Συμφωνία Αλβανίας-ΕΕ για φιλοξενία 30.000 προσφύγων απο τη Συρία

Έχουν αρχίσει οι πρώτες αντιδράσεις στην Αλβανία για την εγκατάσταση 30.000 προσφύγων από την Συρία, βάσει της συμφωνίας που έχει κάνει η κυβέρνηση Ράμα με την ΕΕ. Το σχέδιο φιλοξενίας 30 χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων σε διάφορες περιοχές της Αλβανίας, έχει ηδη δημοσιοποιηθεί από τα ΜΜΕ της χώρας.

Σε μια απo αυτές τις περιοχές, στο  Γκιάντρι κοντά στην Λέζα , σύμφωνα με δημοτικές πηγές πληροφόρησης, θα δημιουργηθεί  ένα στρατόπεδο που θα φιλοξενήσει 5.000 Σύρους (ή γενικά μετανάστες).

Η πρώην δήμαρχος της Λέζα  , Αλφρίντα Μάρκου, ζητάει τώρα δημοψήφισμα για το αν πρέπει να δημιουργηθεί ένας τέτοιος καταυλισμός στην περιοχή.

Στην Αλβανία το βασικό επιχείρημα όσων διαφωνούν με το σχέδιο είναι πως από τη χώρα των 3 εκ κατοίκων, έχουν φύγει εκατοντάδες χιλιάδες  άνθρωποι. Μόνο τα τελευταία επτά χρόνια σχεδόν 500.000 Αλβανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα λόγω της ανασφάλειας και της φτώχειας. Το κράτος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις όποιες απαιτήσεις των προσφύγων-μεταναστών. Η Μάρκου αμφισβητεί τις δωρεές και τις πιστώσεις που δίνονται από την ΕΕ για την υποδοχή στην Αλβανία των μεταναστών και καταγγέλλει την κυβέρνηση Ράμα, για «αδιαφάνεια και σε υπαναχωρήσεις άνευ όρων».