Συριακό: Στην Αγκυρα για συνομιλίες ρωσική στρατιωτική αντιπροσωπεία

Ρωσική στρατιωτική αντιπροσωπεία θα διεξαγάγει συνομιλίες με τούρκους αξιωματούχους την Τρίτη στην Άγκυρα για να συζητήσουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο χώρες την περασμένη εβδομάδα για την κατάπαυση του πυρός στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε στις 5 Μαρτίου στη Μόσχα, έχει στόχο να περιορίσει μια σύγκρουση εξαιτίας της οποίας σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί μέσα σε τρεις μήνες και υπάρχει κίνδυνος στρατιωτικής συγκρουσης ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία.

Η Τουρκία ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο ότι δεν υπήρξαν παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός. Η επεξεργασία των επιχειρησιακών λεπτομερειών της συμφωνίας δεν έχει γίνει ακόμη.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν ασφαλή διάδρομο κοντά στον αυτοκινητόδρομο M4, ο οποίος διασχίζει τη Συρία από ανατολάς προς δυσμάς μέσω του Ιντλίμπ. Είπαν ότι θα συμφωνήσουν στις παραμέτρους του διαδρόμου μέσα σε επτά ημέρες. Οι κοινές περίπολοι πρόκειται να αρχίσουν εκεί στις 15 Μαρτίου.

Ο διάδρομος θα εκτείνεται 6 χιλιόμετρα προς βορρά και 6 χιλιόμετρα προν νότο του M4. Ωστόσο δεν είναι σαφές τι θα συμβεί με τον θύλακο ανταρτών που αυτός θα δημιουργήσει νοτίως του αυτοκινητοδρόμου.