Μήνυμα Μέρκελ προς την Τουρκία να σταματήσει να στέλνει πρόσφυγες – μετανάστες στα ελληνικά σύνορα

Η καγκελάριος Μέρκελ δείχνει  κατανόηση στην ελληνική ανησυχία, εκφράζοντας και τη δική της ανησυχία, λόγω της τουρκικής προκλητικότητας με αιχμή το μεταναστευτικό, προτείνει όμως διαβούλευση και με την Τουρκία και με  τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τις επόμενες δυο βδομάδες. Αυτό φάνηκε στην συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βερολίνο, σχεδόν την ίδια  ώρα που ο τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν, συζητούσε το ίδιο ζήτημα, με την ηγεσία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε την αλλαγή της Συμφωνίας του 2016 ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, κάτι όμως που η καγκελάριος Μέρκελ δείχνει να την προβληματίζει. Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε «τη βελτίωση στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Όπως, για παράδειγμα, με κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής με την Frontex, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για τον έλεγχο των ροών, καθώς και η πραγματοποίηση επιστροφών από την Ελλάδα στην Τουρκία όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου αλλά και από την ενδοχώρα».

Την αλλαγή της Συμφωνίας ζητά και ο κ. Ερντογάν επιδιώκοντας όμως μέτρα υπερ των δικών του θέσεων. Είναι αλλωστε αυτός που έχει εν τοις πράγμασι καταστρατηγήσει την Συμφωνία, από την ώρα που άνοιξε τα σύνορα και έσπρωξε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η καγκελάριος Μέρκελ αποφεύγει αυτή την ώρα να προβεί σε δεσμευτικές δηλώσεις, προκρίνοντας τη μέθοδο της διαβούλευσης. Η Καγκελάριος επεσήμανε ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016, δεν αφορά μόνο τα χρήματα που λαμβάνει η Τουρκία από την Ευρώπη αλλά και τον σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή. (Κάτι που σημαίνει ότι δεν επιθυμεί την κατάργηση και την ριζική αλλαγή της Συμφωνίας του 2016). Τόνισε, επίσης, ότι το θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού αφορά την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το χρονικό διάστημα από τώρα έως και την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με εποικοδομητικό τρόπο, αρχής γενομένης από την αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας.

Στην αρχή της συνάντησης ο Κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την Α. Μέρκελ για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την οργανωμένη, μαζική, απόπειρα παράνομης εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος ατόμων από το τουρκικό έδαφος, η οποία είναι σε εξέλιξη από την 28η Φεβρουαρίου. Ο πρωθυπουργός τόνισε την άμεση και έμμεση εμπλοκή τουρκικών αρχών στη δημιουργία και συνέχιση της μαζικής αυτής απόπειρας παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και την επιβάρυνση της κατάστασης από την επίσης οργανωμένη επιχείρηση διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Χαρακτηριστική είναι η στιγμή που υπογράμμισε τις εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με στρατιωτικό όχημα της Τουρκίας που έχει χρηματοδοτηθεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιχειρεί να κατεδαφίσει τον φράχτη  που προστατεύει τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά σύνορα στην περιοχή του Έβρου.