αφού δεν τον στηρίζουν στην Συρία, πρέπει να του δώνουν διαρκώς λεφτά για να κρατήσει το βάρος των 4,5 εκατομμυρίων προσφύγων μεταναστών και συγχρόνως να πάρουν και οι ευρωπαίοι ένα μέρος των προσφύγων –μεταναστών.

Το ελληνικό πρόβλημα

Επειδή και τα δυο θέματα που θέτει ο Ερντογάν δημιουργούν προβλήματα στους ευρωπαίους, το μπαλάκι έρχεται στην Ελλάδα. Οι ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν χρήματα στον Ερντογάν αρκεί να κρατήσει τους πρόσφυγες.

Όσους δεν κρατά ο Ερντογάν και τους στέλνει προς την Ευρώπη μέσω  Ελλάδας, οι ευρωπαίοι πληρώνουν κάτι παραπάνω για να τους κρατά η…Ελλάδα. Και ιδιαίτερα τα ελληνικά νησιά.  Τις τελευταίες μέρες οι κεντροευρωπαίοι κτυπούν στη πλάτη τον Έλληνα πρωθυπουργό, δίνοντας πολλά εύσημα και μπράβο για το κλείσιμο των συνόρων. Είναι αυτό που θέλουν και το οποίο διαφημίζουν και στις χώρες τους.

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει θέσει βασικά δύο ζητήματα  σε ότι αφορά την Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016 για το προσφυγικό.

1. Να μπορεί η FRONTEX  να κάνει ελέγχους και στα τουρκικά χωρικά ύδατα ώστε να μην έρχονται βάρκες προς την Ελλάδα, κάτι που δεν θα επιτρέψει η Τουρκία ποτέ.
2. Να αλλάξει η διάταξη που επιβάλλει στην Ελλάδα να κρατά πρόσφυγες από την ΣΥΡΙΑ στα νησιά (να μην τους μεταφέρει στην ενδοχώρα) αν προηγουμένως δεν έχουν πάρει άσυλο. Αν μεταφερθούν, δεν θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Αυτό δεν το θέλουν οι ευρωπαίοι.

Η καγκελάριος Μέρκελ στην συνάντηση της με τον Κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο έδειξε ότι προτιμά να τηρηθεί πιστά η Συμφωνία του 2016 και από την Τουρκία και από την Ελλάδα.
Η καγκελάριος Μέρκελ κερδίζει χρόνο με τις διαπραγματεύσεις, κάτι που δεν έχει ο Ερντογάν, που χάνει μάχες στην Συρία. Ο Ερντογάν, ο οποίος συνεχίζει να κρατά ανοικτό  το μέτωπο με την Ελλάδα, απειλώντας με τους μετανάστες.

Για την Ελλάδα λοιπόν η συνάντηση της Κωνσταντινούπολης είναι κρίσιμη.